erfaringer med godt levert
Helse & velvære

Mine erfaringer med Godt Levert (så langt)

Det var den dagen jeg innså at jeg hadde spist tre forskjellige varianter av frossenpizza på en uke. Formen var tilsvarende dårlig, og jeg skjønte at jeg virkelig måtte gjøre noe. All min kunnskap om kosthold og ernæring til tross, så klarte jeg bare ikke å stable det på beina. Jeg var for sliten, for matlei, og for demotivert. Men jeg fant løsningen, og her kan du lese om mine erfaringer med Godt Levert.

Øglehjernen din styrer deg!

For altså… Jeg vet ikke om du har lagt merke til det, men evnen til å ta gode avgjørelser havarerer fullstendig når man er sliten og stressa. Det er et fenomen som ellers er kjent som amygdala-hijack. Veldig kort fortalt og forenklet har menneskehjernen tre deler: Reptilhjernen, pattedyrhjernen, og menneskehjernen. Disse tre delene ble til på forskjellige stadier i utviklingen av det som skulle bli det moderne mennesket. Den første, reptilhjernen, har vi med oss fra tidenes morgen hvor vi fortsatt kravlet rundt på bakken og bare var styrt av instinkter. Deretter, når vi utviklet oss til pattedyr, ble hjernen vår bygget ut med en del som passet akkurat den tilværelsen – altså litt mer rasjonell, men ikke så intelligent som den siste delen som gjør oss til rasjonelle og fornuftige mennesker.

Og gjett hvilken del som overtar når kroppen føler det står om livet i en stresset situasjon? Jepp. Det er reptilhjernen, hvis eneste funksjon er å holde deg i live. Det er den som får deg til å flykte eller kjempe, og det er den som får deg til å stappe alle kalorier på jordkloden inn i kroppen din når du er sliten. Den er aldeles ikke fornøyd med salat akkurat da. Ikke så lenge potetgull og ferdigpizza er tilgjengelig.

Hvilket unektelig er helt idiotisk, fordi det er salaten som ville gitt deg den næringen du trenger i våre dager. Det er litt som å bli svett i hendene når sjefen kjefter, egentlig. Reptilhjernen gjør seg klar til å klatre høyt opp i et tre og bli der, og gir deg dermed håndflater med litt ekstra god gripeevne just in case. Den har ikke fått med seg at et tørt og fast håndtrykk ville reddet deg litt bedre.

Stressa og sliten betyr at hjernen din i større eller mindre grad er kapret av din indre øgle. Og den er dessverre ganske sulten på alt du absolutt ikke trenger.

Det er der mange av oss kan trenge litt hjelp. Meg selv inkludert.

Redd deg selv fra øgletilværelsen

Derfor satt jeg med ned en kveld og gikk gjennom mulighetene. Til slutt falt valget på Godt Levert. De har nemlig matkasse for single, noe som passer utmerket når husets unge vakre bor hos far annenhver uke og jeg er alene her da. Det er ingen mulighet på selve nettsiden for å legge inn annenhver uke med forskjellige kasser, men jeg oppdaget at kundeservice er svært behjelpelige med å ordne dette for deg likevel. Null problem. Og du kan velge selv om du vil ha 3, 4 eller 5 middager i hver matkasse.

Så, noen dager senere stod den første matkassa på trappa mi.

Og jeg lover deg. Herligere smaker har aldri kommet ut av mitt kjøkken! Jeg har prøvd det ut et par uker nå, og mine erfaringer med Godt Levert er veldig gode.

Du får altså en pappeske full av deilige råvarer. Mange av dem finnes ikke i vanlig kolonial (i alle fall ikke her), og de kommer i akkurat passe størrelser. Trenger du 250 gram poteter, er det en pose med 250 gram poteter du får. Ikke mer, ikke mindre. På den måten blir det for det første veldig lite matsvinn, og for det andre blir porsjonene akkurat riktige. Og da slipper din indre øgle å forholde seg til hva den skal gjøre med alle de ekstra kaloriene også.

Oppskriftene er enkle nok også!

I bunnen av kassa ligger oppskriftsheftet. Dette forteller deg på en veldig enkel måte hva du skal gjøre med alle disse deilige råvarene. Helt stressfritt. Kjøttet kan for eksempel komme ferdig marinert og skåret opp om det kreves i oppskriften, og det er på et så enkelt nivå at selv den mest stressede kvinne klarer å håndtere det. Enda flere positive erfaringer med Godt Levert – jeg har så langt ikke svidd noenting! 😄

Deilig middag. På ca 20-30 minutter. Laget mer eller mindre fra bunnen, med friske råvarer. Hva mer kan du be om?

Og du slipper å tenke ut noe som helst på forhånd, annet enn å velge automatisk kasse når du bestiller. Du slipper til og med å dra i butikken noe særlig ofte. Kassene baserer seg på at du har visse ting i hus, som salt, pepper, soyasaus og olivenolje. Men det fikser du på en liten tur selv, og dette er jo matvarer som ikke trenger påfyll så veldig ofte.

I tillegg – om du skulle ønske det – kan du legge til faste matvarer i tillegg til middagskassa. Du kan få med økologisk lettmelk, for eksempel, eller et brød, eller en ekstra kasse med frukt. Om du er skikkelig sliten i en periode, kan du med andre ord få dem til å sende deg alt du trenger å spise. Og det er helt gull.

Men hva om du trenger en pause?

Det er også enkelt å stoppe leveransene om du skal på ferie eller bare trenger en pause. Du kan bare krysse av for det enkelt på din egen profilside der inne. Det eneste du trenger å tenke på, er at du må avbestille innen fristen går ut. Og det betyr at du må planlegge ukene dine litt, sånn at du vet hvor mange middager du faktisk vil trenge. Men det meste av maten har lang holdbarhetstid, eller kan fryses ned før eller etter at du har lagd den.

Mine erfaringer med Godt Levert er veldig positive, og jeg er glad jeg ga dem et forsøk. Jeg kommer nok ikke til å bruke dem hver eneste uke, for jeg er også veldig glad i hjemmelagd lapskaus og sånne ting. Men jeg elsker tanken på at det heretter bare er å krysse av for å få en matkasse levert på døra, og så manifesterer næringsstoffene seg nesten av seg selv. Det er faktisk akkurat det jeg trenger.

Så, jeg kan med hånden på hjertet anbefale at du går inn på Godt Levert, og velger hvilken matkasse som passer deg. Du kan velge mellom vegetar, favoritt og Roede, og du kan velge hvor mange middager til hvor mange mennesker. Enklere blir det faktisk ikke å spise riktig og godt! 😊