Hjemme

Bivokslys – og hvorfor det er bedre enn stearin

Nå begynner høsten endelig å komme, og det er på tide å ta frem både tekoppen og pleddet igjen. Mange ser også frem til å tenne levende lys og kose seg skikkelig – kanskje med toddyen de lagde av høstens solbær.

Men visste du at stearinlys ikke er så bra for miljøet? Vel, det er dessverre sant. Dessverre er det sånn at stearin for det meste er laget av palmeolje – og dette er et problem fordi oljepalmedyrking er en stor  trussel mot regnskogen. En annen ting er at stearinlys heller ikke er helsevennlig – folkehelseinstituttet advarer mot partikkelforurensning i lufta om man bruker mye av det.

Heldigvis finnes det veldig godt alternativ, og det er bivokslys. Om du er bedagelig anlagt kan du kjøpe ferdig støpte bivokslys, men om du også har lyst å ha et hobbyprosjekt, så kan du rulle dine egne lys av bivoksplater. Dette er så enkelt at selv barna kan klare det med litt hjelp. Alt du gjør, er å varme opp bivoksen til romtemperatur, legge en veke innerst, og rulle fra den ene enden til den andre.

Du kan også skjære bivoksplaten til en trekant, og begynne med den største enden først for å få en annen effekt. Eller hvorfor ikke bruke gamle syltetøyglass og lage dine egne lys? Det er ikke så vanskelig – du smelter bare bivoksen og putter en veke oppi. Knyt fast en mynt i den ene enden, slipp den nedi og bind toppen fast til en pinne som du så legger over glasset mens voksen tørker og veken etterhvert holder seg på plass av seg selv.


PS! Vil du ha oppdateringer og gode tips rett i innboksen?
Meld deg på bloggens nyhetsbrev her, og meld deg på nyhetsbrev om eteriske oljer her!

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.