kampen mot fattigdommen
Journalen

Kampen mot fattigdommen (+)

Jeg innser at det de aller fleste vil lese om på blogg, er rikdom, glamour, røde løpere og dyre ferier til eksotiske steder. Beklager å skuffe deg. Er det dette du vil lese om, har du kommet til helt feil blogg, for å si det sånn. Her er situasjonen en ganske annen nå. Det er nesten så jeg ikke tror det selv, men jeg har havnet under fattigdomsgrensa. LANGT under fattigdomsgrensa. Velkommen til kampen mot fattigdommen.

Jeg har, de siste månedene, hatt 15K utbetalt i måneden, og det skal holde til meg og huldreungen min, som bor her halvparten av tida. Disse kronene kommer ikke engang inn på én gang.

Neida. Jeg får noe annenhver uke (totalt uavhengig av dato), noe den 15. (kanskje), noe den 20., og noe den 30.  Ingen av summene er store nok til å betale husleia engang, så det er et evig puslespill for å passe på at den riktige summen kroner er på den riktige kontoen på den riktige datoen.

Min store forbrytelse? Jeg tok høgskoleutdanning uten å ha fast jobb som ventet etterpå, og jeg ble for syk, for fort, til å ha tjent opp rettigheter til en brukbar støtte fra Nav. Min innsats på masterstudiet ble belønnet med minsteytelse og usikker fremtid.

Det er en daglig kamp. Det er en daglig overvåking av saldo, datoer og forventet innkommende sum. Et enormt prosjekt, med å sette opp fasttrekk i banken til den riktige regninga på den datoen det mest sannsynlig er penger der til akkurat den utgiften… og i det hele tatt.

Og i tillegg kommer gjetingen av Nav, søknader som skal hit og dit, telefoner, mailer og møter.

Ingenting henger på greip.

Jeg skrev tidligere at jeg har drevet rovdrift på meg selv. Og dette er også en del av det. Denne kampen mot fattigdommen har krevd noe helt enormt av ressurser fra min side – ressurser som ikke egentlig er der, fordi helsa tilsier at jeg kanskje burde lagt meg inn på et lengre spa-opphold isteden. Energien man absolutt burde legge i helsestyrkende aktiviteter og egenomsorg, må faktisk brukes på å øse vann ut av robåten isteden. Uten å plugge igjen hullet, for det får du ikke så mye hjelp til (min aktivitetsplan sier “gå tur” hva helse angår, for de kunne ikke sponse helsestudio). Mens man hele tiden overvåker påhengsmotoren, for den kan plutselig finne på å svikte på åpen sjø.

Det er et helt enormt stressnivå. Jeg finner det usannsynlig ironisk, i og med at mange av oss har havnet på Nav nettopp fordi vi stresset oss ihjel og gikk i veggen med et smell. Stressrelaterte lidelser ligger ganske høyt opp på lista over grunner til å falle utenfor arbeidslivet, så man skulle tro Nav også evnet å ta dette innover seg. Men når du tror du har nådd bunnen..? Da oppdager du at den faste grunnen under føttene dine faktisk er en hullete og lekk robåt, og at du bare er halvveis i fallet. For det er da kampen mot fattigdommen akkurat bare har begynt.

Men jeg har gjort dette en stund nå.

Jeg begynner å bli ganske flink i dette gamet. Og jeg har kommet opp med noen hacks, tips og triks, som jeg kommer til å dele fremover her på bloggen. I dag skal jeg bare fortelle deg om et par-tre ting som er verdt å investere i om du ser at økonomien er i ferd med å gå til helvete.

Det du trenger for å være fattig, er følgende:

 • sykkel
 • symaskin
 • dypfryser
 • heklenål
 • strikkepinner
 • synål
 • pallekarmer
 • telt
 • sovepose
 • kjølebag
 • fiskestang
 • glasskrukker og glassflasker
 • en fungerende laptop og stabil internettilkobling

Heldigvis er det å leve i fattigdom nesten perfekt kompatibelt med å leve miljøvennlig og bærekraftig. Ikke at man MÅ være fattig for å være miljøvennlig (det er nok av grønne produkter å bruke penger på), men det hjelper med en innstilling som verdsetter måtehold når man ikke har ei krone til overs til tull.

Du? Meld deg på nyhetsbrevet, så får du oppdateringer og annet snacks en gang i måneden! 😊


4 kommentarer

 • Anne-Helene

  Høres ut som om du er tvunget inn i en kreativ prosess, selv om du nok har vært kreativ fra før også. Blir spennende å lese dine tips og triks. Jeg er overbevist om at det er mye å lære.

  Folk med god økonomi burde i grunn leve som om økonomien er langt dårligere, tenk hvilken bevissthet det kunne gitt?

  • Skogfrue

   Ja, ikke sant? Man må se ting på en helt annen måte enn før. Alt blir en potensiell ressurs. Alle investeringer sees i kontekst av hva de vil spare eller gi på sikt. Jord til grønnsakshage = mat gjennom hele høsten og neste år og kanskje neste år, så da er det lurt å bruke litt feriepenger på det. For eksempel. Ting er ikke bare ting lenger. Og jeg tror resten av verden hadde hatt godt av det. 🙂

   Kreativ prosess, ja… Det er akkurat det det er!

 • Lappeteppet/ Anja

  Jeg har valgt selv å leve med begrensede midler. Jeg prøver si at det har gjort meg rik på andre ting. Ting som man ikke kan kjøpe for penger. Som Anne- Helne sier, det gir en bevissthet jeg skulle ønske andre også fikk.

  • Skogfrue

   Ja. Jeg tenkte på det her om dagen, jeg også. Jeg har faktisk mye mer tid med alle som betyr noe. Jeg fikk være hjemme med datteren min de første årene, jeg hadde anledning til å starte henne opp i en 40% plass når hun begynte i barnehagen, og så gradvis ta henne opp til 100% etterhvert som hun ble klar for det. Nå kommer hun hjem fra skolen klokka tre, til en mamma som er hjemme og gir henne en klem så fort hun kommer inn døra. Og jeg har muligheten til å drikke kaffe med foreldrene mine midt på dagen hvis jeg vil. Sånne ting. Sånne ting kommer jeg helt sikkert ikke til å angre på på dødsleiet.

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗