crop sportswoman checking information on tracker
Holistisk helse

Hva er et body battery, og hvordan bruker du det?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Ah, kjære leser, dagens teknologi begynner å bli amazing. En av de kuleste tingene jeg har oppdaget i det siste, er at man kan ha et body battery på håndleddet og måle hvor energien blir av hen i løpet av dagen. Det er intet mindre enn en gamechanger om du aldri helt går med overskudd og alltid føler deg brukt opp.

For meg begynte ferden når et body battery dukket opp på Instagram, nærmere bestemt i storyen hos Sandra på @balanserthelse, og jeg lot meg villig fascinere. For dette kan potensielt gi meg svaret på veldig mye.

Men altså, hva er et body battery?

Body battery er en funksjon hos Garmins pulsklokker. De har nemlig utviklet en teknologi som lar klokkene måle hvordan kroppen din håndterer energien i løpet av døgnet. Det gjør at du lett kan følge med på batteriet ditt, og lett få en oversikt over hvordan du ligger an.

De måler dette ved å måle HRV – heart rate variability, eller på norsk: pulsvariasjon. Et sunt nervesystem fungerer nemlig sånn at hjertet ditt slår litt raskere på innpust enn på utpust, mens det er mer stuck i en fast rytme om du er stressa. Desto høyere forskjellen på inn- og utpust er (eller med andre ord: desto større variasjon du har i hjerteslagene dine), desto bedre har nervesystemet ditt det.

Du lader opp batteriet ditt når du har høy pulsvariasjon (fordi da er nervesystemet ditt i parasympatetisk modus), og du lader det ut når pulsvariasjonen er lav (fordi du da er i sympatetisk modus). Og dette vil variere gjennom aktivitetene du gjør, hva du spiser, hvordan du sover, og så videre.

Garmins pulsklokker lar deg følge med. Og da ser du energitapet kanskje allerede før du er så sliten at du fysisk kan merke det. Kroppen hvisker gjennom hjerteslagene dine, og du kan se det på skjermen.

Stress viser seg som oransje streker i statistikken på klokka, mens hvile kommer frem som blå.

Hvilken informasjon kan et body battery gi?

Når du kan observere denne hjertehviskingen, kjære leser, kan du også begynne å eksperimentere med hva som er en bra balanse for deg og hva som sender deg ut i en tailspin. Stress må vi alle ha, og i beste fall blir vi sterkere av å ha litt motstand. Men det må være balansert med nok og riktig hvile, og det er her du kan få mye god informasjon fra ditt eget body battery. Det er basert på hjertet ditt og ikke på noe som helst annet, dermed får du også svar som gjelder individuelt og spesifikt akkurat for deg.

Så langt, kjære leser, har jeg til min store overraskelse oppdaget at en av de største energityvene mine er den gode, varme dusjen jeg trodde gjorde meg avslappet. Den er ikke avslappende for meg – den er beint ut en stor stressfaktor, for kroppen min liker ikke å stå oppreist i varmen, og slett ikke gjøre noe aktivt som å vaske hår.

Du kan også lett oppdage hvilken mat som gjør deg vel og hvilken som krever aldeles for mange ressurser. Kroppen bruker nemlig energi på å fordøye mat uansett hva du spiser, men noen matvarer er tyngre enn andre. Kanskje de bare passer dårlig for kroppen din, eller kanskje det er noe du egentlig ikke tåler, og da vil body battery slå ut i høye, oransje barer. Lettere og riktigere mat vil gi mye mindre utslag, og tiden det tar før det roer seg, vil være mye kortere.

Og sånn kan du holde på med alt du tror er enten stress- eller avslapningsfaktorer for akkurat deg. Du kan sjekke din egen respons på alt og teste hypoteser over tid, frem til du sitter igjen med en slags individuell facit som gir deg svar på hvordan du kan investere tiden din for å ha det best mulig.

For min del betyr det for eksempel at jeg avslutter dusjen med kaldt vann, for da blir nervesystemet mitt happy igjen. Jeg planlegger kanskje ikke hårvask den dagen jeg samtidig skal spise en tyngre middag, og jeg legger opp dagen etter hvor mye jeg har ladet opp i løpet av natta. En lav score på body battery om morgenen, betyr at den lange gåturen erstattes med rolig yin yoga isteden, for at energinivået mitt skal holde helt i mål den dagen.

Og vet du hva, kjære leser? Yin yoga har faktisk en litt mer avslappende effekt på meg enn til og med søvn har, hvis tallene fra de siste dagene stemmer!

Hvilken klokke har jeg?

Jeg er ganske fersk i denne smartklokkeverdenen, selv om jeg har hatt Fitbit i flere år, så det tok litt tid før jeg fant ut av hvilken klokke jeg skulle kjøpe. Men jeg endte opp med Garmin Venu (denne, bare i gull/sand). Den er ikke er blant de dyreste eller nyeste, men likevel gir den oversikt over stressnivå og nettopp body battery som er det jeg kjøpte den for.

I tillegg har jeg, på den andre hånda, en Fitbit Charge 5, som gjør andre ting for meg. Men det er en historie for et annet blogginnlegg. 😊

Lyst til å forske litt mer på Body Battery?

Det finnes faktisk en norsk lege som har skrevet en veldig lettlest bok om dette, så jeg anbefaler at du kjøper den for å sette deg mer inn i saken. Boka heter Pulskuren, og tar deg med gjennom det mest grunnleggende, steg for steg, for å finne ut av hvordan dette fungerer for deg og din kropp.

Du finner Pulskuren i innbundet form her, og i ebokversjon her.

Har du body battery? Del gjerne dine egne observasjoner med meg!

 | Website

Ingrid Jeanette er utdannet førskolelærer, har en mastergrad i tverrfaglig kultur, og er sertifisert yogainstruktør. Hun underviser Yin Yoga, elsker å skrive, og er opptatt av å leve en naturlig livsstil. Ellers bruker hun dagene sammen med sin unge tenåringsdatter, og prøver å lære å spille tussefløyte.