ting du kan gjøre offline
Helse & velvære,  Selvutvikling

10 ting du kan gjøre offline

I det siste har jeg blitt mer og mer klar over at jeg har et problem. Det er denne lille maskinsaken som alltid er i hånda mi. Den har alltid noe den vil si meg, og det er alltid et varsel eller fem som må sjekkes, følges opp, klikkes på. Og om det IKKE er et, så må jeg jo inn og sjekke likevel.

Og jeg gidder ikke mer.

Heldigvis er jeg gammel nok til å huske en verden før denne. En verden hvor all oppkobling foregikk gjennom en ledning i veggen. En verden hvor alt du trengte å gjøre for å bokstavelig talt koble av, var å gå ut i hagen. Ledningen var ikke lang nok til å nå deg der. Langt mindre ute i skogen eller på hytta. Da fikk du være i fred.

Dagens smarttelefoner med alle deres apper er, til sammenligning, designet med det spesifikke mål for øyet å få deg hekta på den ethvert sted og enhver tid, sånn at de kan måle, registere og spore alle dine mønstere – og dermed vite hvordan de kan fange deg enda bedre. Eller verre, sett fra ditt ståsted.

Men den som eier sin egen tid, eier også den aller viktigste ressursen. Og jeg har begynt prosessen med å koble av (igjen). Jeg har slettet den blå F’en fra mobilen min, og er i skrivende stund på det andre døgnet uten å ha sjekka et eneste varsel derfra. Du kan også laste ned en app som lar deg tidsinnstille alle appene dine.

(Jeg setter dette innlegget på forhåndspublisering, så forhåpentligvis går det av seg selv der.)

Det kjennes veldig godt. Det er en stillhet i det jeg ikke har hatt siden jeg var 20. Jeg har savnet den. Jeg vil ha den tilbake igjen. I alle fall frem til verden har noe mer interessant å si enn kakeoppskrifter, treningstips og enda en spreking som har gått til topps på enda en fjelltopp enda en gang.

Er du også litt forsynt?

Bra!

Jeg har en liten liste her over ting du heller kan gjøre enn å være logget på hele tida. I tilfelle du holder på å glemme kunsten, eller ble født inn i en kronisk oppkoblet verden.

Så. 10 ting du kan gjøre offline.

#1. Bøker. Husker du dem? Du kan lese en bergtagende fantasy, eller du kan studere til å bli advokat eller lege. Verden er endelig din, og du kan velge ditt eget innhold selv!

#2. Yoga. Bare for din egen skyld. Uten å instagramme det.

#3. En tur i skogen. Uten å instagramme det heller. Se om du kan få øye på noen levende skapninger isteden. De er ganske søte når du først ser dem.

#4. Strikke noe. Det er høst. Du kommer til å trenge ullvanter, ullsokker og skjerf snart. Og om du har alt allerede, er det straks julegavetid. Vinn/vinn!

#5. Orakelkortlesing. Let etter svar, få nye tanker, drøm deg bort og legg nye planer basert på det du finner!

#6. Skriv dagbok. Få kontakt med dine egne tanker og følelser igjen, istedenfor å bli jaget fra like til like av alle andre.

#7. Se en film, spis popkorn og kos deg med familie og venner eller helt alene. Det er lov!

#8. Gjøre noe kreativt. Tegne, male, skrive? Lenge siden sist, hm? Just do it!

#9. Gro stueskogen din! Har du planter? Da kan du ta stiklinger og dyrke frem flere. Eller du kan plante fra frø, og se det grønne og skjønne vokse frem.

#10. Inviter venner på te, og be alle skru av mobilen når de kommer. Uforstyrrede samtaler er sjelden vare i disse dager, og svært verdifullt.

Jeg lover deg at du vil føle det bedre etter disse tingene, enn hvis du brukte like mye tid på å scrolle gjennom sosiale medier. Og jeg anbefaler at du lager en egen liste med ting du kan gjøre offline, og printe den ut. Fordi obvious reasons. Jeg anbefaler en analog planlegger!