person holding a piggy bank
Personlig økonomi

Ting du kan gjøre for å spare penger akkurat nå

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Egentlig er økonomi ganske artig når man først begynner å tenke over det. Altså, ikke når du står der med regninger du ikke engang orker å åpne (jeg har vært der), men når du begynner å få litt oversikt og følelse med hva som kan bevege økonomien din i riktig retning. Ofte er det jo bare små, små justeringer som skal til.

Og mine eksperimenter slutter jo ikke selv om økonomien nå er streamlinet og går av seg selv på et minibudsjett. Siden økonomi er noe som bekymrer mange i disse dager (og det er slett ikke rart), så skal jeg nå dele litt av det jeg gjør akkurat nå.

Klar?

OK.

#1. Jeg sparer inn på lydbøker

Jeg er veldig glad i lydbøker, og har brukt streamingtjenester for det i mange år. Nå, derimot, er ikke faste abonnementer noe jeg har lyst til å bruke penger på, så jeg kom isteden på en lur ting: Hvis du kjøper en Kindle-bok, så får du også mulighet til å kjøpe tilsvarende lydbok til en veldig lav pris. Og selve Kindle-boka kan du så be om refusjon på, sånn at du bare har igjen den billige lydboka på Audible. Jeg kjøpte den første boka i Outlander-serien til 94 kroner, og det er 32 og en halv time med lytting bare der. Den er min til evig tid, så det er bare å starte den på nytt når jeg vil. 😍

#2. Jeg sparer inn på klesvask

Om det ikke lukter vondt, har synlige flekker eller har mistet fasongen fullstendig, trenger det da å vaskes? Antagelig ikke, tenker jeg. Og om du har fått en liten flekk på noe, så kan du godt bare håndvaske akkurat den lille flekken istedenfor å slenge hele plagget på vask. Noen ganger skal det også bare litt lufting til. Der er det mange strømpenger å spare, pluss at du ikke sliter like mye på klærne heller.

#3. Jeg har blitt mye, mye nøyere på matsvinn

Du vet alle de dvaske paprikaskalkene og den halve squashen som bare blir liggende til de blir kasta? Ikke kast dem – legg dem til tørk isteden! Jeg har en dehydrator til sånt (denne dehydratoren), men du kan bare kutte opp grønnsakene og legge dem på lav temperatur i airfryeren eller stekeovnen, eller for den saks skyld på en rist på vedovnen om den er passe varm. Egentlig lager du faktisk din egen posemat på den måten. Legg dem på et gammelt syltetøyglass og sleng dem i neste tomatgryte eller spar dem i matboden til vinteren kommer. Om du tørker sitron og appelsin, kan du ta dem frem igjen som julepynt i desember, og bruke dem som pynt på juletreet eller på julegavene. Jeg har et stort glass i matboden med sånne nå.

#4. Jeg bruker fryseren for alt den er verdt

Om det er igjen en liten porsjon av middagen, går den rett i fryseren. Og jeg går alltid innom datohylla på butikken for å se om jeg kan plukke med meg litt fisk eller kjøtt også. Det jeg ikke gjør, er å kjøpe frosne grønnsaker om de ikke skal rett i gryta – de tar nemlig opp en god del plass i fryseren, og den har jeg forbeholdt bakst og proteiner. Grønnsakene tar nemlig mye, mye mindre plass om de dehydreres og puttes på et Norgesglass isteden.

#5. Jeg planlegger godt

Planlegging er nøkkelen til suksess i så mangt, og kanskje spesielt økonomi. Som du kanskje vet, har jeg jo disse budsjettarkene som jeg bruker (mer eller mindre) flittig. Men jeg lager ofte også en menyplan, hvor jeg tenker veldig nøye over hva jeg har liggende i kjøleskapet og hva som vil bli restene av neste dags middag. Til tacoen hakker jeg for eksempel opp ekstra mye salat, sånn at det bare er å tilsette skinke neste dag. Resten av skinka brukes i en omelett dagen etter der igjen, kanskje, og så blir resten av eggene til pannekaker dagen etter der. Sånn går no dagan!

Hva jeg IKKE sparer inn på i det hele tatt før jeg må

Helse, og da spesielt kosthold, står IKKE på lista over det jeg sparer inn på nå. Vi har både fastlegekrise og legemiddelmangel gående, og det aller siste du trenger, er å spare deg selv til helsemessig fant. Mer enn noen gang er det viktig at du gir kroppen din det den trenger minst 80% av tida, selv om maten stadig blir dyrere Mitt tips er at du kjøper inn mat som gjør deg veldig mett på få tygg, og dropper den maten som får blodsukkeret ditt til å skrike etter mer enn du egentlig trenger. Tomme karbohydrater har ingenting i handlevogna å gjøre for tida, så se om du kan finne mer næringstette erstatninger for hvitt mel, pasta og brus. 💚

 | Website

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.