planlegge drømmehagen
Hjem og interiør

Om å planlegge drømmehagen

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

For noen av dere kommer kanskje dette innlegget litt seint. Jeg ser insta-bilder fra lengre sør i landet hvor gresset har vært grønt i ukesvis allerede, og frøene der er allerede i jorda for lengst. Mange har også begynt å plante inne. Her, derimot, så jeg toppen av en av pallekarmene mine for aller første gang i går, og NÅ først er jeg klar. Så derfor: i dag får du et innlegg om å planlegge drømmehagen. Sent men godt!

Hva er hensikten?

Det første du må finne ut, er selvsagt hva du skal plante og hva hensikten med hagen din er. Vil du ha råvarer til matlagingen? Da ser du bare på hva du har hatt til middag de siste månedene, og fokuserer på grønnsakene. Mye spaghetti? Da må du jo bare ha basilikum og tomater i mengder! Lapskaus? Prøv rotgrønnsaker! Brokkoli er nydelig til laks, og isbergsalat er jo et absolutt must til sommerens grillmat. Menyene dine gir deg svaret på hva du trenger.

Hvis du derimot foretrekker å kjøpe maten, men sliter litt med å finne naturmedisin i butikkene (hvem gjør vel ikke det…), er urter det du må fokusere på. Finn ut hva det er du trenger støtte til, og så hvilken urt du har lyst til å dyrke for formålet. Kamille for søvn, peppermynte for fordøyelse, ringblomst for lindring av sår hud, johannesurt for demping av stress… mulighetene er så mange! Jeg anbefaler deg en tur inn på Rolvs planteleksikon. Han har Norges største oversikt over urter og deres medisinske kvaliteter.

Eller vil du bare ha en hage for kos og nytelse? Det er også helt greit. Prøv alle slags typer bærbusker du og ungene kan spise fra, blomster som lukter nydelig sommer, og urter som sitronmelisse og peppermynte som sprer friske dufte i sommervinden. Det er også supergodt med et glass iskaldt vann med noen peppermynteblader i. Friskt og oppkvikkende!

Neste steg er å finne ut hvor du kan plassere hva

Det er ikke bare å plante hva som helst hvor som helst og håpe det går bra. Her må man gå litt mer vitenskapelig til verks! Tegn opp en skisse av hagen din, og skaff deg en oversikt over ting som sol, vind, eksos, naboens bruk av Monsanto…. alt som kan påvirke dine egne avlinger.

Og så ser du på lista over ting du har kjøpt eller har tenkt å kjøpe. Lavendel, for eksempel, trives ikke så godt med mye vann, så den bør du sette et sted der den får mye sol. Det samme med jordbær, om de skal bli deilige og røde. De fleste vil helst ha så mye sol de kan få, men det finnes noen som syns det blir litt vel heftig i solsteiken. Persille, for eksempel, har det bedre i halvskygge enn i full sol.

Når du har alt dette sånn ca på plass, er det på tide å se på hvilke praktiske løsninger du trenger. Må du snekre en vegg bak tomatene som de kan lene seg på når de blir for store? Har du klatreplanter som trenger noe å holde seg fast i? Trenger du dypere kasser sånn at gulrøttene kan bli store nok?

Husk på de minste

Når du designer drømmehagen, må du også tenke på de minste. Ikke bare ungene dine, men de små bevingede skapningene som i det hele tatt gjør hagen din mulig. Biene! De trenger all den hjelpen de kan få nå, så jeg vil veldig gjerne at du setter av en porsjon av hagen din bare til dem.

Det går an å kjøpe ferdige blomsterengruller. Du vet, sånne som man ellers ruller ut ferdig plen med? Sånne kommer nå ferdig med frø av villblomster, og jeg synes konseptet er helt genialt. Enkelt og fikst ferdig for de små! Og så er villblomstene flerårige, så de vil komme igjen og igjen om du bare legger litt energi i grunnlaget nå.

Ellers er det alltid noen planter som utmerker seg i bievennlighet. Noen vidunderlige sjeler har til og med tatt jobben med å lage blomstermenyer, og det kan du lese om her. Men generelt er lavendel regnet for å være en god bieblomst, ellers er også ringblomstene mine svært populære blant de summende små hele sommeren. Så mye at jeg ikke har hjerte til å høste dem selv.

Trenger du mer inspirasjon?

For noen år siden kjøpte jeg en bok som jeg har blitt svært glad i – nemlig The Garden Awakening, av Mary Reynolds. Hun gjør ikke hagearbeid bare kynisk og enkelt for å utnytte naturen mest mulig, hun tar naturen og landjorda selv med i betraktning når hun designer hager. I tillegg til rent hagedesign kan hun også lære deg om hvordan du reparerer jorda etter at den har blitt forstyrret. Det er rent forfriskende å lese en forfatter som virkelig har forstått at jorda er levende og organisk, så denne anbefaler jeg på det varmeste for deg som er interessert i hage. Den er på engelsk, men det tåler du. 🙂

The Garden Awakening is a garden design book with a difference. Mary looks at land the way a parent looks at a child – as a gift and a responsibility. Learn how to design and nurture a beautiful, vibrant and magical space; bring the energy and atmosphere of wild places into your garden; incorporate sustainable living, especially growing your own food, all in harmony with nature’s own intentions. You will never look at your garden in the same way again.

Ekstra bonus: Forfatteren er irsk, og har med seg mye av den irske mytologien i natursynet sitt. Du kan se den sanne historien om livet hennes i filmen Dare to be Wild, som du kan leie på YouTube.

Men nå vil jeg høre fra deg! Har du begynt på hageprosjektet enda? Hva har du sådd? 🙂