miljøvennlig jul
Hjem og interiør

Miljøvennlig jul – noen gode tips

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Visste du at julefeiringen egentlig er en gammel, hedensk feiring av naturens evige sykluser? Før i tiden var vi nærmere naturen enn vi er nå. Vi følte årstidene på kroppen på en helt annen måte, og vinteren var ikke bare noe som brakte med seg litt ubeleilig isskraping om morgenen. Det var mye nærmere enn som så. Hvordan været var, påvirket hvordan man spiste. Om avlingene sviktet, ble det sult. Og det var ikke sikkert man klarte vinteren, om man ikke hadde forberedt seg veldig godt på forhånd.

Så, når midtvinter endelig kom – da var det virkelig grunn til å feire. Man var halvveis. Man hadde klart seg frem til den svarteste natta, og da visste man at man etterhvert kunne puste ut igjen. For sola var på vei tilbake. Dagene ville bli lysere, og naturen kom til å gi nye forsyninger med mat, ved og alt man trengte. Sånn ble julefeiringen et symbol på håp, frelse og glede – på mange måter som vi kjenner det i dag. Kanskje ligger det også instinktivt i oss, som minner arvet ned fra våre forfedre og formødre.

Det kan se ut som om vi har rotet oss ganske langt vekk fra opprinnelsen. Om det er naturen og naturens evne til å fornye seg vi feirer, hvorfor i alle dager fyller vi da feiringen med massivt overforbruk? Grantreet symboliserer det eviggrønne, så hvorfor i alle dager hugger vi et og lar det stå til barnålene faller av?

Det er mye som ikke helt henger på greip. Men det er mulig å ha en miljøvennlig julefeiring. Kanskje den også blir koseligere av det? Les gjennom tipsene, og prøv dem selv!

 

Miljøvennlige julegaver

Det er mange muligheter for å gi bort miljøvennlige gaver til jul. Om du lager julegavene selv, sparer du planeten for både produksjon og frakt. Jeg har laget noen lister over julegaver du kan lage selv. Her finner du tips om hva du kan gi bort av mat og godterier, og her finner du en liste over ting du kan hekle. Fordelene med å gi bort mat, er at dette ikke blir rot som bare hoper seg opp hos mottageren. Spises det ikke, så blir det før eller siden matavfall. Og tilbake er en krukke hun kan gjenbruke til andre ting.

Du kan også kjøpe opplevelser istedenfor ting. Hva med konsertbilletter, inngangsbilletter til en familiepark eller abonnement på lydbøker eller film? På den måten skaper du nesten null søppel, lite har måttet blitt fabrikkprodusert, og du gir minner som varer for livet istedenfor en ting som blir ødelagt eller borte før neste nyttårsaften.

Julegavene kan du pakke inn i gråpapir, og binde dem med hyssing eller et fint lingarn. Dette ser kjempekoselig og nostalgisk ut, samtidig som du sparer lufta for store mengder fargestoff og plast når det brennes som restavfall etterpå.

 

Miljøvennlig julepynt

Den fineste julepynten er den som ser mest mulig naturlig ut. Så hvorfor ikke gå for naturlig julepynt? Potteplanter er en sikker vinner her. De ser fine og julete ut samtidig som noen av dem også gir en god julelukt i huset. Pluss, de gir deg oksygen og renser innelufta for giftstoffer, og det er jo heller ikke dumt. Sett frem en stor skål med pepperkaker eller klementiner, og jula begynner å nærme seg!

Om du vil gjøre juletrepynten mer miljøvennlig, kan du bytte ut plastkulene med tørkede skiver av appelsin eller klementin. Du bare skjærer dem opp noen uker før du trenger dem, og lar dem enten lufttørke i nærheten av en ovn, eller legger dem inn i ovnen på ca 50 grader til de er tørre. Så trer du hyssing gjennom dem, knyter sammen, og vips, så har du juletrepynt! Husk at vi egentlig feirer at sola kommer tilbake, og at appelsinskiver er et fint symbol på akkurat det!

Det finnes også julepynt å få kjøpt av halm. Du har sikkert sett julegeita? Den, og små stjerner, er fin og miljøvennlig julepynt!

 

Miljøvennlig julemiddag

Jeg vet, jeg vet. Vegetarianerne har antagelig fortalt deg det før, og du har sikkert svart at «vi må da få ha juleribba i fred, for svarte!». Jeg skal ikke fortelle deg det igjen. Jeg skal bare minne deg litt sånn forsiktig på at viltfanget elgsteik fra de grønne skoger smaker utmerket med multekrem til dessert. Og at fermenterte grønnsaker gjør seg godt som garnityr. Og at det er lov å pøse på med grønnsaker, og heller spille ned kjøttet bittelitt. Det går an. Uten å gjøre noen kjempestor greie ut av det.

Om du rydder god plass i fryseren på forhånd, så kan du også bevare rester mye bedre. Det er trist å måtte kaste masse mat bare fordi det ikke rakk å bli spist opp i jula, så tenk gjennom dette også.

 

Miljøvennlig juletre

Det har vært mye snakk om hva som er det mest miljøvennlige juletreet. Noen mener det aller beste er en helt vanlig gran, mens andre mener at det er et plasttre. Forskjellen i miljøbelastning er marginale, men det viser seg at det aller beste er levende juletre. Rett og slett fordi de faktisk binder karbon i jorda mens de vokser, og ikke ender opp som en grønn plasthaug på søpledynga noen gang.

Er du optimistisk, kan du også kjøpe juletre på potte, sånn at du får med noen av røttene. Har du flaks, så overlever treet, og du kan plante det ut i skogen igjen når snøen smelter. Eller du kan kjøpe et tre som er så lite at det kan fortsette å stå på stuebordet, med eller uten pynt!

 

Ble du inspirert? Har du dine egne tips til en miljøvennlig jul? Del gjerne i kommentarfeltet!

 

Psst! Få med deg denne gratis eboken! 🥰

This will close in 20 seconds