Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Snart Halloween! Eller Samhain! Eller Lauvfalla! - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
Selvutvikling,  Spiritualitet

Snart Halloween! Eller Samhain! Eller Lauvfalla!

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Halloween er en av favorittfeiringene mine. Ikke fordi det flyr utkledde unger overalt som tigger om godteri, men fordi det er årets aller siste høstfeiring. Og den har faktisk mye mer mening i seg enn Hollywood har gitt den.

Jeg skrev litt om den i fjor. Du kan gå inn og lese det, om du vil. Jeg venter her så lenge.

I dag skal jeg skrive mer om hvordan man kan gi denne dagen enda litt mer mening om man har lyst. Jeg kaller denne dagen Lauvfalla for min egen del, og Halloween så folk skal skjønne hva jeg snakker om. Vi har jo ikke noe godt navn på den i Norge. For vår del korresponderer dagen best til vikingenes alfablót, hvor man æret sine avdøde forfedre (som i menn). Formødrene fikk sin dag på våren, i form av et diseblót.

Det er ikke sikkert norrøne skikker er greia di. Jeg har ikke inkorporert det aspektet så mye selv. Men det er alltid en god idé å harmonere seg med naturen. Om du ser ut av vinduet nå, spesielt her på østlandet, så ser du at de siste løvene er i ferd med å falle av trærne. Naturen er i ferd med å gi slipp på det aller siste som er igjen før vinteren kommer.

Og derfor syns jeg det passer godt å kalle denne feiringen for nettopp Lauvfalla. Det er jo en feiring av alt vi ikke har med oss lenger, på godt og vondt. Det er et respektfullt og anerkjennende farvel. Et farvel til alle tidsepokene som har kommet og gått. Alle livsfasene som er over og borte. Alt du var, men ikke er lenger. Og hvordan dette til sammen har bidratt til at du er den du er akkurat nå.

I år har jeg jentungen her, og jeg legger opp feiringen etter det. Kort fortalt, som mor til en 12åring, betyr det antagelig bare enkelt og greit at jeg har kjørevakt og at hele dagen er full av helt andre planer enn dem jeg måtte legge, hehe. Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre enda, men jeg har lyst til å snike inn litt slektsforskning og lokalhistorie der jeg kan. Biblioteket har en fin avdeling med gamle bøker og hefter, og jeg har en drøm om å finne de husmannsplassene morslinjen min har vært innom etter at mennene i deres liv falt ut av arverekken på de store gårdene.

Jeg skjønner at tida blir knapp. Så jeg har rett og slett erklært dette for å være halloweenuka. Vi snakker bittelillehalloweenaften, første halloweendag, og så videre. Fint å kunne gjøre det skikkelig når det først skal gjøres!

Når du har unger, så må du jobbe rundt alt. Du kan også jobbe med det du har, om du skal gi litt mer mening til den halloweenfeiringen ungene gjerne er med på i disse dager.

Ta for eksempel heksene. Eller trollkvinnene, som de ble kalt i riktig gamle dager. De er ikke bare Hollywood og grønne vorteneser. Bak den maska skjuler det seg nemlig en dypt tragisk historie, som jeg synes unge kvinner bør få lære noe om når de er modne nok. Faktum er at i perioden ca 1570 – ca 1680 ble over 300 mennesker dømt til døden i Norge. Deres forbrytelse var å utøve trolldom, og de måtte bøte med livet for det. Vanligvis på bålet. Noen ganger ved halshugging. Andre ganger døde de under tortur, før de kom så langt som til henrettelsen.

Og de aller fleste var kvinner. Helt vanlige norske kvinner som ikke hadde gjort noe galt. Et utsatt rykte var nok til å få deg dømt og henrettet.

Dette er dessverre en del av vår kvinnehistorie. Dessuten er det en historie om religiøs vold og undertrykking. Menn av samisk herkomst hadde også store problemer på denne tida – de ble tatt og henrettet for å utøve sin tradisjon etter den samme loven. Halloween er således et godt tidspunkt å snakke om kvinne- og religionsfrihet på, om du har litt større barn.

Du kan lese mer om trolldomsprosessene her. På denne siden finner du blant annet rettsdokumenter inndelt etter fylke. Kanskje du finner noen heksebrenninger der du bor? Jeg har i alle fall funnet ut at det aller første dokumenterte norske heksebålet ble tent i Skien. Ikke så langt herfra. Det bringer historien litt nærmere. Gjør den litt mer virkelig. Det var ikke bare et eventyr.

Det trenger heller ikke å handle om å kle seg ut, disse kostymene. Det kan like gjerne handle om å feire de delene av seg selv som man ellers ikke viser så godt frem. Tiara, superkvinnekappe eller heksehatt? Go for it! Du kan gjøre det til en hel temakveld om du har unger hjemme. Husker du Monster High-dukkene? De har også tegnefilmer på DVD, hvor temaet veldig ofte er å tørre å være seg selv, selv om andre kanskje syns du er rar. Det er en stund siden mitt avkom vokste ut av denne fasen, men jeg blir fortsatt litt revet med av denne sangen, hehe.

For din egen del, eller med litt større barn, kan du sette på Practical Magic, med Sandra Bullock og Nicole Kidman. Den har det samme temaet. En av yndlingsfilmene mine, faktisk, jeg kjøpte DVDen for mange år siden.

Men du kan også gå dypere med denne dagen om du vil. Om du er klar for å gå inn i litt tyngre ting, kan du skrive ned alt du gjerne vil gi slipp på og brenne lappene. Det fungerer også for barn, og er egentlig en god mental helse-teknikk. Det gjør godt å se enkelte ting bare forsvinne i flammene. Så lenge flammene er voksenkontrollerte, vel og merke.

Du kan tenne et svart lys også. Visualisere at ting blir magisk borte etterhvert som lyset brenner ned. Eller sende skiten tilbake dit den kom fra, hvis noen har lagt noe av sitt ansvar over på deg, og du ikke vil ha det lenger. Dette er tidspunktet for å bli kvitt ting, og et lys som brenner ned kan symbolsk representere noe som tar slutt etter ditt eget ønske.

På den lysere siden, er dette en god kveld for å gå ned memory lane en tur. Se på bilder fra barndommen din, besøk steder du har gode minner fra, og send en tanke til dem du har mistet på veien. Dette er også en fin og barnevennlig aktivitet, kanskje ungene har lyst til å høre mer om hvem oldeforeldrene deres egentlig var og hva dere gjorde sammen også. Du kan ta frem bilder av dem, sette dem i fine rammer på en hylle, og pynte den med ting de likte spesielt godt. Det knytter fortid og fremtid sammen, på en magisk vakker måte.

Og ikke minst: du kan så frø og sette ut løker nå. De fleste tenker jo at våren er tidspunktet for å begynne på hageprosjekter, men faktum er jo at naturen selv ikke sår noe som helst om våren. Frøene faller av de blomstene som nå har avblomstret, og de blir liggende i bakken over vinteren. Om du harmonerer deg selv med naturen på dette viset, så knytter du sammen enda en sirkel av fortid og fremtid, død og liv. Det er jo alltid to sider av samme sak. Ingenting kan vokse om ingenting dør.

Min feiring kommer som sagt litt an på min datters planer, men jeg kommer til å insistere på å se Practical Magic og spise godteri som et absolutt minimum! Jeg har lett en lang stund etter små minirammer til bilder av mine formødre- og fedre, og jeg håper det skal åpenbare seg en løsning for det i år. Hvis det gjør det, så skal jeg sette dem frem på et lite minnealter – jeg har mange fine bilder på PCen som jeg kan printe ut for anledningen. Og jeg har allerede frøene mine klare for planting.

Kanskje jeg også skal dra til det stedet hvor den eneste lokale heksa her i dalen sies å ha blitt brent sammen med sin datter, bare for å vise min respekt.

Skal du feire Halloween / Samhain / Lauvfalla i år?