Journalen

Dette er hva jeg skal ha i årets urtehage!

Inneholder annonselinker.

For en gangs skyld er jeg veldig tidlig ute – vi skriver fortsatt bare januar, men nå er faktisk årets frø allerede på vei i posten til min urtehage. Eller, de fleste av dem, da. Det er fortsatt ett slag jeg vet jeg mangler, og ett slag jeg vurderer om jeg får plass til. Men i all hovedsak er urtehagen ferdig planlagt. Jeg er ganske stolt av det. 😊

Det er jo nemlig sånn at noen av disse frøene må såes innendørs sånn at de kan plantes ut så fort nattefrosten er borte. Og da må man gjerne begynne nå i februar/mars en gang, for å få dem godt i gang før utflyttingen.

Bildet over er for klarhetens skyld et illustrasjonsbilde. Urtehagen min ser nemlig ganske bedrøvelig ut akkurat nå.

Urtehagen, i slutten av januar

Det du egentlig ser her, er seks pallekarmer på rekke og rad, med ymse døde urter og blomster i. Urtehagen min ble ikke vedlikeholdt i 2020 på grunn av… vel, livet, men jeg har pleid å ha kjøkken- og medisinurter i den tidligere, samt litt jordbær og grønnsaker.

Pallekarmene står på et sted hvor sola kommer ganske tidlig om morgenen, og forsvinner igjen litt bak noen trær og hus utover dagen når den er på sitt sterkeste. Sånn sett er det et godt sted for å ha en urtehage.

Ulempen er at det er helt inntil naboen, som akkurat der har et relativt vilt blomsterbed på sin side. Det betyr at jeg får en og annen overraskelse i min urtehage også, når ting sprer seg derfra. Jeg tror liljekonvall har vært den fineste av dem – men det byr også på litt utfordringer, fordi liljekonvall nå engang er giftig og jeg helst ikke vil ha det i teen min.

Så det blir en del av arbeidet i år. Jeg må luke vekk det som ikke skal få være der lenger, og gi plass til det jeg faktisk vil ha. Så, alt må opp. Jorda må byttes helt ut, og det må legges godt med fiberduker i bunnen der for å forhindre at naboens blomsterbed ser muligheten hos meg.

Men altså.

Planleggingen av årets urtehage.

Jeg vet jo hva jeg liker å ha i skapet nå, og det er først og fremst peppermynte, sitronmelisse og oregano. Sistnevnte går jo på pizzaen, og jeg synes det er fint å knuse mine egne blader over maten jeg snart skal spise.

Og de to andre bruker jeg som te, rett og slett, peppermynte og sitronmelisse til sammen gir en frisk og oppløftende te som passer perfekt på regnværsdager.

Johannesurt

I tillegg til det liker jeg også å ha johannesurt tilgjengelig for tidligere nevnte regnværsdager. Den har også en oppløftende effekt når verden blir grå, og johannesurt er noe jeg liker å bygge inn i egenomsorgen her.

Ringblomst er selvsagt. Dette er et nabolag hvor man er lettere manisk opptatt av å klippe plenen ren for alt som kan ligne på en liten kløver, og biene trenger mat. Faktisk står det noen bikuber borte hos en annen nabo, og det er fint å se dem sverme over blomstene mine.

Og i tillegg kan de brukes i for eksempel hjemmelaget sårsalve.

Jeg har også bestilt frø av lavendel i år, fordi jeg stoler ikke helt på hvordan lavendelene ellers er dyrket frem. Alle frø jeg bestiller er økologiske, og da vet jeg i det minste at det blir så rent som jeg får det til. Biene fortjener ren mat, og igjen: jeg vil helst ha rene urter i teen min også.

Kamille

Den siste posen med frø som er på vei til min urtehage, er kamille. Dette er en urt jeg også bruker en del, i ferdige teer jeg kjøper. Kamille er fin å bruke på kvelden, eller når det blir litt for mye stress i livet, så det ville vært veldig fint å ha i urtehagen min.

Jeg prøvde faktisk en gang tidligere, men da var det bare en eneste liten blomst som kom opp. Og den ble kastet i søpla av en av disse plenfanatikerne, sånn at den ikke fikk sådd seg videre igjen. Hmf.

Men der er lista mi for i år, altså. Og frøene er bestilt fra Solhatt.

Peppermynte fikk jeg ikke bestilt i denne omgangen, og det betyr at jeg skal ta en liten runde til igjen om noen uker. Da lurer jeg også på om jeg skal ta med meg rosmarin og legestokkrose, om jeg finner plass til dem. Rosmarin er godt som krydder på lam og vilt, og har en fin og avskrekkende effekt på dårlig energi. Legestokkrose er vakker å se på, og dessuten har den røtter som pleier slimhinner i både fordøyelses- og respirasjonssystemet.

Legestokkrose

Jeg tror dette blir en fantastisk fin urtehage i år, om jeg får den til som jeg vil. Jeg regner med at peppermynte, oregano og sitronmelisse går like vilt bra som de alltid gjør i hagen min, men utfordringene ligger i kamille og legestokkrose. De er jeg litt mer usikker på. Ja, også har jeg aldri prøvd å dyrke frem lavendel før, så det kan bli skikkelig spennende!

Når jeg bare har disse seks små pallekarmene, så blir det unektelig trangt om plassen. Det kan godt være jeg utvider, eller kanskje til og med kjøper det lille drivhuset jeg har tenkt på å kjøpe lenge. Det er ikke så avskrekkende dyrt, så det er faktisk en mulighet.

Her kan jeg nemlig også ha tomater, paprika og ting som trenger litt mer varme og stabilitet enn den norske sommeren gir helt av seg selv. Og det hadde jo vært veldig godt med hjemmedyrket tomatsaus på pizzaen!

Du? Meld deg på nyhetsbrevet, så får du oppdateringer og annet snacks en gang i måneden! 😊


Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗