livskvalitet
Livsdesign,  Selvutvikling

Livskvalitet: en bra øvelse!

Når du skal designe et liv med høy kvalitet – og det er vel målet – må du først skape deg en viss formening om hva som er er livskvalitet for deg. Hvordan ser det ut? Hvordan kjennes det? Hva er det som gir deg glede?

Ofte er det sånn at vi bare har en vag idé om at vi vil ha det bra, uten å vite helt eksakt hva «bra» er – og det er ikke alltid like lett å finne svarene om man frem til nå bare har levd på autopilot. Dette er derfor en viktig prosess å gå gjennom, sånn at du kan leve «med vilje», istedenfor å bare slenge med.

Jeg anbefaler derfor at du bruker noen dager på å lage deg en lykkeliste. Om du står fast, kan du tenke tilbake på hva du likte å gjøre når du var barn – før verden begynte å kreve altfor mye av deg. Er du introvert? Ekstrovert? Liker du å være i fysisk aktivitet, eller er du mer en bok-og-kakao-type kvinne? Kanskje en kombinasjon? Og i så fall: Hva er den perfekte kombinasjonen av hvile og aktivitet?

Etterhvert som du får ned ting på lista di, begynner også din personlige form for livskvalitet å dukke opp mellom linjene. Kanskje noen temaer stikker seg ut som røde tråder i det hele, og kanskje du oppdager ting du egentlig ikke hadde tenkt over før. Kanskje er det lenge siden du ga deg selv disse gledene i hverdagen også, fordi du har prioritert både De Andre og Alle Nødvendighetene aller først.

Når du har laget deg en god liste, og du begynner å kjenne at den er representativ, er det på tide å gå over i neste fase av prosjektet: Du må nemlig med all sannsynlighet veie ting opp mot hverandre og prioritere. Uansett hvor god du er til å trylle, har døgnet bare 24 timer og bankkontoen din har sannsynligvis også sine begrensninger. Det er en bra ting – det tvinger deg bare til å bli virkelig spesifikk med drømmelivet ditt. 

Hva er det absolutt viktigste av det du har skrevet ned til nå? Hva vil være viktig i perioder, men ikke hele tiden? Hva er absolutt ikke oppe til forhandling om du skal ha det bra? Hvilke ting kan du triangulere med hverandre sånn at det ene tar det andres plass på rundgang?

Kanskje du elsker å gå tur i skogen, bare ikke når regnet høljer ned om høsten. Kanskje du liker å drikke grønn te midt på dagen, men ikke når det er 30 varmegrader ute i juli. Da er det ikke noe problem – da velger du bare tekoppen foran turen i september, og koser deg med ei bok og en kald brus i juli. De tingene har du plass til, og de utfyller hverandre.

Men kanskje er det sånn at selv om du egentlig har lyst til å ligge på sofaen med en god og dypsindig roman og ei flaske vin hele året, så skriker kroppen din at du må trene litt. Alle tenk-positivt-bøkene til tross: Det er veldig sjelden man kan få alt her i verden, og all livsstil har konsekvenser. Du må gjøre noen valg. Hva vil gi deg den absolutt beste følelsen på sikt? En kropp som fungerer og har det godt, eller vissheten om hvordan denne romanserien ender?

Svaret gir seg selv om du er ærlig, så sorter punktene på lista di en gang til. Vi trenger et langsiktig perspektiv og en livskvalitet som vil forsterke seg med årene, ikke kortsiktig lykke som ødelegger deg litt mer for hver dag som går.

De tingene som står helt på toppen nå, er de tingene du kan innvilge deg å bruke litt ekstra tid og penger på. Etterhvert som du skjønner hva som virkelig gir deg livskvalitet, faller tulletingene mer og mer bort. Den potetgullposen du trodde var meninga med livet på en fredagskveld, blir ikke like viktig om du vet at den tohundrelappen du bruker på fredagskos isteden kunne blitt en aromaterapeutisk massasje i måneden – hvis dette tross alt gir deg mer velvære.

Se godt på de andre tingene på lista di også. Kan du få tak i selve følelsen av dem? Hva er det du egentlig har lyst til? De bøkene der… har du egentlig bare lyst til å føle at du er oppdatert på litteraturen? Hva med den turen til Barcelona… har du egentlig bare lyst til å komme deg vekk fra alt? Omskriv alt du kan til egentlighet, og bruk litt tid på å tenke ut enklere og billigere måter du kan få de samme følelsene på. Bøker kan du finne på biblioteket. Og kanskje du kan få en like god følelse av å komme deg vekk om du får låne ei hytte på fjellet noen dager.

Du kan også sammenligne lista di med livet ditt akkurat nå. Bruker du tid og energi på det som gir deg økt livskvalitet allerede? Tar hverdagen din deg mot en stadig bedre livskvalitet, eller drar du deg selv ned med det du gjør ofte? Er det noen justeringer som burde gjøres i prioriteringene? Hvordan skal du gjøre dem? Ta deg litt tid til å reflektere nøye over dette også.

Basert på alt dette kan du nå lage deg en ny liste. Dette blir din praktiske to-do-liste, med alle tingene du kan gjøre for å bygge livet ditt opp til neste nivå av kvalitet.

Hvis livskvalitet for deg er å føle deg vakker, og du ikke har mulighet til å bruke penger på det akkurat nå, kan du komme opp med ting du kan gjøre for å skape nettopp denne følelsen av vakkert.

Føler du deg fin om du går med smykker? Da kan du bygge inn bruktbutikkturer i to-do-lista di – det hender man kan gjøre skikkelig nydelige funn der (selv fant jeg et langt perlekjede til en hundrelapp, og jeg er overbevist om at det er ekte).

Er det å se et spesielt tall på vekta? Da må du finne ut hva du skal bytte de kaloriene du har til overs med (for de er valuta!) – sånn som naturopplevelser, danseglede, eller for den saks skyld et nyvasket hjem.

Er det å ta på deg nye klær? Kanskje du kan finne ut hvordan man syr – en symaskin sparer seg fort inn igjen om du bare vet hvordan du skal sy yndlingsskjørtet ditt selv, og så får du det i nøyaktig riktig størrelse også.

Med alt dette som utgangspunkt begynner det kanskje å danne seg et klarere bilde av hva som er livskvalitet for deg, og hva du må gjøre for å få mer av den i livet ditt. Dette bildet vil endre seg over tid, etterhvert som du oppdager nye ting og går lei av gamle, men du kan bruke denne innsikten som en slags polarstjerne når du navigerer i hverdagens mulige og umulige valg. I det minste har du nå gjort en slags deal med deg selv om hva du vil prioritere som Viktig, og kan ha litt mindre dårlig samvittighet for å bruke penger på det.

Lag et lite dokument av lykkelista di og lagre det på mobilen din, eller print det ut og sett det inn i planleggeren, så har du den med deg. Desto oftere du ser på den, desto mer bevisst blir du på hva du egentlig vil ha i livet ditt. Da kan du mye lettere styre unna ting som blir helt feil også.

Hva er livskvalitet for deg?


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.