Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Hvorfor yoga er bra for deg - Skogfrue.no Deprecated: Funksjonen is_staging_site er foreldet siden versjon 3.3.0! Bruk in_safe_mode i stedet. in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078
hvorfor yoga er bra for deg
Holistisk helse

Hvorfor yoga er bra for deg

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Yoga blir stadig mer populært, både som treningsform og som en måte å koble av på. Selv har jeg praktisert yoga lenge. Men vet du egentlig hvorfor yoga er bra for deg? Les videre, så finner du det ut!

Yoga gjør deg mykere

Mange av oss har relativt monotone arbeidsdager. Vi står opp, setter oss et sted, og blir sittende der i åtte timer før vi går hjem… og setter oss i sofaen foran TV. Dette har konsekvenser for kroppen. Vi blir rett og slett stivere fordi vi mangler bevegelsesfrihet i hverdagen. Og dette hjelper yoga deg med. Du får strukket ut de stive musklene, beveget litt på rygg og skuldre, og i det hele tatt brukt kroppen din mer. Du blir derfor mykere, og kroppen din kommer mer tilbake til sin naturlige tilstand.

Yoga gjør deg sterkere og mer balansert

Litt avhengig av hvilken yogatype du velger: Yoga kan gjøre deg sterkere og mer balansert. Trener du for eksempel Ashtanga eller Vinyasa, vil du bygge styrke i alle kjernemusklene dine, og du trener også opp balansen. Noen av øvelsene krever for eksempel at du balanserer lenge på én fot mens du løfter opp armene eller legger deg forover med armene rett frem. Disse øvelsene bygger styrke i små muskler du ikke visste du hadde, og de gir deg bedre balanse. Dette er viktig for hele kroppen din, fordi det blant annet gjør at du får lavere risiko for å skade deg. Holkeisen i januar er ikke en like stor utfordring om du mestrer balanseøvelsene i yoga!

Yoga gjør deg mer motstandsdyktig

I mange av yogastillingene får du møte dine egne begrensninger. Yoga er ikke en konkurransesport, og den første kampen møter du kanskje allerede her: Du må trene deg opp til å ikke være i konkurransemodus med hverken deg selv eller andre. Trikset er å lytte til din egen kropp, akkurat her og akkurat nå, uten å sammenligne. Når du først har lært deg å koble ut konkurranseinstinktet, er dette er en egenskap du tar med deg ut i resten av livet ditt. Det blir mye lettere å stå i mot presset. Du er ikke lenger like påvirkelig i forhold til det å sammenligne deg med andre – du er isteden mer fokusert på hvem du selv er, og på dine egne, reelle behov.

Yoga gjør deg mer utholden

Den andre kampen du kan møte i yoga, er kroppens behov for å flykte ut av ukomfortable stillinger. Yin yoga er for eksempel en yogaform hvor stillingene holdes i så mye som 5 minutter, og noen ganger kan det føles som om de minuttene varer i en hel evighet. Dette er kanskje den beste grunnen til hvorfor yoga er bra for deg: Du lærer deg å stå i det ukomfortable, både fysisk og mentalt. Det gjør at når livet ikke går så greit, så klarer du å bevare fatningen og puste deg gjennom det uten å gjøre noe overilt. Yoga har jo lært deg at du ikke kommer til å dø selv om du ikke flykter fra det, og at det er fullstendig verdt det etterpå når du slipper opp stillingen og kjenner hvor mange spenninger du faktisk har gitt slipp på. Noen ganger må man ut av komfortsonen om man vil ha en reell forandring.

Yoga roer ned nervesystemet ditt

I yoga jobber man mye med pusten. Mange av oss har nemlig glemt hvordan vi puster ordentlig med magen, og dette er ofte en ferdighet vi må lære oss igjen. Pustarbeidet er noe av det viktigste i en yogatime. Dette er nemlig en enkel måte å stimulere vagusnerven på – den nerven som går fra hjernestammen og ut til alle de viktige organene i kroppen. Vagusnerven styrer det parasympatiske nervesystemet vårt (altså alt i kroppen vi ikke kan styre selv, sånn som puls, pust og fordøyelse), og den har mye å si for hvordan vi føler oss. Når denne er riktig tonet og stimulert, så fungerer nervene dine bedre. Du blir mer harmonisk, mer avslappet – og du kommer til å kjenne denne forskjellen helt fysisk i kroppen. «Yoga high» er faktisk et begrep. Du føler deg lettere, mykere, friere og lykkeligere etter en skikkelig god yogatime!

Yoga lar deg gi slipp, fysisk og psykisk

Man begynner å bli klar over at traumer kan sette seg i kroppen. Dette er også et fenomen vi ofte møter i yoga, og mange opplever at følelsene blir trigget i ulike stillinger. I yogaen tenker man at det er fordi at noe ligger lagret dypt i det vevet som da blir berørt. Kanskje du var så sint en gang at brystmusklene dine trakk seg skikkelig hardt sammen? Da kan du oppleve å føle uforklarlig sinne når du strekker dem ut igjen også. Eller kanskje du var i utmerket stand til å gjøre en bestemt yogaøvelse helt frem til du fikk kjærlighetssorg, og opplever nå at den samme øvelsen er helt umulig å komme ned i? Da kan dette traumet ha noe å gjøre med hvordan kroppen din oppfører seg. Den gode nyheten er, i følge yogaen, at når du kommer til bunns i det fysiske vevet, så frigir du også den emosjonelle energien som er lagret der. Da blir du i bedre stand til å gi slipp og gå videre. I mellomtiden har du noe fysisk, håndfast og håndterlig å jobbe med.

Yoga kan gjøre deg friskere

Immunforsvaret vårt påvirkes av hvor mye stress vi har i kroppen, og dette er en av de samlede grunnene for hvorfor yoga er bra for deg. Med yoga, som både gjør deg mykere, sterkere og mer avslappet, fjerner du en god del stress fra systemet ditt. Dette betyr igjen at kroppen din kan fokusere bedre på å helbrede seg selv når sykdom eller skade oppstår. Yoga har også det med å gjøre nattesøvnen din bedre, noe som ytterligere styrker kroppens evne til å regenerere og hente seg inn igjen.

Yoga gir deg et godt sted å dra til

Om du er medlem på et yogastudio vet du alltid hvor du kan gå for å føle deg litt bedre. Det finnes alltid et sted du kan rulle ut matta og la deg bli guidet gjennom en time av en yogainstruktør. Dette er verdifullt av flere grunner. For det første har du noen som fysisk kan vise og støtte deg når du prøver ut nye stillinger, som kan oppmuntre deg til å holde stillingen bare litt lenger, eller gå litt dypere inn i den. For det andre er det mye god omsorg å hente der. Det å høre en myk stemme snakke rolig til deg gjør noe med hele systemet ditt og lar deg gå inn for landing fortere enn du hadde klart ved å sette på en YouTube-video. Og ikke minst: Kanskje du etterhvert også vil oppdage at et helt miljø har dannet seg rundt yogapraksisen din, med vennskap og sosiale aktiviteter du kan være med på.

Det finnes i det hele tatt mange grunner til hvorfor yoga er bra for deg. Du får både fysiske, mentale, emosjonelle og kanskje også sosiale fordeler av å praktisere yoga regelmessig.

Praktiserer du yoga?