Deprecated: Optional parameter $list declared before required parameter $submit_text is implicitly treated as a required parameter in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/helpers.php on line 14 Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Planlegger du i forhold til syklusen din? - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
Holistisk helse

Planlegger du i forhold til syklusen din?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

De fleste av oss vet det jo – en gang i måneden har vi en uke hvor ting ikke funker helt som de pleier. Ryggvondt, mangel på energi, og et økt behov for hvile, hygiene og lett tilgjengelig mat… Alle har sine greier. Men for mange av oss kommer det nesten like overraskende hver gang. Vi trenger litt planlegging.

Først en liten gjennomgang av syklusen og behovene som ofte oppstår i de forskjellige fasene.

Folikkelfasen

Du er akkurat ferdig med blødningen, og en ny syklus er i gang. Det er vår i kroppen din! Østrogennivået er på vei opp, og du kommer gradvis inn i en fase hvor du har litt mer overskudd igjen. Dette er dermed uka hvor du kan bygge opp en mer aktiv egenomsorg enn ellers. Planlegg inn en ekstra treningsøkt, eller gå lengre turer i skogen enn du pleier. Du kan godt ta på deg litt ekstra nå, om du vil. Sett inn det ekstra giret, og bruk energien til å gjøre noe virkelig bra for deg selv!

Eggløsningsfasen

Energinivået er fortsatt høyt, og det er nå du når toppen. Dette er sommer i kroppen! Hvis du trenger å legge inn en siste innspurt på noe, så er dagene rundt eggløsning et godt tidspunkt. Denne kommende fasen er litt som det gule trafikklyset før det blir rødt – kjør på, men vær oppmerksom på at du kanskje må bremse isteden. Under eggløsning åpner også kroppen seg litt mer, og du er kanskje litt mer tøyelig enn ellers. Pass på at du ikke overanstrenger deg.

Lutealfasen

Eggløsningen er over, og energinivået ditt begynner gradvis å dale. Noen begynner etterhvert å kjenne på PMS-symptomer, og du trenger litt mer hvile i denne delen av syklusen. Dette er høstfasen, og det er her den myke, gode egenomsorgen kommer mer og mer inn i bildet etterhvert som menstruasjonen nærmer seg. Kakao, bøker, varme pledd og stearinlys er en fantastisk god idé nå. Sett ned tempoet, og kutt litt ned på aktivitetsnivået i forhold til den første halvdelen av syklusen. Det er nå du skal nyte fruktene av alt du fikk gjort ekstra denne måneden!

Menstruasjonsfasen

Du er nå på det laveste energipunktet i hele syklusen. Du er i vinteren, og det er helt greit. Aksepter at dette er dager hvor du kanskje har større behov for hvile og omsorg enn i resten av syklusen din, og gi deg selv det du trenger. Antagelig kjenner du deg selv så godt nå at du vet hvor mange dager denne fasen varer også, og hva du trenger å gjøre. Dette er dager som egner seg godt til meditasjon og bare ligge å lytte til musikk. Kjenne etter på hvordan livet egentlig er. Og ta med deg visdommen du finner inn i neste fase, som igjen er da du er mest aktiv og kan sette i gang det som er nødvendig å gjøre i livet ditt.

Alt dette her kan du legge inn i kalenderen din. Har du en fullstendig stabil en, kan du til og med følge månefasekalenderen som ofte er trykket i almanakkene (eller du kan legge den til i googlekalenderen din), siden menstruasjonen da alltid vil falle på den samme månefasen.

Kanskje du kan fargekode fasene, til og med. Sånn at du bare ved å se på dagene kan se hvilke behov du kommer til å ha. Så kan du takke nei til mange store og krevende avtaler om du ser de lander i lutealfasen din, og heller legge dem til folikkelfasedagene. Om noen spør når det passer å ha ungene på overnatting? Da kan du velge om du vil ha barnefri så du kan ta deg en utekveld med høy energi og mye sosial aktivitet, eller om du heller vil ha en deilig frikveld når du vet du trenger det mest.

På denne måten får du også god tid til å gjøre justeringer og bytte oppgaver der det passer. Kanskje barnefar burde gå på det foreldremøtet istedenfor deg, fordi du ser allerede nå at du egentlig ikke kommer til å ha energi til det, for eksempel. Eller kanskje du helst vil ha venninnebesøkene når du er på ditt mest energiske. Når du ser det på planen noen uker i forveien, så rekker du å tweake en hel del og gjøre nye avtaler med folk.

Dager med høy energi kan også brukes til å gi ditt fremtidige selv litt ekstra omsorg. Du vil være evig takknemlig for din egen innsats om du rekker å ta huset skikkelig før eggløsning, for eksempel, eller for å ha laget ferdige middager i porsjoner i fryseren til menstruasjonsdagene. Eller for å ha fylt opp lageret med sjokolade!

Her er det uendelig mange muligheter, og det er en nydelig måte å leve i harmoni med naturen på. For kroppen din er jo faktisk din aller nærmeste natur!

Jeg har tidligere planlagt for menstruasjonen, men de andre fasene har jeg bare hatt sånn vagt i bakhodet. De skal inn i planen nå, for denne egenomsorgen er så viktig at jeg ikke vil overlate den til tilfeldighetene lenger. Og det er jo også godt å kunne gi verden det beste av seg selv, og ikke alltid dukke opp som et utslitt vrak!

Planlegger du etter syklusen din?

Hvordan kan du ta enda bedre vare på deg selv?