Livsdesign,  Selvutvikling

Hva er normalt for deg?

Hva er normalt for deg, spør Kjersti Holthe om, og hun snakker om å ta gode, bærekraftige valg. Det blir mer og mer normalt å forholde seg til naturen og miljøet, heldigvis, men av og til går forandringene så sakte at vi ikke legger merke til dem. Derfor oppfordrer hun deg til å lage din egen liste over hva som nå er det nye normale i ditt liv.

Hvis jeg sammenligner med meg selv for 15 år siden?

Da ser listen min sånn ut:

 • tenker meg om tre ganger før jeg tar bil istedenfor sykkel
 • hvis bil: planlegger flere ærender inn på samme kjøretur (fks i dag kjørte jeg til Kiwi for å kjøpe mat, men jeg rettferdiggjorde det ved å også kjøre innom Knupp for å ta med meg 80 liter plantejord som jeg ikke på noen måte hadde kunnet fått med meg på sykkel)
 • …som snart vil gi meg kortreist salat, jordbær, squash og diverse urter til mat og medisin (og til biene)
 • ……og lavendel er allerede på plass på plattingen min, bare for bienes skyld (og litt min)
 • velger glasskrukker og -flasker over plast
 • alle kosmetikkprodukter går gjennom en sjekk før de kjøpes – det absolutte minstekrav er at det ikke har mikroplast i seg
 • rengjøringsmidler MÅ være svanemerket eller tilsvarende
 • de fleste klær jeg har kjøpt de siste årene, er kjøpt på Fretex
 • …med mindre jeg har lagd dem selv
 • ……og jeg reparerer alltid det jeg har frem til det ikke kan repareres mer
 • JIF universal har jeg ikke kjøpt på minst 10 år, jeg lager heller rengjøringsmiddel selv med rene råvarer
 • Kindle’n min er godt brukt – den har tjent seg selv inn igjen både miljø- og pengemessig, for lengst
 • Interiøret mitt er mye basert på gjenbruk – den veggseksjonen jeg har bak meg, kjøpte jeg på 90-tallet en gang, og bokhylla på den andre veggen fulgte med huset jeg og mitt barns far kjøpte i 2004 (et strøk med maling er ofte alt som skal til)
 • …og videre er de fleste smålamper og pynteting funnet på forskjellige bruktbutikker
 • ……eller direkte fra naturen, jeg har kongler, steiner, drivved og pinner som pynt
 • jeg har gitt opp brus og erstattet det med vannkefir, som jeg lager selv i tidligere nevnte glasskrukker og -flasker
 • veldig mye av kjøttet jeg spiser, kommer fra enten nedsatt-pga-dato-hyllene eller faktisk rett fra butikkenes søppelkasser
 • …og jeg foretrekker økologisk mat når jeg kjøper til full pris
 • engangsproduktene røyk for lenge siden, slikt har jeg ikke i hus i det hele tatt
 • …og det inkluderer bind og tamponger, for jeg kjøpte mensbeger allerede i 2006
 • gaver herfra kommer alltid i gråpapir med hyssing rundt, og er helst hjemmelagde om de ikke er bøker
 • jeg er betraktelig mer forsiktig med antibiotika, og foretrekker naturmedisin om det er en option

 

Forbedringspotensial / work in progress:

 • finne naturlig, økologisk sminke – det har kommet mange nye merker siden sist jeg leita
 • finne økologisk hårpleie som funker
 • finne en nettbutikk som kan gi meg bærekraftige klær, så jeg slipper å kjøre til Fretex
 • fylle fryseren med lokalt viltkjøtt og fisk
 • …og kjøtt fra den økologiske gården ikke langt herfra
 • begynne å lage eget vaskemiddel til klesvasken igjen

 

Hva med deg?

Ser du at noe har endret seg i mønsteret ditt de siste årene? Skriv en liste? 🙂

4 kommentarer

 • Lappeteppet/ Anja

  Jeg har ikke skrevet liste, men jeg bruker mer glass enn før. Jeg lager også mer mat hjemme, isteden for å kjøpe alt ute. Jeg låner bøker på bibliotek, nettbrett eller lydbok. Jeg sløser ikke med hverken klær eller møbler, forsøker også lære avkommet dette.

 • Kjersti Holthe

  Så mye flott du gjør! Og tenk at du startet med menskopp allerede for tolv år siden! Jeg har begynt å bruke det selv, og får litt og litt mer teken på det for hver runde 😀

  • Skogfrue

   Tusen takk! Selv føler jeg at jeg er milevis unna, men det kunne antagelig vært mye verre. 🙂

   Haha ja, tenk at det er 12 år siden, jeg begynner snart å bli en gammel kvinne! 😀 Supertips til deg og andre: tren i dusjen, så slipper du å bekymre deg for søl og rot. Du trenger jo uansett ikke å tømme koppen i løpet av en arbeidsdag, med mindre du sover borte eller noe sånt, så dusjen kan være et greit sted for slikt. 🙂