a cardboard with the word help written
Personlig økonomi

Er du klar for den kommende fattigdommen?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Ja, beklager for en litt teit overskrift, kjære leser, men jeg måtte få oppmerksomheten din et lite sekund. Vi vet jo alle at det ikke ser lyst ut med tanke på bensin- og strømpriser akkurat nå, og at det etter hvert kan bli litt vanskelig å få tak i mel på grunn av krigen i Ukraina, men nå har jeg brukt de siste dagene på å sette meg litt inn i finansverdenen.

Og la meg si det slik at det ser mye verre ut enn jeg trodde. Det er som å skru på en film midt i et blodbad, egentlig. USA har virkelig store problemer nå, og om dette er et forvarsel på hva vi selv har i vente, så er det på tide å ta noen grep.

Her i Norge har vi oljefondet. Og vi har mer velferdsmessig trygghet enn de fleste. Men vi kommer ikke fra dette uten en eneste skramme, vi heller. Konsumprisindeksen er på 5,4 % akkurat nå, noe som i bunn og grunn betyr at varene vi trenger relativt sett blir dyrere. Når vi ser at pensjonistene akkurat fikk 4,12 % i lønnsvekst, så sier det seg selv at denne kabalen ikke kommer til å gå opp for oss heller.

Alt er dyrere enn før, det kommer til å bli enda dyrere, og vi får ikke nok penger inn til å ta av for gapet. Jeg tror mange familier har mørke tider i vente nå. Sommeren blir relativ enkel med gratis varme fra sola og kanskje en grønnsakshage (hvis du får lov til å vanne den), men winter is coming.

Så kan du slenge på en liten eldrebølge, så…. Jah. Nei.

Det eneste vi kan gjøre med dette, her vi sitter nå, er å forberede oss så godt vi kan på at det blir trange tider fremover.

Vi må ta grep. Vi har noen måneder på oss. Men vi må ta grep.

Det er en skjebnens ironi at jeg føler meg godt forberedt på dette, etter mange år som fattig student og/eller på Navs minsteytelse som takk for innsatsen på høgskolen. Jeg har levd fra krise til krise en stund allerede, så for meg er dette litt sånn «åja, nå igjen».

OK, så kanskje det er et ørlite dryss av traumerespons med i bildet.

Jeg vet hva jeg trenger å gjøre, for jeg har vært ute en lang rekke vinternetter før.

Og hvis du vil ha mine tips?

Her er de første stegene du bør ta:

  1. Avslutt alle unødvendige abonnementer, og spar pengene. Du kan leve uten Netflix en stund, men du trenger en buffer. Sett opp fast trekk til sparekontoen den dagen du skulle betalt abonnementet, så merker du det ikke en gang.
  2. Skaff deg oversikt over nøyaktig hvor mye du må ha til mat, bensin og strøm i løpet av en måned, og hold deg til det budsjettet som best du kan. SIFO kan gi deg et hint om du ikke vet fra før.
  3. Reforhandle ting som forsikringer og strømavtaler, så du er sikker på at du har den beste dealen du kan få.

Og videre: Lev så bærekraftig du kan, og begynn i dag. Om du melder deg på nyhetsbrevet mitt nå, så får du litt inspirasjon i form av en PDF med enkle ting som både sparer planeten og økonomien din samtidig.

Til sist: Pust med magen. Ja, det ser mørkt ut. Det blir ikke pent. Men det siste du trenger da, er at stresset går over forsvarlig nivå, for det er nå du trenger både din fysiske og mentale helse på plass. Så du må prioritere egenomsorg i form av hvile, aktivitet og sunn mat.

Er du forberedt på trange tider?