Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Dette er tiden for økonomisk minimalisme - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
gold colored coins near calculator
Personlig økonomi

Dette er tiden for økonomisk minimalisme

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Nyhetene fortsetter å være dårlige, kjære leser. Det ser ikke lyst ut i USA, og vår egen konsumprisindeks ligger på 5,7% akkurat nå. Dette er den verste krisen på 35 år. Og jeg vet ikke om vi har nådd bunnen enda. Noen forbereder seg på en ny depresjon ala den vi hadde før andre verdenskrig. Uansett er det en veldig god idé å ta på sikkerhetsbeltet nå.

Om du er glad i naturlig livsstil og minimalisme, vet du egentlig allerede hva du bør gjøre. Det handler om å få maksimalt ut av de pengene du bruker, og omdisponere resten. For om du går gjennom alt du brukte penger på den siste måneden… kan du med hånda på hjertet si at alt dette ga deg bedre livskvalitet da? For det er det det handler om – du skal ikke kutte ned på nødvendige og viktige ting, men du kan bli kvitt all dødvekten.

Hva jeg sparer penger på akkurat nå

Jeg har akkurat tatt en ny gjennomgang av mitt eget budsjett, kjære leser, og jeg sparte inn en del hundrelapper på det. Netflix har for eksempel vært mer en kilde til frustrasjon enn glede i det siste, for jeg finner aldri noe jeg har lyst til å se der likevel. Jeg har også kuttet ut flere småabonnementer jeg aldri husker å bruke – type magasiner og podcasts og så videre.

Disse tingene vil jo med all sannsynlighet være der senere om jeg skulle finne på å savne dem uansett. Og det er bedre å da betale for en enkelt måned for å se en bestemt serie jeg har lyst til å se, enn å la det gå på autotrekk måned etter måned i håp om at noe bra skal dukke opp.

Jeg har også sett på litt dårlige vaner. Bilkjøring, for eksempel, er jo helt idiotisk dyrt akkurat nå, og ofte ganske unødvendig. Må du bruke bilen bort til butikken, eller hadde det egentlig vært ganske godt med en gå- eller sykkeltur isteden? Ofte syns jeg det er bedre å la bilen stå nå. Jeg har en variant av denne sykkelvesken og er veldig fornøyd med den. Om du tar det som en gåtur, kan du bare ta med deg en ryggsekk og trene litt kjernemuskulatur mens du er i gang.

Ekstra bonus: Du sparer 2-3 kroner for hver plastpose du ikke bruker også.

Og sånn kan du også gå gjennom og justere hele forbruket, kjære leser. Kan du egentlig drikke vann fra springen istedenfor boblevann? Eller kanskje bare en dråpe appelsinolje i vannet istedenfor en fullblåst brus?

En annen ting… Gir kjøpeflaskene med vann deg så stor glede at de er verdt prisen, eller kan du isteden investere i en fin vannflaske som varer i årevis og sparer deg alle de små utgiftene?

Jeg kjøpte min vannflaske for mange år siden, kjære leser, men om jeg skulle kjøpt en ny en nå, ville det blitt denne gullflasken! Ekstra bonus for at den sparer oss for plast i havet samtidig som du slipper å bruke penger på forsøplingen i tillegg.

Hvordan få oversikt over forbruket?

Selv har jeg nettbank i DnB, og med det følger også en funksjon som heter «pengebruk». I bunn og grunn deler banken opp alle innkjøp jeg bruker kortet på, og kategoriserer det for meg i for eksempel dagligvarer, kjøretøy og klær. Dermed blir det også veldig enkelt å logge seg på og se hvor pengene blir av hen, og så gjøre passende justeringer.

Om du i tillegg har Trumf og handler på en av matbutikkene som er med der, så vet appen akkurat hva du brukte penger på når du handlet dagligvarer. Den kan for eksempel fortelle deg hvor mye frukt og grønt du kjøpte vs hvor mye prosessert mat du tok med deg hjem. Det gir deg også en god rettesnor.

Om du verken har DnB eller Trumf, eller noe tilsvarende, kan du gjøre det på gamlemåten: spare på kvitteringer og kontoutskrifter, og analysere forbruket ditt derfra.

Bruk mindre penger og få det bedre samtidig

Økonomisk minimalisme på sitt beste fjerner dødvekten og det som egentlig bare gir deg mer stress enn glede i livet. Du taper derfor ingenting på det – tvert i mot kan du få en mye bedre hverdag på denne måten. Det lar deg omdisponere ressursene dine sånn at du kan bruke mer penger på det som gir mening for deg.

Det neste steget er derfor å flytte pengene du sparer over på andre ting. Hva med et bedre måltid i måneden, om du er glad i god mat? Eller en skikkelig god roman, hvis du er glad i å lese? Investere i det nye yogautstyret som gjør det lettere for deg å ha en god egenomsorgspraksis, eller melde deg inn på et yogastudio? Det er bare du som vet hva du faktisk har lyst til å bruke pengene dine på, så sett deg noen fine mål!

Hva du bør og ikke bør bruke pengene på akkurat nå

I skrivende stund, kjære leser, er vi midt inne i en massiv inflasjon. Det betyr at det bare er en ting som er verre enn å ha sparepenger i madrassen akkurat nå, og det er å sette sparepengene i banken. Det hårde faktum er at krona blir mindre og mindre verdt etter hvert som varer, strøm og bensin bare blir dyrere og dyrere, så det aller beste er å legge pengene i noe som vil ha varig verdi uansett hva som skjer med valutaen.

Så, hva er varig verdi i denne situasjonen? Det er det alle spør seg om. Noen (deriblant jeg) har begynt å kjøpe inn sølv for fremtiden, og andre bare sirkler over eiendommene som gribber akkurat nå og venter på at boligmarkedet skal kræsje. Og eiendom er aldri dumt. om du har muligheten til det. Folk vil alltid trenge et sted å bo.

Men det aller, aller beste du kan investere i, uansett hvordan fremtiden ser ut og hvor mange midler du har til rådighet akkurat nå, er din egen helse. Den vil avgjøre nesten alt annet for deg fremover. Så om du kan flytte pengene over fra ting som gjør helsa di verre til ting som isteden gjør deg friskere, er det en fantastisk god plan.

En annen smart ting å investere i nå, er kunnskap og skills. Om du kan ta et kurs i noe noen vil ha bruk for i fremtiden (familien din og deg selv inkludert), så gjør det. Vi aner jo ikke hvordan fremtidens arbeidsmarked ser ut heller, utover at det vil bli mer robotisert, så det er alltid lurt å styrke sine egne muligheter. Hva er du interessert i? Økologisk hagebruk, naturmedisin, markedsføring? Gå for det!