stress
Holistisk helse

Er du syk eller stressa? Prøv dette!

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Visste du at naturen kan påvirke deg rent fysisk?

Nei, jeg snakker ikke om at visse typer urter kan kurere visse typer sykdommer, eller sånne ting. Dette er jo selvfølgelig også helt sant, mange av de medisinene vi har i dag er faktisk utviklet fra plantemateriale. Paracet, for eksempel, eller nærmere bestemt salisylsyre, fant man først i hvitpilbark før man etterhvert syntetiserte det. Det samme var tilfelle med digitalis, som man fant i revebjelle. Nå fremstilles digitalis syntetisk, og brukes som hjertemedisin.

Men det er ikke det dette innlegget skal handle om.

Det skulle handle om naturen i seg selv, som en helhet, og hvilken effekt den har på deg og helsen din.

For den påvirker deg, mer enn du tror.

Det viser seg for eksempel at bare utsikten fra sykeromsvinduet ditt påvirker hvor fort du kommer deg etter en operasjon. Får du se på grønn, levende natur, så kommer du deg fortere.

Det samme skjer på skoler – elever lærer bedre dersom de får ha tilgang til et grønt miljø.

Om barn med ADHD får tilbringe tid i naturen, kan symptomene bli mildere.

Undersøkelser har sågar påvist at det å oppholde seg i skogen, gjør at stressnivået i blodet går ned, blodtrykket senkes, pulsen blir roligere og at hele nervesystemet balanseres.

I tillegg til dette, kommer de naturlige eteriske oljene du puster inn. Her i norsk natur får du faktisk en dose furutreolje inn i systemet ditt om du går i skogen – og det betyr en bakteriedrepende effekt. Du får en mild, rensende effekt i lungene dine når du puster inn ren skogluft, om du skulle ha noen forkjølelsesbakterier du ikke vil ha i nese, hals eller luftveier.

Det er så enkelt, og det er så vanskelig å forstå.

Tenk om sykehus og skoler virkelig tok dette innover seg. Tenk om byplanleggingen tok større hensyn til at folk trenger tilgang til grønne arealer. Og tenk om vi klarte å huske dette selv, i vårt daglige liv, sånn at vi sørget for å gi oss selv en daglig dose natur for helsens skyld.

For det er  jo ikke bare når vi er syke at vi trenger helbredelse – vi trenger det helst før vi blir syke, sånn at symptomene fikses før vi egentlig merker stort til dem. Vi trenger konsentrasjonen og læringsevnen, og vi trenger et mye lavere stressnivå enn de fleste av oss har i dag. Stressrelaterte lidelser er et stort problem i vår livsstil, men hjelpen kan være rett utenfor døra di. Helt gratis.

Har du sittet i skogen en gang, og bare kjent at roen senker seg over deg? Merket du noen forskjell?

Da kan det godt hende du har opplevd den faktiske, medisinske påvirkningen fra naturen, bare ved å være tilstede i den.

 | Website

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.