mindre stress i hverdagen
Livsdesign,  Selvutvikling

Mindre stress i hverdagen

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Vanligvis har jeg valgt et bestemt ord å fokusere på for det nye året. Det har vært ord som frihet, overflod eller lignende, og det hjelper å holde et positivt fokus på ting. Det blir som en polarstjerne å følge, sånn at du alltid er på vei til bra steder.

Men i år gjør jeg ikke det.

I år velger jeg et helt konsept å fokusere på for 2020.

Mindre stress i hverdagen.

Jeg blir faktisk helt matt av å tenke på hvor mye energi jeg bruker på å navigere i kaos. Hvor mye tid det tar. Hvor mye stress jeg kunne spart meg for.

Du vet, når du ikke finner nøklene dine fordi de havnet under noe på bordet, eller når du må lete etter mascaraen om morgenen fordi den trillet ned bak et eller annet i skapet. Når du må rote rundt i hele skuffen for å finne steikespaden.

Alle disse små kaostingene i løpet av en dag som tar ganske mye tid og energi.

Det er energi jeg heller har lyst til å bruke på andre ting.

Jeg vil ha mindre stress i hverdagen. Jeg vil ha mer zen.

Så her er min plan for 2020. Her er hvordan du kan få mindre stress i hverdagen.

#1. Organiser alle rom.

Jeg har i dag vært på biblioteket og hentet meg Marie Kondos bok Magisk opprydding – rydd deg lykkelig med Konmari-metoden. Jeg drømmer om organiserte skuffer og skap, åpne og tomme overflater og alt på stell. Dette er boka som skal vise meg veien dit, kapittel for kapittel. La den vise deg veien også, så kan vi gjøre det sammen.

#2. Deleger bort det som kan delegeres bort.

Det er visse ting man ikke kommer unna. Husarbeid og matlaging, for eksempel. Men du kan delegere det bort til andre i familien, lage gode rutiner på det som må gjøres, og sette bort ting til andre. Akkurat nå venter jeg på en bestilling fra Spisriktig.no. 15 ferdige middager i fryseren gjør ikke vondt. Det blir forferdelig lite stress med oppvask også. Råd til hushjelp? Go for it!

#3. Planlegg godt.

Det er ingenting som er så zen som å våkne, hente seg en kaffekopp og åpne planleggeren for å se nøyaktig hva som skal skje og i hvilken rekkefølge det skal skje. Aldeles nydelig, faktisk. I en planlegger kan du også ha ukemenyer, timeplaner, og et sted for å fange opp alle ville ideer. Du finner den samme som jeg har på Norli. Den er gull, og jeg skal oppgradere min med ny info for 2020 nå.

#4. Få orden på døgnrytmen.

Når det kommer til hvordan du kan få mindre stress i hverdagen, er søvn et viktig nøkkelord. Jeg har lært mye om min egen døgnrytme etter at jeg fikk meg en Fitbit, og nå har jeg bestilt en til jentungen også. Om ikke søvnen er på plass, så rakner jo fort alt annet, og en Fitbit gir deg nok informasjon til at du kan slutte å lyve for deg selv og heller gjøre de nødvendige endringene. Du kan bestille din Fitbit her.

#5. Meditasjon må til.

Det er ikke bare woowoo-tull – meditasjon er bevist effektivt for å få ned stresset. Følgelig bør det inn på planen du lager for deg selv. For min del passer det godt med en siestapause midt på dagen, så jeg legger det inn da. For deg passer det kanskje bedre om morgenen eller på kvelden. Det spiller ingen rolle, bare lag en avtale med deg selv og pass på at du holder den.

#6. Håndter det som må håndteres.

Enklere sagt enn gjort, kanskje, men etterhvert som både søvn og planlegging begynner å falle på plass, får du også ro til å takle de større tingene. Om du skulle hatt deg en utredning hos legen, så er det bedre å faktisk bestille den timen enn å utsette til det bare blir verre. Det samme gjelder å betale regninger, bestille EU-kontroll og alt sånt. Bare få det inn i planen.

#7. Prioriter riktig.

Vet du hvordan du spikker en elefant ut av en treblokk? Vel, du tar vekk det som ikke er en elefant. Finn ut hva du vil med livet ditt, og si nei til det som ikke passer inn i visjonen din. Først vil det sikkert kjennes litt rart ut, men snart oppdager du frihetsfølelsen det gir.

#8. Støtt din egen helse der du trenger det.

Ideelt sett får du nok næring, mørke nok netter og akkurat passe stress i hverdagen din uten at du trenger å gjøre noe ekstra. Problemet er at verden ikke alltid er ideell, og da må du gi deg selv litt ekstra støtte. Ta blodprøver innimellom for å se om du trenger vitaminer og mineraler. Bruk eteriske oljer for å støtte deg i døgnrytme og avslapping. Og kjøp ashwaganda om du ikke finner ro.

#9. Finn et passe fint aktivitetsnivå.

Du er et biologisk vesen, og du trenger naturlig bevegelse for å holde stressnivået nede. Gå tur i naturen for å få dagslys og frisk luft. Gjør yoga for å frigjøre spenninger og finne kontakt med pusten igjen. Svøm, om det er det som gir deg ro og harmoni i kroppen. Finn det som passer best for deg, og skriv det inn i planen din.

#10. Koble av.

Noen ganger kommer vi i veien for oss selv ved å gnage på de samme tankene igjen og igjen uten å komme noen vei med det. Da er det bare å skru av hodet. Legg en plan for dette også! Lag deg en liste med netflixfilmer du vil se og bygg opp lydbokhylla di i Storytel. Da er det bare å trykke på play når du blir lei ditt eget tankegnål, og du får litt mer ro.

Fikk du noen gode tips? Har du fler? Del gjerne i kommentarfeltet. Nå skal jeg gå og lese litt i Marie Kondo-boka for min del! 🙂