Hjem og interiør

Hvorfor sender du ungen din på skolen?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

I dag skal jeg stille deg et vanskelig spørsmål. Du trenger ikke å svare på det, og du trenger ikke gi meg en forsvarstale heller, for hensikten er bare å få deg til å tenke gjennom hvorfor du velger det du gjør.

Hvorfor velger du å sende ungen din på skolen?

For det er faktisk et valg du tar. Og de fleste tar det fordi de tror de ikke har noe alternativ uansett. De har blitt fratatt muligheten til å velge.

Jeg har snakket med lærere som tror skolen er det eneste alternativet, og at det bare er de som kan undervise barn i Norge. Jeg har snakket med rektorer som ikke ante at det fantes et lovfestet alternativ.

Så jeg tror ikke folk er klar over det. Men det å sende ungene dine på skolen er faktisk bare et av alternativene, selv om de glemmer å informere deg om det.

Og denne formidlingsbristen kommer frem igjen nå som vi diskuterer hvordan skolene kan åpnes igjen på en trygg måte etter å ha vært stengt ned på grunn av smittefare.

Det blir unntak for plikten til å gå på skole for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning, sier Regjeringen.

Plikten til å gå på skole? Det finnes ingen plikt til å gå på skole i Norge. Det som finnes, er en opplæringsplikt. Alle norske barn (eller barn som er forventet å oppholde seg her i mer enn tre måneder) skal få grunnskoleopplæring fra det året de fyller 6.

Barn og unge har plikt til grunnskoleopplæring, og rett til ein offentleg grunnskoleopplæring i samsvar med denne lova og tilhøyrande forskrifter. Plikten kan ivaretakast gjennom offentleg grunnskoleopplæring eller gjennom anna, tilsvarande opplæring. Kilde

Det vil si: Ungen din har rett på en plass i den offentlige skolen, og vil alltid få det om du søker. Men det er ingen PLIKT. Plikten handler bare om at ungen skal få grunnskoleutdannelse – og den kan foregå på skolen eller «gjennom anna, tilsvarande opplæring».

Og videre gjelder opplæringsloven for «grunnskoleopplæring i private grunnskolar (…), og for privat heimeopplæring i grunnskolen.»

Det å skrive ungene inn på skolen, er et valg du som forelder tar. Det er først og fremst ditt juridiske ansvar å sørge for at ungen din får utdanning etter evne og givnad. Men det trenger altså ikke å være verken offentlig eller privat grunnskoleopplæring. Den kan like gjerne, ut fra lovverket, være din egen.

Altfor mange ganger kunne jeg tidligere lese i avisene her at foreldre var misfornøyde med å måtte sende ungene på en falleferdig skole som var bevist helsefarlig. Det finnes også tragiske historier om barn som har blitt ødelagt av mobbing og vold på skolen eller skoleveien, og at foreldrene synes det var vanskelig å sende dem dit når de ikke fikk hjelp.

Det er jo fullt forståelig. Men er det noen som har fortalt dem at de faktisk har et alternativ? Det er jeg usikker på, sånn som jeg ser grunnskolen fremstilles i den politiske retorikken. Det er bare å se den siste episoden av Debatten på NRK, så ser du hvilken ensidig logikk de bruker.

Og når ikke engang lærerne vet om alternativet, så er det ikke gitt at foreldrene har fått noe mer informasjon heller.

Så derfor skriver jeg dette innlegget i dag.

Jeg vet at KS nå frykter at mange vil velge hjemmeskole når skolene åpner igjen i slutten av april. Dette er en faktor regjeringen er gjort kjent med, og som antagelig preger hvordan de fremstiller sitt eget tilbud.

For det er det det er. Et tilbud.

Og spørsmålet da er om du skal takke ja eller nei til det.

Det er ikke noe riktig eller feil svar her, men det er et spørsmål du må ta stilling til. Kanskje spesielt fordi vi er midt oppe i denne merkelige situasjonen hvor vi har et virus i fritt omløp, og ingen vaksine. Valgene du tar, er viktigere enn noen gang.

Og det er viktigere enn noen gang at du vet om at du har et valg.

Ungen min går på skolen. Men hun gjør det fordi hun velger det, og hun vet hun har alternativet med hjemmeskole tilgjengelig om hun noen gang trenger det. Montessoriskolen er uten tvil det riktige for henne, og det er noe hun trives med. Jeg er også veldig fornøyd med skolen hennes. Men det er viktig for meg at hun – og alle andre – kan ta et informert valg, uten å bli trykket inn i et system bare fordi.

Om jeg kommer til å sende henne tilbake til skolen når den åpner for mellomtrinnet? Det vet jeg ikke. Det er en vurdering jeg og faren hennes må ta når vi kommer dit, og den vil blant annet være basert på den lokale smittesituasjonen på det tidspunktet.

Men jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å kunne ta det valget.

Hvis du er blant dem som har mulighet og ønske om å ha ungene dine på hjemmeundervisning en stund til, så kan du bare sende en mail til kommunen og informere om at du tar ut ungene av skolen. Det er ikke vanskeligere enn det.

Du må da selv sette deg inn i læringsmål, skaffe undervisningsmateriell og gjøre jobben. Kommunen skal føre tilsyn for å sørge for at ungene får den opplæringen de har rett og plikt til, men du får friheten til å legge det opp etter nettopp den enkelte unges evne og givnad.

Du må også være klar over at du med dette sier fra deg skoleplassen, og at du ikke er garantert å få tilbake den samme skolen eller den samme klassen dersom du søker ungene inn på skolen igjen senere.

Hvis du vil ha mer informasjon om hjemmeundervisning, finner du det hos NHUF.

Visste du at du hadde et valg?