Holistisk helse

Hva du gjør når verden går til helvete

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

For noen timer siden fryktet jeg at verden kanskje var ødelagt. Så åpnet jeg NRK. Nå har også den siste klimarapporten kommet inn. Det går til helvete på alle tenkelige måter på en gang, later det til. Ikke bare har vi en brutal krig i Europa, men tiden er også i ferd med å renne ut for å redde klima, dyrearter og oss selv.

Jeg klandrer deg ikke om du nå sitter klistret til skjermen i sjokk og vantro, og helt mister fokus på alt annet.

Men ikke gjør det.

Ikke gjør det.

Etter flere runder med dette, helt siden media begynte å dekke alt på repeat etter 9/11, har jeg kommet til denne konklusjonen:

Vi blir hekta på det negative, og vi blir dratt inn i en nedadgående spiral.

Det er en grunn til det. Psyken din leter opp så mye informasjon den kan for å forberede seg på en nær forestående katastrofe.

Du ruster deg for krise.

Egentlig er det en sunn reaksjon. En som vil sikre deg overlevelse. En som vil sørge for at du bidrar positivt og hjelper de som er rammet.

Men det funker bare hvis du vet hva du skal gjøre med informasjonen. Hvis du gjør noe mer enn å bare ta den inn mentalt på repeat. Og det er der de fleste av oss bommer.

Jeg tror ikke vi kjøpte stabler med dopapir under pandemien fordi vi var redde for å ikke kunne gå på do som normalt. Jeg tror psykene våre trengte å ha noe å gjøre for å føle at vi faktisk hadde forberedt oss.

Jeg vet ikke helt om vi faktisk frykter en atomulykke nå heller, men apotekene gikk fort tomme for Jodix. Fordi vi trenger å gjøre noe.

Så, kjære leser…

Her er mine forslag til ting du kan gjøre nå, istedenfor å bare sitte klistret og paralysert foran skjermen.

Du kan…


🌍 Lage beredskapskassene klare. Ikke fordi du garantert vil trenge dem, men fordi alle norske hjem alltid anbefales å ha dem til enhver tid, og det vil føles godt å ha gjort det. Du blir litt mer baddass da.

🌍 Start en urte- og grønnsakshage. Tidspunktet er perfekt akkurat nå, for det er jo nå i mars-april vi kan begynne å så frø innendørs. Ingenting tilfredsstiller psyken din så mye som trygg tilgang til mat og medisin. I tvil om hvordan du går frem? Her!

🌍 Stram opp treningsregimet. I tilfelle krise er det lurt å ha en godt trent kropp, sant? Men du vil jo garantert ha bruk for den kroppen uansett om alt skulle gå strålende. Bonus: endorfiner og en avslappet kropp!

🌍 Planlegg sommerferien og ta sikte på å være mest mulig selvforsynt. Telt? Campingvogn? Solcellepanel og fiskestang kan være en god idé, for en stresset psyke liker ideen om frihet.

🌍 Gjør yoga og mediter. Et høyt stressnivå over tid kan fort havarere helsen din, så bruk tid på å roe ned og puste. Helt ned i magen. Inn og ut, med dype pust.

🌍 Fyll fryser og skap med mat. Desto mer mat du har lagret, desto tryggere vil du føle deg. Så dette er et godt tidspunkt for å bake, koke opp masse lapskaus, tørke frukt og bær, og fylle opp med all den gode næringen du kan forestille deg.

🌍 Ta deg lange pauser fra media. Det er viktig å holde seg oppdatert, men du trenger ikke se det samme klippet på TV førti ganger. Skru av, og gå en tur i skogen isteden. Pust. Klarne hodet.

🌍 Fokuser på den verdenen du vil ha. Jepp, verden suger big time akkurat nå. Men det vi trenger, er å beholde en klar og sterk visjon om hvilken verden vi faktisk vil skape. Bøker og filmer kan være god motgift til media nå. Prøv Dare to Be Wild på YouTube, eller En vakrere verden er mulig, av Charles Eisenstein. Trenger du en roman og kan lese engelsk, anbefaler jeg The Fifth Sacred Thing, av Starhawk.

🌍 Lær deg en ny ferdighet. Psyken din liker å lære seg ting som gjør at du kan ta vare på deg selv og dine når den føler seg stressa. Så nå er tidspunktet for å lære seg å snekre, sy, sylte, lage urtemedisin og alle fine og praktiske ting.

🌍 Bruk tid med venner og familie. Heldigvis rakk vi å bli ferdige med pandemien før krigen begynte, og nå er et fantastisk godt tidspunkt for å knytte bedre kontakt med dem igjen. Det vil kjennes godt og beroligende å være sammen med folkene dine nå, så sett det som en topp-prioritering. Du kan også gjøre mange av tingene på denne lista som et familieprosjekt: Prøv for eksempel å samkjøre kjøkkenhagene sånn at du kan bytte din squash med noen andres tomater!

🌍 Engasjer deg i det som er din viktigste hjertesak, og gjør en forskjell. Gode ting å engasjere seg i nå, Redd Barna, Amnesty, Greenpeace og WWF.

Det er mye du kan gjøre for å føle deg bedre, kjære leser. Og uansett hva du gjør, er det bedre at du gjør litt enn at du bare blir dratt nedover i spiralen.

Jeg kan ikke love deg at alt kommer til å ordne seg i nær fremtid. Alt vi kan gjøre akkurat nå, er å ta et steg om gangen i riktig retning, uansett hvor små de er, og forsøke å spre god energi som best vi kan.

Og det begynner med at du tar vare på deg selv og dine nærmeste.

💚