hjemmelaget rengjøringsmiddel
DIY

Enkel oppskrift på hjemmelaget rengjøringsmiddel (diy)

En gang for lenge, lenge siden oppdaget jeg at jeg ikke likte lukten av de forskjellige rengjøringssprayene man ofte bruker når man skal vaske kjøkkenbenken. Ikke er de spesielt bra for helsa heller, siden de nå engang er merket med en advarsel mot å inhalere dem (jeg lurer litt på hvordan man kan unngå å inhalere dem når de åpenbart er i lufta lenge, etter lukta å dømme). Så jeg kom på at jeg ville erstatte dem med mer hjemmelaget rengjøringsmiddel isteden.

Jeg husker ikke hvor lenger, men jeg fant en oppskrift som har blitt med meg videre. Har du en sprayflaske, bakepulver og litt eterisk olje (jeg er veldig glad i lavendel!), så kan du også lage den på tre minutter. Du fyller bare sprayflasken nesten opp med vann, så tømmer du 4-5 teskjeer med bakepulver oppi, avslutter med 15-20 dråper eterisk olje, før du skrur igjen korken og rister godt. Og det er det – du har nå ditt eget rengjøringsmiddel!

Bakepulveret gjør at smuss og flekker løser seg fort opp, og eteriske oljer er generelt ansett for å være desinfiserende. Lavendel, som er min personlige favoritt til formålet, er dessuten brukt som beroligende og stressdempende middel, og litt ro og avslapning gjør seg jo også godt i hjemmet.

Bruker du lavendel i denne oppskriften, som jeg gjør, så får du en svak, deilig duft av lavendelblomster i det rommet du bruker den i. Jeg bruker dette rengjøringsmiddelet til kjøkkenbenken, til støvtørking generelt, og på badet. Det er mye bedre enn lukten av fabrikkjemi som bare har det med å bli hengende, og det får hele huset til å kjennes mye renere ut!

2 kommentarer

  • Anita

    Takk for tipset. Dette var jo enda enklare enn den eg har brukt med vatn, edikk og sitronsaft. Syns den er litt stress å lage, men denne skal eg lage neste gong.