hvordan skrive cv
Livsdesign,  Selvutvikling

Hvordan skrive en god CV

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

/inneholder annonselink til CV-malen.no/

I de siste årene har jeg fått rikelig anledning til å utvikle jobbsøkerferdighetene mine, sa hun tørt, hehe. Men spøk til side: Det er viktig å gi ting en positiv spinn, ikke minst når man skal søke jobber. «Hvordan skrive en god CV» er gjerne et av de første spørsmålene som dukker opp i denne prosessen. En svett liten doc-fil med en tabell fra 90-tallet gjør liksom ikke helt susen lenger, så hva gjør man?

Hvilke historier fortelles?

Det første jeg ville gjort, var å samle sammen all mulig og umulig informasjon om jobber og verv du har hatt gjennom livet. Ikke tenk så mye på om det er relevant eller ikke enda. Bare skriv ned årstallene og samle papirene i noenlunde rekkefølge.

Så ser du på hva denne informasjonen forteller om deg. Det er viktig at du har en god fortelling om deg selv og hvem du er, og dette kan knyttes direkte til tidslinjen din.

Har du en noenlunde rett linje fra utdannelse til relevante jobber? Fint! Da er du målbevisst, strukturert og har spisskompetanse, og det speiles i papirene dine hvor resultatorientert du er.

Går utviklingen din mer som en krusedull, med mange forskjellige småjobber i flere forskjellige yrker? Supert! Da er du en som jobber hardt og ser mulighetene der de finnes, og har en bred kompetanse å dra veksler på.

Bruk litt tid på å skrive fortellingen om deg selv, for deg selv. Dette er hvordan du kan skrive en god CV etterpå. Tross alt er det deg selv du skal markedsføre, og det er denne fortellingen som vil være hele den gjennomgående tråden i jobbsøkerprosessen din.

Deretter ser du på den bedriften du er i ferd med å søke stilling hos. Hvilken historie forteller de om seg selv? Hvilke egenskaper ser de etter hos deg, og hvilke verdier står de for? Tenk nøye gjennom hvor fortellingene deres matcher med din. Hva kan du tilføre dem, basert på dine egenskaper og erfaringer?

selve utformingen av cv’en

Når du har fortellingen om deg selv og hva du har å gi på plass, kan du gå videre til selve utformingen av CV’en. Som jeg nevnte innledningsvis, funker svette doc-filer dårlig. Om CV’en ser utdatert ut, så forteller det også din potensielle arbeidsgiver at du henger litt bakpå og kanskje kunne lagt inn litt mer innsats. Det er ikke heldig.

Heldigvis finnes det gode løsninger på nettet for deg. Du kan finne fine CV maler som sender gode signaler til arbeidsgiver. Disse malene ser ryddige og lekre ut, og gir et godt inntrykk av hvem du er. Velg den malen du føler er et visuelt uttrykk for nettopp den historien du skal fortelle.

Så begynner du å fylle inn informasjonen din. Skriv den som en sammenhengende historie, uansett hva den er, og relater den i best mulig grad til bedriftens egen historie.

Knytt sammen trådene. Vev deg selv inn i bedriftens verdier, og pass på at du gir dem litt god og ektefølt energi. Vær ærlig, men snu negative ting til positive. Alt har en såkalt «silver lining», og de verste erfaringene kan gi uvurderlig lærdom som kommer arbeidsgiveren din tilgode.

Kronen på verket: Bilde og referanser

Som kronen på verket setter du inn et bilde av deg selv. Igjen må du se på hvilke verdier bedriften har, og matche deg selv best mulig til dem. Strålende smil med flagrende hår i solskinn ved havet er kanskje et godt valg om du skal jobbe med reiseliv, men ikke like bra om du søker stilling som kunderådgiver i en bank. Da bør du heller gå for noe minimalistisk og rent – kanskje du vil sette opp håret og ta bilde av deg selv foran en hvit vegg med en enkel grønn plante i bakgrunnen. Vis potensiell arbeidsgiver hvordan du passer inn i omgivelsene du skal fungere i.

Helt til sist fyller du inn referansene dine. Dette er som oftest tidligere sjefer som kan si noe om hvordan du jobbet for dem (du bør selvsagt snakke med dem på forhånd og spørre om det er OK at de står oppført som referanse, siden de kanskje vil få en henvendelse fra bedriften du søker jobb i). Har du flere å velge i, velger du de tre referansepersonene som er mest relevante for stillingen.

Lykke til!