bærekraftig mat
Livsstil

Bærekraftig mat

De fleste har vel fått med seg nå at en av de største problemene vi har med tanke på miljø, er maten vår. Vi kaster for mye, produserer for mye, produserer det helt feil, og i tillegg er det ofte sånn at vi spiser for mye. Det finnes også mange forskjellige meninger om akkurat hva som er bærekraftig mat. I det hele tatt kan det være ganske vanskelig å navigere i dette terrenget.

Først vil jeg bare si at det ikke finnes noen perfekt løsning. Uansett hvilken retning du går med dette, vil det før eller senere dukke opp et etisk problem. Er du veganer i Norge, må du basere deg på mye import og dermed også forurensning. Er du kjøttspiser, får du utfordringer med kjøttindustrien.

Du kan ikke vinne 100%, men du kan gjøre så godt du kan. La oss begynne med det som et slags utgangspunkt.

Så, hva er bærekraftig mat?

Bærekraftig mat er mat som ikke tømmer kloden for ressurser. Det skal gå an å fortsette å produsere denne maten uten at vi går i minus på sikt. Aller helst bør kloden gå i pluss på det, slik at naturen og økosystemene styrkes.

Den mest bærekraftige maten er den som hentes fra nærområdet ditt, den som gir deg akkurat så mye næring som du trenger for å opprettholde et normalt energinivå, og den som ikke krever unødvendig mye ekstrainnsats for å bli et måltid.

Bærekraftig mat er med andre ord enkel mat. Det er salaten du plukker fra kjøkkenhagen din. Det er kjøtt fra den lokale økobonden. Eller fisk som du fisket opp fra elva rett forbi huset ditt (forutsatt at fiskebestanden tåler det).

Lokalområdet ditt er nøkkelen

Desto mindre styr det har vært for å få maten inn på kjøkkenet, desto bedre er det. Kortreist mat krever ikke mye transport (og dermed oljebruk), og den krever ikke mye elektrisitet på vei hit heller. Dermed kan det være lurt å se etter om maten er norskprodusert – kanskje til og med produsert bare en times kjøretur unna der du bor.

Samtidig styrker du vår egen matsikkerhet om du prioriterer på denne måten. Mye av den maten vi spiser til daglig, kommer fra andre land. Dette er vel og bra i en globalisert verden, men den dagen krig, naturkatastrofer eller pandemi stenger grensene, er også den dagen vi kan våkne opp til et veldig reelt matproblem.

Heldigvis finnes det norske produsenter. Og heldigvis finnes også de i butikkhyllene. Velg dem!

Gå for økologisk mat

Det neste du kan se etter, er mat som er merket som økologisk. Ofte kommer disse matvarene fra bønder som har gjort sitt ytterste for å ta vare på klodens ressurser.

Det er mye diskusjon rundt økologisk mat. Noen mener det ikke spiller noen rolle rent ernæringsmessig, mens andre peker på at nordmenn er blant de giftigste i verden. Folkehelseinstituttet sier at mat er nordmenns viktigste kilde til miljøgifter. Så, you do the math.

Men det handler ikke bare om hvor mye gift du får inn i kroppen din. Mye av den miljøgiften har allerede rent vekk med vannet, blåst bort med vinden, og spredd seg til dyr, insekter og planter andre steder, før du får den i matpakka.

Om ikke dette er en god grunn til å velge økologisk mat, så vet ikke jeg!

Skaff deg din egen mat

Det er også mye mat du kan produsere selv. En liten grønnsakshage kan gi deg poteter, gulrøtter, squash, salat, tomater, paprika og sukkererter, for å nevne noe. Har du en ripsbusk og et epletre i tillegg, kan du få mye deilig, bærekraftig mat på bordet ditt!

I tillegg kan du fiske, nesten uavhengig av hvor du bor i vårt langstrakte land. Du kan også få tak i viltkjøtt, eller sette opp et lite hønsehus i hagen for å få ferske egg.

I naturen finner du også mye gratis, kortreist og bærekraftig mat.

Ta kun det du trenger

Jeg vet det kan være fristende å kjøpe mye, spesielt om du nettopp har oppdaget en ny og bedre livsstil. Men ikke gjør det. Du hjelper kloden best ved å være klar over hva du faktisk trenger, og basere handlelista di på det.

Et bærekraftig kosthold skal gi deg det du trenger av energi og næring, men ikke mer. Hvis ditt reelle energibehov tilsier omtrent 2000 kalorier, og du spiser 3400 i løpet av en dag, så hjelper det ikke så mye om de kaloriene i utgangspunktet er bærekraftige. Du har likevel brukt for mye ressurser.

En annen ting er at ditt kosthold også skal være økonomisk bærekraftig for deg. Om du ikke klarer å leve 100% økologisk måned etter måned fordi det er for dyrt, er sjansen for at du gir opp ganske stor. Da er det bedre å senke kravene litt, og heller gjøre det du får til over tid. Alt i alt vil det faktisk gi bedre resultat enn de to månedene du klarte å gjøre alt riktig.


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.