lavendel for søvn
Holistisk helse

Lavendelolje og Sagaen om Isfolket

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Helgeroen har senket seg. Huldreungen min har reist til pappaen sin, og foran meg ligger en uke med barnefri. Som alltid skal jeg bruke noen av dagene på å rydde opp i kaoset her, og komme ajour med både klesvask og annet forfallent husarbeid.

Men så skal jeg sannelig sove.

Mye.

Vikingene kalte denne delen av året for Nóttleysa, med god grunn. Dagene blir jo lengre og lengre opp mot midtsommer, og det betyr gjerne at søvnen blir kortere og kortere også. Jeg begynner å merke det.

Heldigvis har jeg et triks på lur, om jeg bare husker å sette det i gang tidsnok om kvelden. For det første setter jeg i gang diffuseren min med lavendelolje. Den står på nattbordet mitt og har sin beroligende effekt på meg. Jeg skal ikke påstå at det er oljen som nødvendigvis gjør det alene, men selve diffuseren er også en behagelig affære der den står og lyser mykt og forsiktig og klukker i vei.

Det er den ene delen av kveldsritualet mitt.

Hvis du vil sikre deg lavendelolje, kan du lese hvordan du gjør det her.

Den andre delen er lydbok på Storytel. Nærmere bestemt Sagaen om Isfolket, av Margit Sandemo. Den serien er bare helt genial til dette formålet. For det første var dette yndlingsbøkene mine når jeg var 13-14 år, og jeg leste dem flere ganger enn jeg kan telle. Det betyr at det å lytte til dem nå, gir både skikkelig gode minner og en deilig avslappende følelse. Jeg er tilbake der verden var fullstendig ukomplisert og livet bare lå foran meg som et åpent løfte.

Om du ikke allerede har en konto hos Storytel, anbefaler jeg på det sterkeste at du skaffer deg en. Du får 14 dagers prøvetid før du betaler, så det er ingenting å tape. Isteden kan du få mange timers koselig lyttetid på senga! 🙂

For det andre er ikke disse bøkene spesielt vanskelige å følge heller, så man kan godt slumre og halvsove litt innimellom før man til sist slokner. Jeg setter alltid på sovetimeren på 30 minutter om gangen, så det er jo bare å legge seg godt til rette og la seg fortelle i søvn.

Og for det tredje er det 47 bøker i serien, på ca 7 timer hver. Jeg tror jeg begynte på den første boka i januar en gang, og jeg har bare kommet til bok nr 22 nå. Det er ingen fare for å gå tom med det første. Heldigvis. Jeg får kose meg med med kveldsritualet mitt i mange måneder til, før jeg må gå over på Heksemesteren eller noen av de andre barndomsminnene som ligger klare der og venter på meg.

Dette er altså det som har reddet nattesøvnen min det siste halve året. Jeg ble lei av mine egne tanker som holdt meg våken om nettene, og noe er det virkelig ikke verdt å tenke på mer enn én gang, så jeg var overlykkelig når jeg fant ut at Storytel hadde Isfolket på lur til meg. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre måte å sovne på enn dette.

Har du noen yndlingsbøker som du lytter til om kveldene?