hva du kan gjøre når du er overveldet
Livsdesign,  Selvutvikling

10 ting å gjøre når du føler deg fullstendig overveldet

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det kan bli litt mye av og til, for de fleste. Sommerferie rett etter koronoaisolering med unger, buffere som snart er slitt vekk allerede, økonomiske utfordringer som ligger der som en skygge over alt, og ferier som ikke blir som de skulle…. ja, det er til å bli litt matt av, syns jeg. I dag får du noen tips til hva du kan gjøre når det bare blir aldeles for mye og du føler deg fullstendig overveldet.

#1. Sett deg i bilen og bare kjør

Noen ganger hjelper det å bare komme seg vekk litt. Kjør til en annen by, og ta en kald brus på en kafé der. Kjør til havet, til skogen, til fjellet – bare skift miljø rundt deg og pust inn en annen luft. Det gjør underverker. Jeg kan også anbefale at du koster på deg en hotellnatt når du først er i gang. Sånne miniferier er ikke til å kimse av!

#2. Les en aldeles urelatert roman

Eskapisme. Aaaah! Finn en roman som ikke har den fjerneste likhet til hva du går gjennom, og bare forsvinn inn i eventyret. Det tar deg med vekk fra alt og gir deg noe annet å tenke på. Kanskje du oppdager at du får noen nye tanker også, som hjelper deg å ta din egen situasjon i en bedre retning. Biblioteket kan helt sikkert gi deg gode tips, og om du liker lydbøker, kan jeg absolutt anbefale Storytel.

#3. Bytt mål en stund, eller lag nye delmål

Om du overveldes av å skulle forfølge dine egne mål og kanskje til og med perfeksjonisme, kan det være greit å rufse litt opp i det. Kanskje du ikke kan gjøre det du tenkte du skulle på grunn av plutselige restriksjoner, eller kanskje verden bare går utrolig seigt for deg nå. Ta en pause fra det. Gjør noe annet. Stuck hjemme? OK, la hjemmet være prosjektet ditt, da, og jobb med det du har. Kan du ikke følge den ruta du hadde tenkt for å nå hovedmålet ditt? Lag en annen rute, med noen andre delmål. Alle veier fører til Rom!

#4. Lytt til rolig musikk

Det er ingenting som roer meg ned fortere og bedre enn rolig meditasjonsmusikk. Her om dagen oppdaget jeg kanalen Awakening Planet på YouTube, og den ble fort en favoritt! Legg deg i senga med øreplugger på, og bare la deg flyte avgårde til et bedre og roligere sted. Du kan også bruke denne metoden som en forberedelse på å deale med mer kompliserte saker. Om du kommer avslappet på det viktige møtet, eller om du er rolig før du går inn i nettbanken for å fikse det som skal fikses, går det med all sannsynlighet bedre.

#5. Mariner hjertet ditt i eteriske oljer

Du visste det kom, sant..? Jada, eteriske oljer er en del av min egenomsorgsrutine når jeg føler meg aldeles overveldet av stress. Jeg bruker lavendel for søvn (det har jeg fortalt deg om før), og som en nykommer i arsenalet har jeg nå også Forgive-blandingen i roll-on-flaske. Dette er en oljeblanding som er laget for å gi slipp og gå videre, og den har vist seg å virke veldig godt på meg. Jeg ruller litt olje over hjertet og på pulspunktene, tar en dyyyyp innpust og tenker bare «let that shit go!». Og gir slipp på alt jeg ikke gidder å tenke mer på akkurat nå.

#6. Planlegg det du kan planlegge

Desto mer du har skrevet ned utenfor hodet ditt, desto mindre trenger du å gå rundt og tenke på. Derfor er en planlegger det aller beste redskapet du kan ha når det gjelder å få kontroll på galskapen livet ditt. Jeg har selv denne planleggeren fra Aplan, og har brukt den trofast i flere år nå. Den er en liten ringperm, og det gjør at du kan sette inn og ta ut ting etterhvert som din verden endrer seg – og det er utrolig tilfredsstillende å fysisk rydde i livet sitt og sette ting i riktig rekkefølge igjen når verden blir gal. Tro meg! Her kan du ha alt fra en oversikt over innholdet i fryseren, til budsjettet, ungenes skoleruter og pakkelister for ferien.

#7. Rydd i huset

Når du har tømt hodet og hjertet for alt du ikke vil drasse på lenger, kan du fortsette prosessen med å rydde hjemme. Jeg anbefaler Konmari-metoden, som tar deg systematisk gjennom alt du eier og har. Sist jeg gjorde det, endte jeg opp flere søppelsekker lettere, og med en leilighet som var betraktelig enklere å navigere i. Ikke bare var alle de gjenværende klærne hele, rene klær jeg faktisk hadde lyst til å gå med, men bokhylla ble også mer åpen og elegant av slankekuren. Det føles så mye bedre etter en skikkelig ryddesjau.

#8. Mediter på bedre tider

Meditasjon i seg selv er en sikker vinner når det kommer til å mestre livet igjen når man er overveldet. Du kan begynne med å fokusere bare på pusten din, og la den falle inn i en myk og fin havbølgerytme. Se for deg at du puster en bølge ut og opp mot en vakker strand, og at du trekker den tilbake igjen med innpusten din. Når roen har senket seg i deg, kan du gå videre og visualisere din aller beste fremtid. Kjenn at du er der, at den allerede har skjedd, og at du har det kjempebra. Vær i det med alle sansene dine, og la det fylle deg med ro og trygghet. Du kan også spørre deg selv om «hva var det jeg gjorde for å komme hit», og på den måten få en oversikt over hvor du skal gå videre herfra. Ta med deg en god og jordende krystall også, mens du er i gang.

#9. Dropp middagen

Eller, ikke dropp den da. Men du kan gjøre den mindre stressende og la noen andre ta seg av både menyplanlegging og selve innkjøpet for deg. Om du bruker for eksempel Adams matkasse eller Godt levert, slipper du unna med å bare sette sammen de sunne og gjennomtenkte ingrediensene du får ferdig levert på døra. Det er egentlig en nobrainer, spør du meg – med mindre du finner det spesielt beroligende å gå på kolonialen, altså!

#10. Sett egenpleie som en høy prioritet

Når alt føles overveldende, er det lett å bare henfalle til yogabukser, store t-skjorter og håret i en strikk. Men ikke gjør dette i mer enn en dag eller to, ok? Dette sender nemlig signaler til hjernen din om at du ikke er klar for noe som helst, og at du bokstavelig talt vil bli tatt på senga om noe uforutsett skulle skje. Det er bedre at du dukker opp i verden med børstet hår, litt lett og naturlig sminke og klær du føler deg vel i, og det gir deg en følelse av at du tross alt er litt forberedt på hva verden serverer deg i dag.

Jeg lover deg at ting vil føles bedre om du implementerer disse tipsene i livet ditt. Det er ofte små ting som dette som gir oss det lille pusterommet vi trenger for å stable ting litt bedre på beina igjen, og de betyr mye mer enn man skulle tro.

Har du prøvd noen av disse tipsene?