doTERRA eteriske oljer

Kan man bruke for mye eteriske oljer?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Eteriske oljer har blitt stadig mer populært de siste årene. Vi bruker dem i diffusere, i ansiktskremer, som kosttilskudd og som enkel terapi for små hverdagsplager. Men kan det bli for mye? Kan man egentlig bruke for mye eteriske oljer?

La oss starte med hva en eterisk olje faktisk er: Det er en veldig konsentrert væske som utvinnes fra bark, blader (eller barnåler), fruktskall eller blomster. I bare 15 ml med sitronolje, for eksempel, finnes det olje fra omtrent 75 sitroner. En flaske med lavendelolje inneholder oljen fra omtrent 1,3 kg lavendelblomster (og når du tenker på hvor lite de faktisk veier, så ser du hvor store mengder vi da snakker om).

Hver eneste dråpe inneholder dermed svært mye i forhold til plantematerialet. Og det er egentlig plantematerialet vi har utviklet oss sammen med, i et evolusjonsperspektiv.

Jeg tror at vår verden drives litt for sterkt av en bigger faster better-ideologi, og dette er noe vi har vært marinert i så lenge at vi også tar det med oss inn i den naturlige livsstilen. Men når det kommer til å leve med naturen, er det ofte less is more som fungerer best.

Det er som i yoga: Går du for hardt ut og skal være supereffektiv og flink, så kan du ende opp med å skape flere problemer enn du løser.

Og sånn kan det også være med eteriske oljer. De er superpotente, og de skal brukes med respekt.

doTERRA har laget en oversikt over hva som er anbefalt maksdoser, og jeg tror det kan være fint å se på den litt innimellom.

Kilde: doTERRA

Som voksen bør du ikke ta mer enn 2-4 dråper innvortes eller 3-6 dråper på huden om gangen, om du allerede vet at du tåler oljene godt. Kanskje har du også et sensitivt system som vil kreve at du er enda mer tilbakeholden med bruken når du prøver ut en ny olje.

(Husk også at om hud- og hårpleieproduktene dine inneholder eteriske oljer, så må de med i det samlede regnestykket. Om deodoranten din inneholder eteriske oljer, bør du for eksempel bruke litt mindre i bodylotionen om morgenen.)

Selv har jeg en teori om at vi ikke bør bruke mer enn vi kunne spist eller inhalert i naturen. En dråpe sitronolje er da greit, fordi du lett kunne spist en tredjedels sitron i ett måltid. Men du trenger ikke bruke 7 dråper lavendel i diffuseren. Det gir deg jo en mye større dose enn hvis du la deg ned i en blomstereng og pustet inn duften derfra, eller lagde deg en kopp lavendelte. En liten dråpe er faktisk nok til å fylle et stort rom med deilig og mild lavendelduft. Så kan du heller spare de store dosene til du virkelig trenger dem en sjelden gang innimellom.

Dette betyr, kjære leser, at en 15 ml flaske eteriske oljer (omtrent 250 dråper), vil vare veldig, veldig lenge. Flasken ser kanskje liten ut, men innholdet er så potent at du får veldig mye for pengene likevel.

Så, hva gjør du da, om du vil fylle opp LRPen din og få full fordel av lojalitetsrabatten hos doTERRA?

Mitt svar på det, er først pre- og probiotikaen PB Assist+. Den gjør så mye bra for helsen din at du med fordel kan ha den i et månedsabonnement sånn at du kan ta den som et fast kosttilskudd. Den er en sikker vinner.

Deretter velger jeg Serenity Restful Complex, som inneholder både litt lavendelolje og beroligende urter til bruk om kvelden. Også denne er fin å ha i et månedsabonnement, spesielt om sommeren når søvn kan være en utfordring.

Du bør alltid ha nok fraksjonert kokosolje også, sånn at du kan fortynne oljene dine godt før du har dem på huden. Om du også vil ha bodylotion, anbefaler jeg denne – den inneholder jo ingen eteriske oljer, så du kan tilsette så mye eller lite du vil. Pluss at den er kjempegod i seg selv, så du kan trygt legge denne også i et månedsabonnement.

Og så kan du fylle opp resten av ordren med eteriske oljer og pleieprodukter etter ønske og behov. Akkurat nå har jeg en kjærlighet for Black Spruce, for eksempel, for bare en liten dråpe av denne på en bomullsdott i varmepumpa er nok til å gi stua en svak duftnyanse av frisk skog. Og jeg bruker ofte ferdig fortynnet olje på rollerflaske, spesielt Adaptiv og magnolia. Ikke minst er disse rollerflaskene superkjekke å ha med i veska!


Lurer du på å komme i gang med doTERRA? Da kan du lese mer om hvordan du går frem for å bestille her!