midtsommer
Selvutvikling

I dag er det midtsommer!

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

I dag er det faktisk midtsommer! Selv om det ikke kjennes sånn ut her akkurat nå i 15 stakkarslige varmegrader, så er dette den dagen hvor solen er på sitt sterkeste før den snur og går tilbake til vintermodus igjen. Denne dagen er faktisk årets lengste dag for oss på den nordlige delen av kloden, og natten er dermed årets korteste natt. Vikingene kalte denne perioden av året for nóttløysa. Ikke så rart!

Naturen er på sitt aller meste potente og aktive akkurat nå, noe som gjør denne dagen til en magisk høytid, full av livskraft og glede. Naturfeiringen ble senere kuppet (som veldig mange andre naturhøytider ble) og gjort om til en kristen sankthans-feiring – de tenkte det var greit å gi Johannes døperen sin naturlige plass på nøyaktig den andre siden av året enn Jesus (som fikk æren av å få julefeiringen, eller midtvinter, som det egentlig var). Men bålet du kanskje vil se på sankthans? Det du aldri egentlig skjønte hva Johannes hadde med å gjøre i det hele tatt? Jupp. Det er egentlig rester av den gamle, hedenske solfesten. Og det har fint lite med Johannes å gjøre.

Hvis du vil feire i kveld, eller på sankthansaften til helga, så kan du gjøre det med fokus på sol, glede, velstand, overflod, natur i full blomst, vitalitet, helse, kjærlighet og alle gode ting som du nå kan erklære for manifestert. Det jomfruelige aspektet fra Imbolc og mainatt har nå bokstavelig talt blomstret ut i full kvinnelighet, og hun er keiserinnen, gudinnen, den rådende og suverene kraft i naturen. Hun er Moder Jord, som fra og med nå og noen måneder fremover vil nære oss med urter, grønnsaker, bær, frukt og ville dyr i skogen.

(Det var kanskje derfor de kristne fant det for godt å gjøre om sankthansbålet for heksebål også. Vi kan jo ikke ha noen sånne sterke, fine, suverene kvinner her, det skulle jommen tatt seg ut!)

Denne naturlige livskraften betyr også at urtene er på sitt høydepunkt nå, så om du sanker dine urter ved midtsommer, mens solen står høyest på himmelen, så får du dem så fulle av kraft som det er mulig å få dem. Det kan vise seg å være nyttig i de mørkere månedene, både som mat og medisin.

Det er også en gammel skikk for unge piker å plukke syv forskjellige markblomster og legge dem under puten i natt, sånn at de vil drømme om sin tilkommende. Men husk å la noe være igjen til biene!

Hvordan pleier du å feire midtsommer?

Skal du sanke noe fra naturen fremover?