cast iron skillet on table with species
Hjemme

Litt elsk på støpejernsgryter!

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

I dag får du lese litt om støpejernsgryter, kjære leser. Mine teflongryter har nemlig blitt så skrapet opp at jeg ikke tør å bruke dem lenger, selv om de verste gifstoffene ble forbudt i 2014. Heldigvis har jeg også mine gamle, trofaste støpejernsgryter og et par stekepanner.

Støpejernsgryter har vært en favoritt blant kokker i århundrer, og det er ikke uten grunn. De har en rekke fordeler som gjør dem til et smart valg for de som ønsker å investere i gode kjøkkenredskaper. Sammenlignet med teflon, som også er et populært materiale for gryter og pannen, har støpejernsgryter flere fordeler.

For det første er støpejernsgryter svært slitesterke. De kan vare i mange år, så lenge de behandles riktig. Dette gjør dem til et godt valg for de som ønsker å unngå å måtte kjøpe nye gryter hele tiden. Teflon, på den annen side, kan begynne å slite etter noen år, spesielt hvis det blir brukt på høye temperaturer eller skraper mot harde overflater.

Støpejernsgryter er også svært godt egnet til å fordele varme jevnt. Deres tykke vegg og bunn gjør at varmen fordeles jevnt over hele gryten, noe som gjør at maten blir kokt på en jevnere måte. Dette er spesielt viktig for de som ønsker å unngå at maten brenner seg fast eller blir ujevnt kokt. Teflon, på den annen side, kan ha en tendens til å ha varmeflekker, noe som kan føre til at maten blir ujevnt kokt.

En annen fordel ved støpejernsgryter er at de tåler høye temperaturer. De kan brukes på både komfyren og grillen, noe som gjør dem svært allsidige. Dette gjør at du kan lage alt fra gryteretter til steiker og grillet mat i samme gryte. Teflon, på den annen side, tåler ikke høye temperaturer så godt, og det anbefales ikke å bruke teflon-gryter på grillen.

Støpejernsgryter er også enkle å rengjøre. De kan vaskes i oppvaskmaskin, men det anbefales å vaske dem for hånd for å unngå at de blir rustne, og helst ikke bruke såpe. Hvis du vasker dem for hånd, er det viktig å tørke dem godt etterpå slik at de ikke rustes. Teflon, på den annen side, kan være enklere å rengjøre siden maten ikke setter seg fast så lett, men de er ikke like slitesterke som støpejernsgryter. Teflon kan også bli skadet av harde gjenstander, for eksempel metallredskaper, noe som kan føre til at den begynner å bli utslitt raskere. Det er det som alltid skjer med mine.

En ulempe ved støpejernsgryter kan være at de er litt tungvinte å håndtere. De er tyngre enn gryter laget av andre materialer, så det kan være litt av en utfordring å løfte dem når de er fulle. Dette er imidlertid et lite problem sammenlignet med de mange fordelene støpejernsgryter har. Teflongryter, på den annen side, er generelt lettere å håndtere, men de tåler ikke høye temperaturer og slites raskt sammenlignet med støpejernsgryter.

Alt i alt er støpejernsgryter et svært godt valg for de som ønsker å investere i gode kjøkkenredskaper. De er slitesterke, fordeler varmen jevnt, tåler høye temperaturer, er enkle å rengjøre og allsidige. Selv om de kan være litt tungvinte å håndtere, er dette et lite problem sammenlignet med de mange fordelene de har. Sammenlignet med teflon har støpejernsgryter flere fordeler, spesielt når det gjelder slitesterkhet og evnen til å tåle høye temperaturer. Derfor kan det være lurt å velge støpejernsgryter fremfor teflon dersom du ønsker å investere i gode, pålitelige kjøkkenredskaper.

Mine skal i alle fall få seg en liten spabehandling med skrubb og olje nå, så de er klare til masse god matlaging og meal prepping fremover! 😍

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗