person using black and silver laptop computer
Holistisk helse

Om å leve etter sin egen syklus og ikke et skjema

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

En kvinnes kropp og psyke forandrer seg gjennom menstruasjonssyklusen, og stadig flere velger nå å planlegge etter hvor i syklusen de til enhver tid vil befinne seg. Dette er et fantastisk stort fremskritt for hele samfunnet, for vi trenger virkelig flere kvinner som lever i harmoni med naturens sykluser – men faren er at vi faller i skjemafellen igjen om vi ikke ser dypt nok.

Tanken, kjære leser, er jo nettopp det at vi skal bringe det feminine aspektet mer tilbake i verden. Men det å bare følge et oppsatt skjema, er i bunn og grunn en veldig maskulin ting å gjøre. Det er firkanta, det er stivt, og det har ikke så mye å gjøre med den feminine flyten vi ønsker å leve etter.

Og de fleste av oss har levd så lenge i en maskulin verden at det er lett å gå tilbake til denne måten å tenke på, selv når det gjelder våre egne sykluser.

Menstruasjonsskjemaet ser ofte sånn ut:

  • Menstruasjon: vinterfasen, dag 1 – 7 i syklusen, du er stille og sliten
  • Folikkelfasen: vårfasen, dag 8 – 12 i syklusen, du blir gradvis mer energisk
  • Eggløsning: sommerfasen, dag 13-15 i syklusen, du er på toppen og på ditt beste
  • Lutealfasen: høstfasen, dag 16 – 28 i syklusen, du blir gradvis mer sliten igjen

Og så er det ting som hører med til disse forskjellige fasene. Menstruasjon, for eksempel, er i følge skjemaet, din indre vinter der du holder deg mer i ro og ser innover sånn at bøker og kakao er bra, der eggløsningen er en mer ekstrovert fase der du er sosial og kontaktsøkende og burde holde webinarer og arrangere fester.

Men det er her mange av oss bommer.

Fordi vi leser på google hvordan det er meningen vi skal føle oss, fremfor å finne ut hva vår egen syklus innebærer. Og om vår syklus ikke stemmer med det vi leser, så føler vi oss kanskje litt mislykka og u-magiske og lurer på om det er noe galt med oss.

Jeg kan fortelle deg at mine mest kreative perioder ikke er dagene opp mot eggløsning. Faktisk er det for meg de siste dagene før måneblodet som gir dette boostet, stikk i strid med skjemaet. Ikke er jeg nevneverdig sprudlende i min indre sommer heller, men kanskje heller mer harmonisk når vinteren gir indre ro.

Vi opplever syklusene våre forskjellig.

Akkurat som vi opplever årstidene og døgnrytmen forskjellig.

Noen er sprudlende A-mennesker og elsker fuglekvitter om morgenen, mens andre er nattugler som liker det mørkt og kaldt.

Noen blir triste og deprimerte hver eneste vår, mens andre holder seg oppe og energiske helt frem til vinteren tar dem ned.

Det finnes ingen facit. Det finnes ikke et fast skjema du kan presse deg selv inn i.

For du har din rytme, din flyt, og din måte å leve livet ditt på.

Og den eneste måten du kan finne ut av dette på, er å studere deg selv over tid for å se mønsteret ditt.

Så, legg vekk skjemaet og alle forventninger om hvordan det burde være, og koble deg på din egen kropp og din egen rytme isteden.

Ta notater hver dag eller hver uke i noen måneder og se om du finner den røde tråden i hvordan flyten er. Koble det gjerne sammen med årstidene også, for å se om det er noen sammenfall her. Er yndlingsårstiden din den samme i både menstruasjons- og årstidssyklusen, for eksempel?

Dette vil gi deg et helt fantastisk utgangspunkt for å forstå ditt eget univers. Og SÅ kan du planlegge ut i fra hvor du faktisk vil være i dine egne faser, fremfor der skjemaet sier at du burde ha vært. ☺