crop person pouring water into lemon drink
Holistisk helse

5 fine måter å redusere mikroplast på

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

I dag tidlig kom en nyhet jeg har ventet på, men ikke sett frem til: De har nå funnet mikroplast i menneskeblodet. Så mye som 80% av de som deltok i studien, fikk utslag. Tidligere har de funnet mikroplast i avføring, men nå har det altså trosset barrierene og kommet inn i blodet vårt. Og det er skremmende, for å si det mildt, for vi aner ikke hva det gjør med kroppen vår. Vi trenger virkelig å redusere mikroplast nå.

Heldigvis er det fortsatt noe du kan gjøre for å minimere risikoen, selv om plasten omgir oss overalt.

Og dette er mine 5 beste tips for å redusere mikroplast:

#1: Dropp klær av syntetiske materialer, og erstatt dem med naturlige fibre. Hver gang du vasker dem eller bruker dem, så flasser det av små fibre. Om de er av plast, så skjønner du jo hva som skjer. Plasten kan være så gjenvunnet den bare vil, men det er jo fortsatt plast.

#2: Dropp engangsplasten fullstendig. Mikroplast lages jo når større plastbiter går i oppløsning. Om du unngår de store bitene, kan du dermed også unngå de små. Bruk for eksempel sugerør av metall, om du først må bruke dem.

#3: Kjøp deg en ordentlig drikkeflaske istedenfor de som er laget av plast. På den måten kan du lettere unngå å kjøpe halvliterflasker med brus eller vann når du er på farten. Glass og metall er fint!

#4: Om du lager mikromat: Ta maten ut av plastemballasjen først. Legg den i en ildfast form av glass eller keramikk isteden. Da slipper du å spise mikroplast med middagen. Bytt også ut det du har av plastbokser med glass. Mine favoritter er disse fra IKEA.

#5: Sørg for at kosmetikken din er mikroplastfri. Ofte tilsettes det små mikroplastkuler spesielt i produkter som er ment å ha en slipende effekt, som tannkrem og peelingkremer. Ingredienslistene er så små at de ofte er umulige å lese, spesielt når du står der i butikken. Men last ned appen Beat the Microbead (android / apple), så hjelper den deg kjapt.

Og ellers… tilbring så mye tid ute i naturen som mulig, også for å redusere mikroplast i systemet ditt. Velger du skogsstiene fremfor gangstien, slipper du å puste inn det bilene virvler opp av mikroplast og andre uhumskheter. Og dessuten er skoglufta renere enn den lufta du har innendørs i stua di, så det er det desidert beste stedet å være!