Selvutvikling

Hvordan du kan vise respekt for naturen nå

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det gikk som jeg spådde – naturen er full av mennesker. Avisene melder om skogbrann etter folk som bare måtte ta fram grillen i tørt terreng. Jeg har også sett sørgelige bilder av søppel som ligger igjen etter folks fremferd i naturen i vår. Det er ikke greit.

Vi har i det hele tatt glemt hvordan vi viser respekt for naturen. Vi har til og med glemt at vi burde.

Og jeg har ikke alle svarene, jeg heller, for jeg har også vokst opp i en ganske skadet kultur, men dette er det jeg tenker om saken.

#1. Unngå å sette naturen i åpenbar fare. Når justisministeren sier på TV at du ikke bør tenne bål, så bør du ikke tenne bål. Ingen bryr seg om hvor koselig det ser ut på instagram akkurat nå, du avslører bare at du sov i timen.

#2. La firehjulingene og andre bråkete ting stå igjen hjemme. La skogens ro få bli i ro, det er små ekornunger, hareunger, fugleunger, gaupeunger og så videre der ute nå. De voksne hundyrene er enten nybakte mammaer eller går drektige.

#3. Ta med deg all søppel hjem. Du er ikke fire år, og om du er på det nivået, bør du ikke få gå ut i skogen uten tilsyn av en voksen uansett.

#4. Du trenger ikke skrikete farger på klærne dine om du ikke skal fortelle en jeger at du ikke er skyteskive, og det er ikke jaktsesong akkurat nå. Velg farger som blender mest mulig inn. Dyr er vare for farger.

#5. Hold deg i ro og se hva som skjer! På mine turer i nærskogen har jeg sett alt fra ekorn, skogmus, bever, rådyr, hjort og grevling, og jeg har stiftet bekjentskap med det som må være skogens søteste fugl. Jeg var for opptatt med å nyte det øyeblikket til å ta bilder, så du må nesten bare tro meg, men jeg fikk sitte midt i flokken! ?

#6. Trenger du egentlig å spise der ute, og må det lukte så sterkt? Dyr er vare for lukter også. Kanskje du skal spise deg mett før du drar ut, så du slipper å styre masse bare for å lage en «koselig» middag i skogen. Ta med kaffe på termos om du må ha påfyll, eller en smoothie i en flaske, men gjør det enkelt. Igjen: Bål er en skikkelig dårlig idé akkurat nå.

#7. Du kan godt droppe parfyme også. En gang gikk det en dame forbi meg i skogen, og jeg kunne smake parfymen hennes. Og jeg er bare et menneske, med relativt svak luktesans.

#8. Hoi og skrik bare om du trenger å skremme bort et rovdyr. Ellers: hold kjeft. Snakk i det minste lavt og forsiktig. Høye lyder betyr alltid fare for dyrene som bor der. Du stresser dem om du skriker. Tenk innestemme. Du er midt inne i noens hjem, selv om det ikke er ditt. Ville du tillatt denne skrikingen inne i en stall?

Og jada, jeg vet det ikke er helt enkelt å få ungene til å skjønne dette, spesielt det siste punktet. De er jo oppdratt av barnehagen til at det er greit å skrike så mye de vil bare fordi de er ute. Men dette er jo et godt tidspunkt å lære dem litt skogskikk på uansett?

Husk at dyrelivet som faktisk bor der og er ekstra sårbart nå, har mye sterkere sanser enn vi har. De vet ikke hva alt dette skal bety, nå som horder av påskekåte mennesker inntar skogene deres. Og tidspunktet kunne knapt vært verre nå på våren, hvor det finnes småtteri overalt inne i trær og huler.

Har du flere forslag til skogvett? Legg dem gjerne igjen under i kommentarfeltet!