Tilbakeblikk

Du eier ikke skogen

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det er koronoa-tider. Alt er stengt, og vi lever plutselig i en annerledes-verden hvor helt andre regler gjelder. Du skal ikke på hytta denne påska, ikke hvis hytta er i en annen kommune.

Det betyr at folk flest kommer til å tyte ut i skogen der de bor, i mange tilfeller. Avisene melder jo allerede om fulle parkeringsplasser nær turområdene, og jeg tviler på om påskeferien blir noe bedre sånn sett.

Jeg skal ikke snakke om smittefare.

Jeg skal snakke om naturen.

Skogen er mange ting.

For det første er den, hvis du er et menneske, et sted for hvile, rekreasjon og frisk luft. Folk løper i skogen. De går rolige turer der. De hviler der, og de finner ro.

For det andre er skogen noen andres hjem. Det er vår. Livet formerer seg. Skogen er i ferd med å fylles med ekornunger, fugleegg og annet levende liv, og dette livet er i en skjør fase på denne tida av året.

Dyr skyr mennesker. Om moren skremmes, vil hun ikke ta seg av ungene sine.

Og midt oppi denne skjønne, skjøre våren, kommer det nå en hel hærskare av mennesker som bare skal ta seg til rette med sine egne dårlige vaner og krav om å bli underholdt.

Skjønner du?

I går gikk jeg tur langs folkestien. Jeg hadde ikke kommet inn i skogen engang før jeg hørte bråket. En mann i knallorange jakke leika seg med firehjulingene sammen med familien sin. Skogbunnen er helt harva opp. Dyrene og fuglene må ha vært skremt til døde.

Bare fordi den jævla idioten ville ha litt underholdning i livet sitt.

Det er ikke greit.

Det er absolutt ikke greit.

Du eier ikke skogen. Du har ikke automatisk noen Store Rettigheter bare fordi du er menneske. Du har ikke krav på at skogen skal være et sted som underholder ungene dine, og du har ikke rett til å bare gjøre hva faen du vil.

Du hører ikke til der, om du ikke har brukt ganske mye tid der til og med før du bare hadde skogen som eneste alternativ.

Du går inn i en verden som er andre skapningers hjem, og de kjenner deg ikke. Du har med deg andre lukter og andre lyder, til og med om du er stille og rolig.

Det siste vi trenger er motorstøy, vandalisme og søppel.

Oppfør deg.

Ha litt respekt.

Herregud.

Dette blir en vanskelig vår.

For mange fler enn menneskene.