Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Når gamle konspirasjonsteorier blir som nye... - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
Tilbakeblikk

Når gamle konspirasjonsteorier blir som nye…

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Jeg var med i en menighet en gang. Antagelig på dens verste og minst stolte tidspunkt i historien, men jeg var der. Og jeg var omtrent 15 år gammel. Sulten på å vite mer, vite alt, lese meg opp og forstå.

Som 15-åring fikk jeg derfor lese sekteriske konspirasjonsteorier ment for voksne, uten at noen i menigheten så ut til å mene at det kanskje var litt i drøyeste laget for et barn.

Jeg leste om hvordan vi nå var i endetiden. Hvordan Antikrist snart ville regjere, om hvordan EU ville være starten på hans herredømme… og hvordan det snart ville bli umulig å kjøpe eller handle noe om man ikke bar Dyrets merke.

Det vil si, en implantert chip i hånden eller i panna.

Dette var tidlig på 90-tallet. Og jeg var for ung til å i det hele tatt eie et bankkort, men dette var konspirasjonsteorien. Godt krydret med hvordan kjente popsangtekster egentlig var satanhymner spilt baklengs, og hvordan okkulte symboler hadde det med å dukke opp i offisielle sammenhenger.

(Du kan for eksempel google Stairway to Heaven eller Hotel California + backmasking, så får du en idé.)

Jeg lot meg fascinere. Jeg var midt i den alderen hvor jeg også slukte Heksemesteren av Margit Sandemo rått, og hadde vel egentlig en hemmelig crush på det okkulte i rikt monn fra før. Dette var antagelig bare sånn jeg kunne tilfredsstille den kløen på en sosialt akseptert måte på den tida.

Så jeg kan ikke si jeg ble så veldig stressa. Men jeg ble med dette vaksinert (pun intended) mot slike teorier for evig og alltid.

Jeg har ikke engang tenkt på det på mange, mange år. Før plutselig koronaviruset dukket opp, og i kjølvannet av det: En konspirasjonsteori med alle ingrediensene fra min barndoms merkelige erfaring.

Om du har vært så heldig å slippe unna (jeg kommer ikke til å linke noe sted), så skal jeg bare gi deg en oppsummering:

Koronaviruset er løgn som bare er designet for å pushe verden inn i et strengt obligatorisk vaksinasjonsregime, hvor hensikten med vaksinen er å implantere en chip inni deg sånn at du kan overvåkes og styres av myndighetene. Om du ikke er med i dette regimet, er du også utenfor alt av rettigheter – inkludert å kunne kjøpe og handle noe. Og popstjernene er med på det, Madonna har Satan på t-skjorta, og så videre.

Hello, Darkness, my old friend…. ?

Jah.

Det er tre ting som kan trigge dødsangst hos mennesker. Både tap av inntekt (korona: check), tap av familie (korona: check), og trussel om sykdom og død (korona: check) har denne virkningen på folk.

Når mennesker er redde, skjer det rare ting. Noen begynner å fornekte og dissosiere fra virkeligheten. Andre blir redde og leter etter en mening i det meningsløse, fordi en sammenhengende mening kan gi dem en slags bruksanvisning på virkeligheten. Og andre igjen blir så redde for å miste levebrødet sitt at de finner på de merkeligste ting for å reparere skaden.

Nå har vi en perfekt storm. Alt ligger til rette for en hel masse varianter av teorier, fornektelse og rare markedsføringsstunt.

Det er jo ikke så rart.

Men det som forundrer meg, er at de aldri ser ut til å komme opp med noe nytt. Nå har vi veldig alternative, ikke-kristne folk som kjører den samme konspirasjonsteorien som de kristne konspirasjonsteoretikerne gjør.

Jeg er ikke så overrasket over at Hanevold og Visjon Norge kjører på med denne retorikken. Akkurat det har jeg jo faktisk sett før. Men nå har det også blødd over til hippiene og vaksinemotstanderne, og dermed til en ganske stor del av de som fronter en naturlig livsstil generelt.

Hanevold kjører på med vippsekampanjer nå, for at predikantene skal kunne be for dem som ofrer, og med Guds hjelp og Jesu Kristi blod kaste ut koronaviruset, amen.

(Jeg skjønner jo at det kan være vanskelig å be iherdig nok om man ikke tjener et par tusen kroner, minst, pr hode.)

Jeg er redd for at vi også kan starte nedtellinga til når den kristenkonspiratoriske retorikken blør over til de som markedsfører naturlige livsstilsprodukter.

Og jeg kan fortelle deg omtrent hvordan det vil se ut.

Antagelig vil det først og fremst være basert på en renhetstanke. Der du ellers må være ren overfor Gud og leve et rent liv for å være verdig himmelen, må du her spise rent, bruke rene produkter og ikke falle for syndige, urene fristelser på noen måte om du vil være Helsen verdig.

Det vil sannsynligvis også være basert på en offertanke. Der du ellers ville ha ofret en tiende av det du eier til Gud, eller betalt kollekt ved hver gudstjeneste, må du her vise at du er villig til å legge penger i egenomsorg sånn at Universet skal vite at du virkelig mener det og manifestere Helse for deg.

(Og la oss bare reflektere litt over sammenhengen mellom ordene helse og hellig, skal vi..?)

Hvis tankene dine eller følelsene dine sier at dette er feil, er det bare et narrativ som er plassert der av henholdsvis Satan eller dine egne dårlige mønstre fra tidligere traumer. Det er Styggen på ryggen, rett og slett. De forteller deg alle sammen at du egentlig ikke er Guds barn / verdig Helse, og du må altså ikke tro på dine egne kritiske tanker. Ikke om du vil bli frelst fra døden / korona og få evig liv, i alle fall.

Den eneste kuren er å oppføre deg som om du allerede vet at du er det reneste rene av Guds barn og lever etter alle økologiske bud, og at du er villig til å gi alle dine offergaver med takknemlighet / betale for det de selger.

Straffen for å ikke adlyde og frykte Gud / leve rent nok?

*trommevirvel*

Pest.

Skjønner du hvor aldeles galt dette kan gå?

Dette er nøyaktig det kristendommen har gjort i sine dårlige dager i over 1000 år – man skulle tro folk begynte å kjenne akkurat den lusa på gangen nå.

Altså, jeg skjønner det om du ikke har sett det før. Hvis sekteriske konspirasjonsteorier er noe helt nytt som du plutselig får slengt i trynet midt i samfunnets verste krise på nesten 100 år, så er det ikke rart om du faller ned i det kaninhullet.

Men bare vær så snill og pust. Dypt, og med magen. Kjenn etter hvor røttene dine er.

Er de i konspiratorisk kristendom? OK, kanskje dette i så fall er den veien du skal ta.

Er du mer på en hedensk sti? Sett føttene på jorda, finn balansen og se om du ikke kan tune deg inn på en annen sannhet isteden.