Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 10 grønne sparetips - spar penger på å leve mer miljøvennlig - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
spare penger
Personlig økonomi

10 grønne sparetips – spar penger på å leve mer miljøvennlig

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

De fleste skulle vel på et eller annet tidspunkt ønske de hadde spart mer penger. Men visste du at det å ha en grønn livsstil er svært så forenelig med å spare penger? Her får du 10 grønne sparetips!

1. Parker bilen

city bicycle in the middle of forest trail

Denne sier seg selv: Du kan spare en god del penger på å parkere bilen! Når det gjelder småkjøringen, har du faktisk et valg. Du kan forbrenne ditt eget fett og bli både slankere og sterkere, eller du kan forbrenne dyrt drivstoff og forurense verden. På lengre turer kan du heller velge kollektivt der det er mulig, eller sørge for å slå deg sammen med noen andre som skal den samme veien.

2. Velg kvalitet

black leather shoe on the grass

Det er dyrt å være fattig, sies det. Man kan spare seg til fant også. Dette er det faktisk en god del sannhet i. Ofte henger pris sammen med kvalitet, og de skoene du kjøper som nesten er gratis nå, må du antagelig bytte ut i løpet av noen måneder likevel. Og da må du kjøpe flere. I det uendelige. Plutselig har du betalt mye mer for noe billig drit enn du ville betalt for et skikkelig kvalitetsprodukt som varer og varer og varer.

3. Dumpster diving

Black bear sniffing dumpster near Ice

Hvis du aldri har tatt en titt oppi butikkenes søppeldunker før, så vil du antagelig bli både overrasket og sjokkert over hva du finner der. De er pålagt å kaste alt som har gått ut på dato, og mye av det er fortsatt fint pakket inn i plasten sin. Om vinteren blir det dermed som om de legger frem mat til deg i et utendørs kjøleskap, som du bare kan plukke med deg hjem helt gratis og redde fra et veldig unyttig og kort liv. Her kan du spare masse, både penger og miljø.

4. Spis opp alt

fermenteren van tomaten

Mens vi er inne på temaet mat og søppel: Sørg for at du spiser opp alt. Pakk maten i porsjonspakninger og legg i fryseren, forvell grønnsaker så de holder seg, og fermenter gulrøtter før de blir dårlige der de ligger i kjøleskapet ditt. Pass på at rester blir spist dagen etter, og planlegg menyene sånn at alt blir brukt. Har du taco på fredag, kan du bruke resten av salaten til lunch på lørdag. Da har du spart noen kroner der også.

5. Kjøp brukt

assorted clothing hanging in the clothing racks

Du trenger klær, men du trenger dem ikke helt flunkende nye. Fretex og NMS gjenbruk har for eksempel butikker fulle av klær som nesten aldri har blitt brukt, og som fortsatt er kjempefine. Prisen er latterlig lav i forhold til å kjøpe nytt i butikk, og samvittigheten din blir mye renere av å handle hos dem. Ikke bare sparer du penger og miljø, men pengene du faktisk betaler går til gode formål.

6. Bytt bank

woman sitting on gray chair while writing on table

Om du har pådratt deg smågjeld, kan du spare masse på å refinansiere elendigheten. Samtidig er det også sånn at bankene har et etisk ansvar for blant annet bærekraftighet, og det betyr mye hva de forskjellige bankene velger å finansiere. Det er ikke lett å navigere i alt dette, men heldigvis finnes det en Etisk bankguide som hjelper deg med å avgjøre hvor godt tilbudet egentlig er, sett fra naturens side. Du kan dermed spare både penger og miljø.

7. Planlegg bedre

person using black and silver laptop computer

Hvis du har det samme distré hodet som meg, så har du gjerne kommet hjem før du oppdager at du må ut igjen med bilen. Bare fordi du planla så dårlig. Sett av én dag i uka til å gjøre unna alle ærendene. Da kan du handle mat, dra på biblioteket, sende ting i posten, pante flasker og alt hva du ellers måtte trenge å få gjort.

8. Gå over til ebøker

person holding kindle e book reader

Leser du mye, kan du spare både tid, penger og miljø på å skaffe deg et lesebrett. Bøkene blir ikke lagd av døde trær. De bruker heller ikke spesielt mye olje på å fly fra butikken og over til brettet ditt, og det går superkjapt! I tillegg er de vanligvis mye billigere enn trykte bøker, og om du bruker lesebrettet ofte nok, så sparer det seg inn ganske fort.

9. Se på alt som ressurser

person sewing cloth on a sewing machine

Søppel er ikke søppel lenger. Den genseren som begynner å rakne? Den kan fort sys om til en lue. De stearinlysene som nesten har brent ned? De kan du smelte om til «nye» telys. Syltetøyglassene du hadde tenkt å kaste, kan bli alt mulig kult – kanskje en lykt til telysene dine, som du så kan gi bort i gave? Når du ser rundt deg med denne innstillingen, vil du se mer og mer du kan lage av det du allerede har, og dermed også få mindre og mindre behov for å kjøpe nye ting.

10. Dyrk selv

woman taking sprouts of home plants

Det spiller ingen rolle om du har en stor hage til rådighet eller om du bare har en liten kjøkkenbenk – noe kan du alltid dyrke. Har du en hage, kan du planlegge arealet ut fra hvilke grønnsaker du og familien din spiser mest av. Har du en liten kjøkkenbenk, kan du konsentrere deg om noen få urter du kan bruke som garnityr, eller for den saks skyld å la purreløken du kjøpte få gro opp igjen. Det er ikke så vanskelig: du setter bare den hvite stumpen med røttene på i et glass vann, og lar den stå i noen dager. Så har den vokst litt til! Mat du plukker selv er billigere enn de du må kjøre til butikken for å kjøpe!