Naturlig livsstil & DIY

Hva er normalt for deg?

Hva er normalt for deg, spør Kjersti Holthe om, og hun snakker om å ta gode, bærekraftige valg. Det blir mer og mer normalt å forholde seg til naturen og miljøet, heldigvis, men av og til går forandringene så sakte at vi ikke legger merke til dem. Derfor oppfordrer hun deg til å lage din egen liste over hva som nå er det nye normale i ditt liv.

Hvis jeg sammenligner med meg selv for 15 år siden?

Da ser listen min sånn ut:

 • tenker meg om tre ganger før jeg tar bil istedenfor sykkel
 • hvis bil: planlegger flere ærender inn på samme kjøretur (fks i dag kjørte jeg til Kiwi for å kjøpe mat, men jeg rettferdiggjorde det ved å også kjøre innom Knupp for å ta med meg 80 liter plantejord som jeg ikke på noen måte hadde kunnet fått med meg på sykkel)
 • …som snart vil gi meg kortreist salat, jordbær, squash og diverse urter til mat og medisin (og til biene)
 • ……og lavendel er allerede på plass på plattingen min, bare for bienes skyld (og litt min)
 • velger glasskrukker og -flasker over plast
 • alle kosmetikkprodukter går gjennom en sjekk før de kjøpes – det absolutte minstekrav er at det ikke har mikroplast i seg
 • rengjøringsmidler MÅ være svanemerket eller tilsvarende
 • de fleste klær jeg har kjøpt de siste årene, er kjøpt på Fretex
 • …med mindre jeg har lagd dem selv
 • ……og jeg reparerer alltid det jeg har frem til det ikke kan repareres mer
 • JIF universal har jeg ikke kjøpt på minst 10 år, jeg lager heller rengjøringsmiddel selv med rene råvarer
 • Kindle’n min er godt brukt – den har tjent seg selv inn igjen både miljø- og pengemessig, for lengst
 • Interiøret mitt er mye basert på gjenbruk – den veggseksjonen jeg har bak meg, kjøpte jeg på 90-tallet en gang, og bokhylla på den andre veggen fulgte med huset jeg og mitt barns far kjøpte i 2004 (et strøk med maling er ofte alt som skal til)
 • …og videre er de fleste smålamper og pynteting funnet på forskjellige bruktbutikker
 • ……eller direkte fra naturen, jeg har kongler, steiner, drivved og pinner som pynt
 • jeg har gitt opp brus og erstattet det med vannkefir, som jeg lager selv i tidligere nevnte glasskrukker og -flasker
 • veldig mye av kjøttet jeg spiser, kommer fra enten nedsatt-pga-dato-hyllene eller faktisk rett fra butikkenes søppelkasser
 • …og jeg foretrekker økologisk mat når jeg kjøper til full pris
 • engangsproduktene røyk for lenge siden, slikt har jeg ikke i hus i det hele tatt
 • …og det inkluderer bind og tamponger, for jeg kjøpte mensbeger allerede i 2006
 • gaver herfra kommer alltid i gråpapir med hyssing rundt, og er helst hjemmelagde om de ikke er bøker
 • jeg er betraktelig mer forsiktig med antibiotika, og foretrekker naturmedisin om det er en option

 

Forbedringspotensial / work in progress:

 • finne naturlig, økologisk sminke – det har kommet mange nye merker siden sist jeg leita
 • finne økologisk hårpleie som funker
 • finne en nettbutikk som kan gi meg bærekraftige klær, så jeg slipper å kjøre til Fretex
 • fylle fryseren med lokalt viltkjøtt og fisk
 • …og kjøtt fra den økologiske gården ikke langt herfra
 • begynne å lage eget vaskemiddel til klesvasken igjen

 

Hva med deg?

Ser du at noe har endret seg i mønsteret ditt de siste årene? Skriv en liste? 🙂

Skriv gjerne ditt eget innlegg om dette, og link til meg meg om du lot deg inspirere!

PS! Følg meg gjerne på Instagram og Facebook, så blir jeg lykkelig!
Trenger økonomien din en detox? Meld deg på nyhetsbrevet mitt, så får du inspo! 🙂
 

4 kommentarer

 • Lappeteppet/ Anja

  Jeg har ikke skrevet liste, men jeg bruker mer glass enn før. Jeg lager også mer mat hjemme, isteden for å kjøpe alt ute. Jeg låner bøker på bibliotek, nettbrett eller lydbok. Jeg sløser ikke med hverken klær eller møbler, forsøker også lære avkommet dette.

 • Kjersti Holthe

  Så mye flott du gjør! Og tenk at du startet med menskopp allerede for tolv år siden! Jeg har begynt å bruke det selv, og får litt og litt mer teken på det for hver runde 😀

  • Skogfrue

   Tusen takk! Selv føler jeg at jeg er milevis unna, men det kunne antagelig vært mye verre. 🙂

   Haha ja, tenk at det er 12 år siden, jeg begynner snart å bli en gammel kvinne! 😀 Supertips til deg og andre: tren i dusjen, så slipper du å bekymre deg for søl og rot. Du trenger jo uansett ikke å tømme koppen i løpet av en arbeidsdag, med mindre du sover borte eller noe sånt, så dusjen kan være et greit sted for slikt. 🙂