naturlig rengjøring
Hjem og interiør

Naturlig (og økonomisk) rengjøring hjemme

En av de tingene du kan gjøre for å både spare miljø, din egen helse og lommeboka, er å gå inn for en naturlig rengjøring. Det er ikke vanskelig, det tar ikke lang tid, og du kan spare ganske mye på det. Her får du noen gode oppskrifter!

Eddik og bakepulver

Eddik og bakepulver kan brukes til så mangt, blant annet å åpne sluk som har blitt tette av fett og matrester. Bare tøm litt bakepulver i sluket, fyll eddik oppå, og la det bruse litt før du setter på varmtvannet.

Eddik og vann

Husker du hvordan man vasket vinduer før sprayflaskene kom i butikkhyllene? De gjorde det veldig enkelt – de blandet litt eddik i kaldt vann, og vasket i vei. Eddiken gjør at skitt løser seg opp, samtidig som det etterlater flaten skinnende blank. Og det holder seg blankt mye lenger enn om du hadde brukt en sprayflaske, siden det ikke er noe i eddiken som tiltrekker seg støv.

Eddik og vann #2

Om du lager en 50/50-blanding av eddik og vann (du kan bruke en vanlig glassflaske som har hatt skrukork på seg, og bruke toppen av en sprayflaske på den), så har du også et godt desinfiseringsmiddel du kan bruke på vasken på badet, i toalettskåla, og så videre. Spray blandingen på, la den virke litt, og tørk av. Voila! Bakteriefritt og skinnende rent!

Eterisk olje av sitron, vann og bakepulver

Til kjøkkenbenken kan du bruke en blanding av vann, sitronolje og bakepulver – fyll en flaske nesten til topps, tilsett en teskje bakepulver og 10-15 dråper sitronolje. Sitronoljen inneholder nemlig limonene, som er en god rengjøringsagent. Det betyr at den tar vanskelige flekker, sånn som innstørknet griseri etter overkok på plata, og så videre. Og så lukter det så himmelsk friskt og godt! Bakepulveret gir en liten skrubbeeffekt i tillegg.

Eterisk olje av lavendel, vann og bakepulver

Lavendel har blitt brukt som beroligende middel i alle tider, og du kan godt benytte deg av lavendel i rengjøringen også. Hva med å ha en egen hjemmelagd sprayflaske til stue og soverom? Da får du rengjøringseffekten samtidig som du får et rom fylt av deilig lavendelduft!

Eddik og oppvasksåpe

Hvis du er lei av å ikke få puste når du skrubber dusjen, er løsningen heldigvis enkel: Du kan blande oppvasksåpe og eddik 50/50 i en skål, og påføre blandingen med en skuresvamp. La det virke en halvtimes tid eller så, og vask blandingen av igjen. Enkelt!

Det du kan kjøpe

Om du ikke orker å lage alt selv, og liker å støtte opp om butikker som selger naturlige produkter, så skjønner jeg deg også veldig godt. ?

Jeg bruker selv Sonett og Ecover, som er to av mine favoritter. Jeg anbefaler spesielt Sonetts klesvask med lavendel, og Ecovers oppvasktabletter!

Om du vil ha eteriske oljer til blant annet naturlig rengjøring, så kan du lese hvordan du går frem her!

6 kommentarer

 • Anita Kristin

  Her var det var det mange gode tips. Rengjøringsmidler er vanskeleg. Eg har ei datter som ikkje tålte det, ho fek eksem, som igjen krevde kortisonkrem for å få vekk. Når vi skulle på besøk til folk måtte vi vaske over, Og reinhalderane på skulen hadde eigne rutiner i forhold til do som ho brukte. No har dei skifta ut alle vaskemiddel, og ho reagere ikkje like mykje lenger, heldigvis. Men vi brukar kunn vatn, eddik, sitron og natron. Det funker fint det.

 • Linn

  Du, dette var midt i blinken for meg akkurat nå!
  Jeg skal vaske sluk imorgen. På badene og på kjøkkenet – jeg skal prøve eddik // bakepulver!
  Tusen takk for mange gode tips!

  • Skogfrue

   Smart! Jeg har ikke brukt skyllemiddel på omlag 12-13 år (så nå lukter jeg hvilket skyllemiddel dama foran meg i kassakøen bruker, haha). Eddik gjør det mykere, samtidig som det tar vekk litt dårlig lukt, om noe skulle ha satt seg fast i klærne. Men jeg visste ikke at det påvirket fargeslitasje! 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.