Tilbakeblikk

Når NAV hindrer deg i å få jobb

For litt over to år siden fullførte jeg min mastergrad.

Flere år med akademisk slit var over, og endelig kunne jeg forsvare arbeidet muntlig foran to sensorer. Det gikk bra. Jeg fikk A, og jeg fikk en fin blomsterbukett. Jeg fikk også gode tilbakemeldinger og signaler om at relevante personer var interesserte i å jobbe videre med meg.

Sånn skulle det ikke bli.

Grunnen er at jeg ikke hadde en jobb som ventet på meg umiddelbart etter avsluttet studium, og jeg ble nødt til å søke hjelp hos NAV. De som gir mennesker muligheter. Sier de.

Men de gir deg ingen mulighet til å fortsette på skolen, til tross for at nettopp skolen er din mest sannsynlige fremtidige arbeidsplass når du har studert humaniora. Det er nettopp der alle dine viktigste kontaktpersoner oppholder seg. Det er ikke noe annet sted som er like grunnleggende viktig for deg når du skal omsette din kompetanse til inntekt.

NAV gir deg heller ikke mulighet til å jobbe gratis for å bli publisert, slik at du kan holde deg relevant og knytte enda flere kontakter i fagmiljøet ditt. De stopper deg effektivt fra å delta i andres fagprosjekter og sørge for at fremtidige potensielle arbeidsgivere blir interessert i deg, og for at du får fine ting å skrive på CVen.

For om du søker studieplass igjen for å beholde kontakten med fagmiljøet ditt, eller om du utfører ulønnet arbeid mens du enten mottar sosialstønad eller leverer meldekort for arbeidsledighet eller arbeidsavklaringspenger, så risikerer du å miste det sikkerhetsnettet velferdsstaten ellers gir deg.

Mottar du dagpenger, må utdannelsen du eventuelt søker foregå på kveldstid eller ikke ha en varighet på mer enn tre måneder. Kilde.

Mottar du sosialhjelp, får du bare beskjed om at økonomisk sosialhjelp ikke skal bidra til å finansiere utdanning. Kilde.

Og om du mottar arbeidsavklaringspenger, må du ha behov for kvalifisering. Har du nettopp avsluttet et studie, og du i teorien kunne fått en jobb dersom den fantes, får du ikke utdanning innvilget som tiltak. Kilde.

Du våkner altså til en verden hvor du har et fint vitnemål, men hvor du risikerer alt ved å prøve å gjøre noe med det.

I mellomtiden må du høre på regjerings fine taler om hvor viktig det er at vi som nasjon hever vårt kunnskapsnivå og sørger for å ligge i tet, mens din egen hardt ervervede kompetanse sakte men sikkert visner bort. Alt du kan gjøre, er å delta på NAV-tiltak for å lære deg å skrive en god søknad på jobben som pizzakjører.

«Vi gir mennesker muligheter», sier NAV så fint.

Men du er kanskje ikke menneske om du har studert humaniora.

 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.