høstjevndøgn
Selvutvikling,  Spiritualitet

Snart høstjevndøgn!

Jeg har verdens beste jobb akkurat nå. Ikke bare får jeg gleden av å holde yogatimer jevnlig, men som en aldeles nydelig ekstraoppgave får jeg også være med å planlegge eventer og lignende på yogastudioet. Og i dag sitter jeg og planlegger morgendagens feiring av høstjevndøgn.

Som jeg skrev litt om i fjor, er dette en feiring av alt vi kan være takknemlige for. På haustgroda – naturfeiringen som kommer før denne – feiret jeg alt jeg hadde å gi til verden og alt jeg selv kan bidra med for å gjøre den litt vakrere. Høstjevndøgn (eller jamhaust) er den naturlige fortsettelsen av det. Det er da vi kan fokusere på alt vi har fått i livet. Det spiller egentlig ingen rolle om du takker Moder Jord, Gud eller velferdsstaten for den del – det viktigste er å bli bevisst på alle godene som har kommet til deg på forskjellige måter. Takknemlighet trenger ingen religiøs form, det går langt utover det, men jeg vil likevel oppmuntre deg til å tenke litt ekstra på naturens gaver denne gangen.

Om du har lyst til å markere denne magiske dagen for deg selv, kan du gjøre det så enkelt som at du kjøper deg en ny notatbok. Denne kan bli din takknemlighetsjournal, hvor du setter av litt tid til å skrive ned alt du er takknemlig for. Du kan spille litt rolig musikk og kose deg med en kopp kakao mens du lar takknemligheten fylle sidene og hjertet ditt, og gjøre det til en vakker høstseanse. Siden kan du bruke fem minutter hver morgen, for eksempel, på å skrive ned 5 takknemligheter hver dag.

Høstjevndøgn er også den dagen hvor lys og mørke er i perfekt balanse. Det er like langt tilbake til midtsommer som det er frem til midtvinter. Dette er en dag for ettertanke, for evalueringer og for å skape en pustepause midt mellom ytterpunktene. Balanse er dermed også et viktig stikkord her. Hva trenger du mer av i livet ditt? Hva trenger du mindre av? Hvordan kan du balansere ytterpunktene?

Fordi høstjevndøgn er den ultimate balansen og jordkloden vil snurre videre, vet vi også at vi går mørkere tider i møte. Det er dagen for å se fremover. Winter is coming. Hva kommer du til å trenge da? Hvordan kan du for eksempel gjøre julefeiringen mest mulig gledesfylt og minst mulig stressende for deg selv?

Og ikke minst: Hva skal du la bli igjen bak deg når du går videre? Høsten gir deg jo en utmerket og vakker anledning til å gi slipp på det du ikke trenger lenger, etterhvert som høsten skrider frem. Du kan la bladene dine falle når du beveger deg mot den neste feiringen; nemlig Halloween – eller som jeg kaller den: Lauvfalla. Den er jo nettopp feiringen av det som er dødt og borte, sånn at nytt liv kan oppstå igjen.

Jeg vet det er fler og fler som holder slike feiringer nå, så om du har lyst til å delta, kan du for eksempel søke på «høstjevndøgn» på facebook.

Skal du feire høstjevndøgn i år?

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.