Holistisk helse

Hva er Yin Yoga?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Så, hva er Yin Yoga? For noen uker siden fikk jeg min offisielle sertifisering som Yin Yogalærer, og jeg har lyst til å fortelle mer om hva Yin Yoga egentlig er. For å forklare det, er det kanskje lurt å se på Yin/Yang-symbolet først. Du vet den sirkelen hvor halvparten er en svart dråpe og halvparten er en hvit, men hver dråpe inneholder en liten prikk med det motsatte.

hva er yin yoga

Dette symbolet handler om balanse mellom to ytterpunkter. Det kan være dag og natt, varme og kulde, lys og mørke, maskulint og feminint, eller hvile og aktivitet. Yin og yang må være i balanse for at helheten skal være i harmoni. Hver del inneholder videre elementer av den andre.

Når vi tenker på trening og aktivitet, tenker vi stort sett på det som en Yang-energi. Det handler om dynamikk, om hurtighet, om å bli varm, jobbe hardt, bli svett og kanskje pushe noen grenser. Det er en maskulin og aktiv form for energi vi bruker når vi trener på denne måten.

Det er den samme type energi vi bruker når vi knuser mål eller pugger for å få gode karakterer. Samfunnet er i veldig stor grad styrt av en Yang-energi.

Så hva er Yin Yoga i forhold? Helt rett: Det er en hvilende treningsform. Vi trenger nemlig å balansere ut alt det aktive og dynamiske med den rolige, avkjølende og dempende Yin-energien.

Vi er faktisk helt avhengig av å hvile godt og riktig. Vi trenger dessuten å finne denne hvilen med litt mer mindfulness enn vi klarer å finne ved å kræsje utmattet på sofaen.

Yin Yoga er en hvilende form for yoga

I Yin Yoga finner du ingen øvelser som skal få deg til å svette, bygge muskelstyrke eller presse deg selv. Det du finner, er ro. Mental og fysisk tilstedeværelse. Din egen pusterytme, og overgivelse til både stillingene og tyngdekraften. Du finner mykhet, men på en helt annen måte enn i mer aktive (yang) yogaformer.

Der «vanlig» trening og de dynamiske yogaformene jobber med muskler, styrke og balanse, jobber Yin Yoga med bindevevet i kroppen.

Bindevevet er i bunn og grunn det som gjør at du henger sammen. Huden har en form for bindevev, men dypere inn i kroppen finner du også bindevev. Når du blir gammel og ikke så fast i formen lenger, er det bindevevet som gir opp kampen mot tyngdekraften.

Bindevevet har utrolig godt av å bli stresset, skvist og strukket på. Det er nemlig ikke dødt materiale, men utvider seg og trekker seg sammen som respons på sykdom, skader og stress. Og det kan faktisk også gi smerter om det ikke er i form.

Vanligvis, når vi gjør aktive og dynamiske øvelser, er det musklene vi trener. Når de blir varme, er det også de som strekker seg når vi gjør yoga. Dermed mister vi effekten på bindevevet, og det både trenger og fortjener sin egen yogaform.

Yin Yoga er yogaens svar på kinesisk medisin

De fleste tenker at yoga er noe som kommer fra India, og det er i de aller fleste tilfeller riktig. Men Yin Yoga skiller seg ut fra dette. Denne formen for yoga er isteden basert på kinesisk tradisjon, og derav også Yin-symbolikken.

Dette betyr at Yin Yoga også kan settes inn i det kinesiske medisinsystemet, og kan fungere godt sammen med akupunktur.

Kinesisk medisin hevder at det finnes ulike energikanaler – kalt meridianer – som går gjennom kroppen vår. Blokkeringer i disse skaper ubalanser og disharmoni i kroppen, noe som igjen skaper sykdommer og skader. Medisinen går ut på å løse opp igjen i disse blokkeringene, sånn at livsenergien (chi) igjen kan flyte fritt.

Disse meridianene samsvarer i stor grad med yogaens energikanaler, og mange mener at disse går nettopp gjennom bindevevet i kroppen. Når du gjør Yin Yoga, med sine lange, myke strekkeøvelser for nettopp bindevevet, åpner du meridianene og skaper en sterkere energiflyt til hele systemet ditt.

Hva skjer på en Yin Yoga-time?

Når du kommer på en Yin Yoga-time, er det viktig at du har med deg nok klær til å holde deg varm gjennom en stillesittende time. Du finner ofte tepper i salen som du kan pakke deg inn i, men for å være helt sikker kan du ta med deg en jakke og noen gode sokker inn.

I tillegg er det fint om du legger klar en bolster, et par klosser og et belte ved siden av deg før du begynner. Dette er såkalte props som er der for å støtte deg og gi deg hvile gjennom de ulike stillingene. Som oftest finner du både yogamatter og props du kan låne i yogasalen, men jeg vil alltid anbefale at du investerer i ditt eget utstyr.

Jeg begynner alltid timene mine med noen enkle pusteøvelser bare for å lande på matta og finne roen. Det er også viktig å koble seg på kroppen for å kjenne etter hva den trenger fra deg i dag. De første minuttene av timen brukes til å komme i kontakt med seg selv.

Deretter begynner selve Yin Yoga-sekvensen. De fleste foregår sittende eller liggende på matta, og holdes i 3-5 minutter hver. Er du nybegynner, er 3 minutter ofte nok, mens 5 minutter passer for deg som kjenner kroppen din godt.

Det er ingen regel for hvordan Yin-øvelsene skal se ut. Det eneste som er viktig, er at du får en passe god strekk og at du ikke skader deg i prosessen. Ofte snakker vi om å finne Gullhår-posisjonen: Ikke for mye, og ikke for lite, men akkurat passe.

Det er lurt å begynne hver enkelt øvelse forsiktig, spesielt om vi skal holde stillingen lenge. Da har du god tid til å puste deg rolig ned i den, millimeter for millimeter, når kroppen åpner seg for det. Sakte og rolig, med dype og lange pust. Ikke noe stress. Bare ro og hvile.

Kan alle gjøre Yin Yoga?

Yin Yoga er en yogaform som passer for alle, i og med at den stort sett foregår sittende eller liggende på yogamatta. Hvordan du utfører øvelsen avhenger av hvor du selv får den beste strekken. Du har også tidligere nevnte props til å støtte deg gjennom timen.

Et viktig prinsipp i Yin Yoga er videre å lytte til kroppen. Derfor gjør du det akkurat riktige om du velger å hoppe over en øvelse som ikke passer for deg. Isteden kan du da bare legge deg ned på matta, frem til du er klar til å følge instruksjonene igjen.

Det er likevel noen få stillinger du bør unngå eller moderere hvis du er gravid eller har høyt blodtrykk. Dette kan yogalæreren hjelpe deg med.

Så, hva er Yin Yoga?

Oppsummert kan vi si at Yin Yoga er en avslappende og hvilende yogaform som primært jobber med bindevevet, og som kan komplementere kinesisk medisin som akupunktur og lignende.

Yin Yoga passer for alle, og en time består av en serie forskjellige stillinger som holdes med en akkurat passe strekk i 3-5 minutter, slik at kroppen sakte og rolig kan åpne seg opp og kvitte seg med spenninger.

For meg er det en absolutt ideell yogaform, og jeg brenner virkelig for at flere skal oppdage den.

Gratis prøvetime?

Har du lyst til å være med på en gratis prøvetime? Klikk på knappen og bruk koden YINYOGALOVE, så får du en! 💚