Livsdesign,  Selvutvikling

Juletradisjoner: Stress ned til jul

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Jula er kjempekoselig, men la oss ikke fornekte stresset den alltid bringer med seg heller. Vi har skapt oss juletradisjoner som sier at ting skal ordnes, kjøpes, bakes og pakkes inn helt til siste sekund, og for mange er dette bare for mye å håndtere.

Men i dag har jeg et råd til deg. Et råd som bevarer både urgamle, norske juletradisjoner OG din egen mentale og fysiske helse, samtidig. Det er jo en uslåelig kombinasjon! 🙂

Du skjønner, vi har faktisk en tradisjon for å stresse ned også. Eller rettere sagt; vi fikk aldri så lite lykketreff som følge av at vi byttet kalendersystem på 1700-tallet.

I den gamle kalenderen falt nemlig midtvinter på 13. desember. Dette var den lengste og farligste natta i hele året, og det knytter seg fortsatt mange skikker til denne dagen. Du kjenner den i våre dager som Luciaferingen, men også denne har urnorske røtter.

Jeg snakker selvfølgelig om Lussi langnatt.

Denne natta, natt til 13. desember, måtte alt være ferdig og i rute. Vetten Lussi kom på vindusruta di og truet deg om du jobbet etter dette tidspunktet. Da var julefreden kommet, og du skulle hvile.

Lussi var tett knyttet til huldrefolket. Mange mener også at hun derfor er selveste Lilith, Adams første kone. Hun er en mektig mytologisk figur.

Og hun forteller deg at det du ikke er ferdig med før midnatt 12. desember, skal du bare la være å stresse med. Du kan fortsette å lage mat, men alt grovarbeidet skal være ferdig da.

«Inkje bryggja, inkje baga, inkje store eld hava!»

Lussi

Du kan altså med god samvittighet legge inn en god innsats nå den kommende uka, og gjøre deg ferdig med alt da.

Men når lussinatt kommer?

Da er det på tide å hvile frem til jula er over.

Det er tross alt viktig å overholde norske juletradisjoner, ikke sant? 🙂

 | Website

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.