søvnproblemer
Helse & velvære

Den naturlige løsningen på sommerens søvnproblemer

Er du en av dem som sliter med søvnproblemer når dagene blir lange og nettene nesten ikke-eksisterende? Det er jeg. Jeg vet det ikke henger helt på greip, men sommeren er faktisk min aller tyngste årstid. Og jeg tror det har mye med solas påvirkning på døgnrytmen å gjøre. Det går sakte nedover med både overskudd og energi fra vårjevndøgntider og mot midtsommer, og så blir det sakte bedre igjen fra midtsommer og mot høstjevndøgn. Søvnløshet utgjør en stor del av dette. Det er for lyst.

Nóttleysa, het den i vikingtiden, den perioden vi så smått er på vei ut av nå. Den har nok vært tung i nord en stund, men vårt moderne liv har neppe gjort saken noe lettere. Ikke bare har vi insisterende gatelys utenfor soveromsvinduene våre mesteparten av året, men vi har også skjermer som generøst deler sitt blålige lys med oss døgnet rundt. Og det blir feil. Vi er ikke skapt for kunstig lys. Det har konsekvenser for helsen vår.

Men på onsdag kunne jeg lese om en potensiell løsning for søvnproblemer, som er like enkel som den er effektiv: Campingtur!

Det viser seg nemlig at alt lyset du blir utsatt for på dagtid – om du ikke gjemmer deg inne på kontoret ditt eller ødelegger døgnrytmen med kunstig lys – faktisk kan reboote hele systemet ditt og sørge for at du faller inn igjen i din normale rytme. Det tar ikke mange dager før det er tilbake på plass, i følge forskerne.

Du trenger ikke å dra langt ut i villmarken for å få en dose med natur, om du ikke vil. Og om du umiddelbart ser for deg et lite helvete av dårlige liggeunderlag og tilsvarende dårlig søvn i telt, så trenger du egentlig ikke frykte det heller. En av de store trendene de siste årene, er nemlig glamping. Ordet er, som du sikkert forstår, satt sammen av glamour og camping. Eller for å si det på en annen måte: Du fyller teltet ditt med komfort. Om du ikke har noe ønske om å ligge på et vanlig soveunderlag, så kan du kjøpe deg en oppblåsbar madrass. Liker du ikke soveposer, så kan du ta med deg dyne og pute, og til og med satengsengesettet ditt, om det frister deg mer. Og så kan du pynte hulen din med blomster, puter, bøker eller hva du nå trenger – bare så lenge du er ute i frisk luft, får nok dagslys i løpet av dagen og lar skjermene ligge i størst mulig grad.

Du kan finne deg et sted i naturen hvor du kan slå deg til ro, eller du kan finne deg en campingplass. Da får du også komforten med tilgang på strøm, kafeteria, dusj og alt annet du måtte trenge, til en forholdsvis fin pris i forhold til veldig mange andre feriemuligheter. Og med mindre teltområdet er flombelyst natten gjennom, får du fullt utbytte på søvnkontoen likevel.

Les også: Flere tips for deg med søvnproblemer

 

Photo by Noam, Jemima & Lila

4 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.