Deprecated: Optional parameter $list declared before required parameter $submit_text is implicitly treated as a required parameter in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/helpers.php on line 14 Skogfruens kostholdsendring: lacto-paleo / primal - Skogfrue.no
paleo
Tilbakeblikk

Skogfruens kostholdsendring: lacto-paleo / primal

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

En gang for mange, mange år siden gjorde jeg en kostholdsendring.

Raw food var skikkelig in på den tiden, og jeg lot meg inspirere derfra. Jeg likte ideen om at mest mulig skulle være rett fra naturen. Men jeg er ganske glad i kokt og stekt mat også, og kunne ikke se for meg at jeg skulle leve på råkost resten av livet. så jeg tenkte jeg måtte google litt mer. Jeg ville at kostholdet mitt skulle være naturlig, med mye grønnsaker og lite helfabrikata, gi meg riktig næring og inneholde bare ting jeg tålte. Vegetarianer blir jeg aldri. Men jeg fant altså frem til paleo-kostholdet for første gang.

For deg som aldri har hørt om det: Det er et steinalderkosthold, hvor man spiser de råvarene steinaldermennesket hadde tilgang på, som dermed menneskekroppen er designet for å utnytte optimalt. Jordbruk er en relativt ny oppfinnelse, sånn i det store og det hele. Korn er en forholdsvis ny matvare. Og det er mange som ikke tåler korn så godt, rett og slett fordi vi ikke har hatt så fantastisk lang tid på å tilpasse oss et kornrikt kosthold. Du kommer til å skjønne hva jeg mener om du lar være å spise korn eller mel et par dager. Paleokostholdet består altså av naturlig mat som du kunne ha fisket, fanget, plukket eller sanket som den er, rett fra naturen. Minus korn. Kort fortalt. I tillegg begrenser man gjerne de grønnsakene som har mye stivelse, som for eksempel poteter.

Jeg levde på dette kostholdet i godt over et år, og trivdes utmerket på det. Men livet skjedde. Jeg ble alenemor og student, og dermed var både økonomien og tiden jeg ønsket å bruke på kjøkkenet noe begrenset. Så jeg gikk tilbake til grandiosa til 25 kroner og cola for å holde meg våken. Det var en helt forferdelig dårlig idé. Jeg har hatt noen positive tilbakefall når jeg har trengt det som aller mest, men jeg har ikke klart å holde meg der så lenge av ulike grunner.

Det betyr ikke at jeg ikke skal prøve igjen.

Jeg er sick and tired of being sick and tired nå. Kroppen min trenger næring. Ekte, virkelig næring.

Så nå går jeg tilbake til paleo / primal og et naturlig kosthold.

Jeg har, i tillegg til alt du kan plukke rett fra naturen, lagt til meieriprodukter på menyen. Fordi mine forfedre har hørt til i et nordisk klima, og har holdt husdyr lenge, er det rimelig å anta at mine gener vet hva de skal gjøre med laktosen som finnes i melk, ost og så videre. Er du for eksempel av asiatisk avstamning, og dine forfedre dermed ikke har holdt på med kyr så lenge, så er du nesten garantert å være laktoseintolerant. I USA, der vi gjerne får våre kostholdsråd fra på internet, er også intoleransen rimelig høy. Men her oppe i nord er det faktisk bare ca 5% av oss som sliter med melka. Jeg har tidligere ikke merket noe annet enn økt energi når jeg har kost meg med melk, smør og ost, så dermed ser jeg heller ingen grunn til å ta det vekk. Pluss at det gjør det mye enklere å finne ut hva man skal spise.

Og med det havner jeg altså i den sorteringen som heter lacto-paleo. Steinalderkosthold med meieriprodukter. Eller primal, som noen også kaller det.

Jeg har innsett at ingenting kan være perfekt, og at om jeg prøver for hardt, så går det ikke. Så jeg godtar småfeil og lyter i maten jeg kjøper. 80% kjøtt i pølsene er for eksempel innafor. Og om jeg må bruke litt kruskakli for å få knekkebrødoppskriften til å funke, så er det også greit. Det største poenget for meg er at jeg bytter ut lite næringsrike matvarer og ingredienser med noe kroppen min virkelig har bruk for, og at hovedvekten alltid ligger på naturen.

Jeg vet også at noen har fått for seg at paleo-kostholdet består kun av rødt kjøtt og animalsk fett, og derfor er ekstremt miljøuvennlig. La meg bare avkrefte det med en gang. Det er mulig noen har forvekslet dette med en høy fett / lav karbohydrat-diett, og det er fullt mulig å gjøre det på en paleodiett, men poenget er generelt ikke å trykke i seg mest mulig fett kjøtt og minst mulig grønnsaker og frukt. Jeg spiser ikke mer rødt kjøtt nå enn før, men jeg spiser betraktelig mer plantebasert.

Men hva spiser du da, hører jeg deg spørre…

Jo, nå skal du høre, kjære leser. Dette er det jeg har spist de siste to dagene.

Dag 1

Frokost: eggerøre, røkt laks, en god porsjon babyleaves, et glass helmelk og en halv mango.
Tidlig middag: fylte paprikaer (kjøttdeig, knuste tomater, himalayasalt, pepper, ost)
Kveldsmat: resten av babyleaves-posen, en halv boks tunfisk og litt chiafrø
Snacks: banan og eple

Dag 2

Frokost: chiapudding (mandelmelk, kakao, honning, chiafrø) og en banan
Lunch: resten av de fylte paprikaene fra i går
Middag: kjøttpølse, blomkålstappe, babyleaves, minitomater
Kveldsmat: resten av babyleaves-posen, en halv boks tunfisk, minitomater, himalayasalt, olivenolje og en avokado
Snacks: banan og en håndfull mandler

 

Alt dette er proppfullt av næring. Kroppen min har det bra på dette. Så får vi se om økonomien kan bære det i lengda. Det blir faktisk litt spennende å se, for jeg har full kontroll på hva jeg har brukt på mat de siste månedene, og dette prosjektet begynte helt i starten av april. Så da blir det ganske lett å sammenligne og se om det er noen kostnadsforskjell også. Jeg krysser i alle fall fingrene!