krystaller
Selvutvikling,  Spiritualitet

15 vakre krystaller og deres magiske egenskaper

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det er så rart å se hvordan krystaller plutselig har blitt allemannseie. Når jeg kjøpe mine første krystaller allerede i forrige årtusen, var det få som visste hva de var. Nå pryder de stuebord over det ganske land, og har blitt en sterk interiørtrend!

Jeg kan ikke annet enn å forundre meg, men ønsker selvfølgelig all naturkontakt hjertelig velkommen inn i mainstream. Her får du en innføring i 15 av de vakreste krystallene!

Bergkrystall

krystaller bergkrystall

Bergkrystall er et av verdens mest vanlige mineraler, og går gjerne også under navnet kvarts. Om du bor på Østlandet, har du antagelig føttene godt plantet på magiske kvartskrystaller når du går i fjellet! Kanskje det er derfor hytteturene gjør oss så godt?

Bergkrystall er regnet som en generell og positiv forsterker, og de energiene du har i nærheten av den vil alltid bli sterkere. Mange bruker den også for å oppnå klarhet eller bruke lyset dens til å rense seg med.

Du kan kjøpe bergkrystall her.

Ametyst

krystaller ametyst

Ametyst er også en kvartsform, om enn lilla i fargen. Du finner også den i den norske fjellheimen, og har du flaks, kan du kanskje ta med en hjem fra turene dine.

Navnet ametyst er gresk, og betyr «uten rus». De gamle grekerne mente nemlig at den var et utmerket middel mot fyllesyke, og at den ville holde deg edru. Derfor er den også et godt valg om du trenger å detoxe deg selv eller dine omgivelser.

Den lilla fargen – kombinasjonen mellom blått og rødt – gjør den også til en balanserende og roende stein, og fargen harmonerer dessuten med det tredje øyet. Det gjør den fin som meditasjonskrystall.

Du kan kjøpe ametyst her.

Røykkvarts

krystaller røykkvarts

Røykkvarts er nok en krystall fra kvartsfamilien, og denne er brungrå i fargen. Dette gjør det til en jordende krystall som har evnen til å få deg ned på bakken igjen om du trenger der.

Jordfargen setter den også i forbindelse med rotchakraet ditt, så om du trenger trygghet og beskyttelse rundt deg, er røykkvartsen et godt valg.

Du kan kjøpe røykkvarts her.

Rosenkvarts

Rosenkvarts er, som navnet tilsier, en rosa form for kvarts. Rosa er en av hjertechakraets farger, og denne er mild og god. Når du trenger egenomsorg, kjærlighet og romantikk i livet ditt, er rosenkvartsen en fin krystall å ha.

Du kan også legge en bit med rosenkvarts på barnerommet, for å forsterke følelsen av kjærlighet og godhet der barnet skal sove.

Du kan kjøpe rosenkvarts her.

Celestin

Celestin er også kalt englesteinen, utifra den duse, himmelblå fargen. Det ser virkelig ut som om den hører hjemme i en annen dimensjon, og dette gjør den også til en fin meditasjonsstein.

Om du vil skape lette, gode følelser i rommet, så er det celestin du skal bruke. Den går også under navnet celestitt.

Du kan kjøpe celestin her.

Citrin

Citrin, eller sitrin på norsk, er i bunn og grunn en sitrongul kvartsvariant. Dette er sola og suksessens farge, og citrin er en god krystall for å manifestere rikdom og velstand.

Citrin harmonerer med chakraet i solar plexus, og hjelper deg å bygge opp selvtillit og selvfølelse.

Du kan kjøpe citrin her.

Turmalin

Turmalin kommer i mange farger, og finnes flere steder i Norge. Ofte brukes den svarte varianten, som på bildet.

Det mest spesielle med turmalin, er at den har visse elektriske egenskaper. Den inneholder relativt store mengder av jern og mangan, og det gjør den til den mest magnetiske av krystallene.

Av denne grunnen er det mange som bruker den som skjold mot elektroniske forstyrrelser fra for eksempel mobiltelefoner og strømkabler. Tanken er at turmalinen kan virke som en avleder for dårlig energi, og dermed rense lufta og beskytte oss.

Du kan kjøpe turmalin her.

Labradoritt

krystaller labradoritt

Labradoritt er den mest magiske av alle krystaller. Det sies at den setter deg i kontakt med dine overnaturlige evner og vekker trollkvinnen i deg. Og det er ikke så rart at den vekker magiske assosiasjoner. Den skifter nemlig farge i lyset, og gir et helt spesielt grønt og blått skimmer.

Og ja, du kan faktisk finne den i Norge, denne også. Regn deg selv som utrolig heldig om du gjør!

Du kan kjøpe labradoritt her.

Selenitt

Selenitt er en yndet stein hos krystallhealere. Denne hvite, sarte krytallen (halvmånene på bildet) sies å være en svært god og rensende krytall som høyner vibrasjonene i rommet og hos den du healer. Du finner den ofte også som telysestaker, og den gjør seg godt som dekorasjon.

Det sies at du ikke trenger å rense krystaller som har ligget inntil en selenitt. Så kraftfull er den at den renser alt som kommer nær den!

Men vær obs på én ting: Dette er ikke en stein som kan komme i nærheten av vann, for da vil den faktisk smelte! Den er også svært myk, og får fort riper.

Du kan kjøpe selenitt her.

Karneol

Karneol er en av de mest ildfulle krystallene, og den er orange eller rød – ofte med små, svarte flekker som kan ligne på aske. Derfor brukes den når du trenger å få fart på ting eller få opp temperaturen.

Ilden i den passer også godt sammen med chakraet i solar plexus, og den kan gi mot og styrke der du trenger det.

Du kan kjøpe karneol her.

Ametrin

Ametrin er, som navnet også tilsier, en blanding av ametyst og citrin. På en måte kan man si at disse to krystallene er den samme krystallen i forskjellige faser.

Det som gjør forskjellen, er en temperaturøkning. Om en ametyst varmes opp, blir den omdannet til citrin. Og det er nettopp det som skjer her: En del av ametrinen har fått litt mer varme enn resten av den. Dermed ble litt av ametysten til citrin, og man får en ametrin.

Dette gjør at du får to egenskaper i en krystall her – både den balanserende ametysten og den suksessbringende citrinen er i spill.

Merk også: Dette er det mange produsenter som utnytter seg av. Mange av citrinene som selges, er bare ametyster som har blitt kunstig oppvarmet. En ekte citrin er gjerne litt mattere og gulere i fargen enn en oppvarmet en, som blir mer brunorange i tuppene.

Du kan kjøpe ametrin her.

Lapis Lazuli

Lapiz Lazuli har en nesten denimblå farge, noe som gjør at den passer godt for halschakraet og evnen til kommunikasjon. Dette er dermed en krystall du bør sette der du tar telefonsamtalene dine, eller der du har mange møter.

Som halskjede gjør den seg også godt, av de samme grunnene, og om du vil utvikle dine talegaver, er dette en god krystall å meditere med.

Du kan kjøpe lapiz lazuli her.

Pyritt

Pyritt kommer i to varianter. Den ene ser ut som en smeltet gullklump, og den andre ser ut som små gullterninger i miniversjon. Noen ganger kombineres de også i en enkelt krystall.

Dette gjør den til en yndet krystall når det kommer til manifestering av rikdom, og de små firkantene gjør den også til en kul og annerledes pyntegjenstand.

Du kan kjøpe pyritt her.

Tigerøye

krystaller tigerøye

Tigerøye er nok en krystall som gir mot og styrke, og den kan brukes der du generelt trenger litt tigerkrefter i livet ditt. Fargen er gyldent orange til brun, og den gjør seg godt i rom der du vil ha litt jording samtidig som du vil ha det lett og lekent. Denne krystallen er nemlig litt skimrende, og du vil se det som et vakkert spill når den henter litt ny energi fra sola.

Kombinasjonen av brunt og gyldent sollys gjør at den både harmonerer rot- og solar plexus-chakraet. Dermed får du styrke fra røttene dine samtidig som du booster selvfølelsen og evnen til å fremstå som en tydelig og suksessfull leder.

Tigerøye er en helt grei krystall å ha på kontoret, med andre ord!

Du kan kjøpe tigerøye her.

Grønn aventurin

krystaller aventurin

Grønne og skjønne aventurin er en hjertestein, siden grønn er hjertets farge sammen med rosa. Aventurin er også en av kvartssteinene, men i tillegg inneholder den litt skimrende mineraler. Det sies også at aventurin er en positiv ønskestein som kan brukes til å tiltrekke seg hell i både penger og kjærlighet.

Navnet aventurin kommer forøvrig fra italiensk aventura, som betyr eventyr. Dette er dermed selveste eventyrkrystallen, om du vil tilføre livet ditt litt magi og lykke.

Du kan kjøpe grønn aventurin her.

Noen ord til slutt…

Det er mange måter å få tak i krystaller på, men jeg ber deg tenke over to ting før du anskaffer deg dem.

#1: Etterhvert som krystaller har vokst til å bli en stor interiørindustri, vil også naturbelastningen øke. Jeg vil gjerne at du leser denne artikkelen om krystallindustriens mørke side. Velg dine krystaller med omhu, og sjekk (om du kan) hvor krystallene kommer fra før du kjøper dem.

#2: Krystaller har blitt brukt til alle tider og i mange kulturer som magiske midler og som healingmetode. Men de fleste tradisjoner sier at krystaller du selv finner i naturen (eller som gir seg selv til deg) alltid er de mest magiske. Derfor: Ha øynene med deg når du går, og se om du får noen gaver av Moder Jord! Pass bare på at du ikke robber henne helt, ok?

Husk også at om du skal følge den tradisjonelle måten å gjøre det på, må du rense krystallene dine for energi som kan ha festet seg til dem. Dette kan du gjøre ved å holde dem under rennende vann, føre dem gjennom røyken fra for eksempel einerrøkelse eller palo santo, eller grave dem ned i jorda en stund.

 | Website

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.