hvorfor velge økologisk mat
Holistisk helse

Økologisk mat og hvorfor du absolutt bør velge det

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Visste du at nordmenn er blant de giftigste i verden? Vi har 40 ganger flere miljøgifter i kroppen enn for bare 60 år siden, og vi får det i oss gjennom alt fra leker til klær, kosmetikk og mat. De er i alle deler av vår hverdag. Så hvorfor velge økologisk mat, når det er så mye uansett?

Folkehelseinstituttet sier at det meste av disse miljøgiftene kommer inn gjennom kostholdet vårt.

Noen av disse miljøgiftene har vi hatt med oss så lenge at vi begynner å kjenne dem ganske godt. Men andre er nyere, og har mer usikre konsekvenser. I tillegg kommer det faktum at det kan dannes en cocktaileffekt når de blandes sammen i kroppen din. Det er jo ikke alltid sånn at helheten er det samme som summen av enkeltbitene.

Det vi vet, er at miljøgifter …

…kan for eksempel påvirke utviklingen av nervesystemet hos foster og barn, forstyrre kroppens hormonbalanse, immunforsvaret og fruktbarheten.

FHI.NO

Vi har, som FHI sier, ikke nok kunnskap til å vite hvilke negative helseeffekter mange av disse miljøgiftene kan ha.

Og her kommer den kanskje største mindfucken av dem alle. Vi vet at vi er giftige. Vi vet at denne giften kan påvirke alt fra nervesystemet til immunforsvaret.

Men om du går til fastlegen, har h*n ikke mulighet til å ta blodprøver av deg for å finne ut hvor forgiftet du er, uansett hvor uforklarlig syk du måtte være. Disse tingene finnes ikke på fastlegens skjema, selv om vi vet det er mulig å ta disse blodprøvene. Forskningen må jo åpenbart ha dataene sine fra et sted.

Så der står du, altså, på fastlegens kontor, og er like klok. Kanskje du får noen tabletter som skal justere deg tilbake til referanseverdiene, men grunnen til at du er ute å kjøre er mindre interessant.

Hvorvidt du har et for høyt nivå av miljøgifter eller ikke og om de gjør deg syk? Det får du aldri vite noe om.

Hvorfor velge økologisk mat?

Svaret er jo åpenbart: Om du velger økologisk mat der du kan, har du i alle fall redusert miljøgiftene på det som i følge helsemyndighetene er det mest kritiske området – nemlig kostholdet ditt.

Dette kan gi deg en bedre helse på mange måter. Hormonsystemet ditt er følsomt, og det styrer alt fra hvordan du sover (melatonin) og håndterer stress (kortisol), til hvordan du forbrenner mat (TSH), og bygger muskler (testosteron).

Et hormonsystem ute av balanse kan sende hele deg ut av balanse. Det handler om så mye mer enn reproduksjon, selv om den biten også er viktig (du kan for eksempel lese en sæd historie på NRK).

Når du velger økologisk mat, støtter du dessuten bønder som jobber med jorda og ikke mot den. Når man velger å kutte ut insektsgift og kunstgjødsel, må man jobbe etter andre prinsipper for å produsere nok mat likevel. Se Kiss the Ground på Netflix for inspirasjon i så måte!

Du redder også insektene fra å drikke giftig nektar. Og du spiser mat som er mer bærekraftig for kloden som helhet.

Hvorfor velge økologisk mat når den er dyrere?

Hvorfor velge økologisk mat når den er dyrere, spør du. Jeg har spurt meg selv om det samme mange ganger, der jeg har stått med to produkter i hånda.

Men du kan se det som en frivillig skatt du betaler til den økologiske bonden som gjør alt han kan for å gi deg ren mat. Og du kan se det som en investering i en sunnere jordklode og en kropp som er mer rustet mot sykdom og ubalanser.

Tro meg, det blir dyrere å havne på Nav med en hel haug med legeregninger i skuffen. Miljøgifter er ikke noe helsevesenet har som en del av utredningene sine, med mindre du holder på å dø av kvikksølvforgiftning. Jeg håper de finner ut av det da. Men du kan ta grep selv. Så har du i alle fall gjort dét!

Hvor finner man økologisk mat?

For noen år siden var det ganske vanskelig å finne økologisk mat i vanlige butikker. Her i byen hadde vi til og med en egen økobutikk en stund, men det gikk ikke så lang tid før de store matvarekjedene begynte å ta inn økologisk mat i sitt normale sortiment.

Rema100 har Kolonihagen.

Coop Extra har Änglamark.

Og så finner du Rørosmeieriet hos både Kiwi og Meny, i tillegg til at de også har økologiske varianter av de vanlige merkene som Bama, Gilde, Santa Maria, Bjørns havregryn, Eldorados hermetiske tomater, og så videre.

Utvalget i norske matbutikker begynner i det hele tatt å bli ganske bra. Om for eksempel din Remabutikk ikke har det du ønsker deg fra Kolonihagen, så kan du bare be dem om å ta det inn. De fleste kjedene har i alle fall muligheten til å ha et godt økologisk utvalg nå.