Selvutvikling

Hvordan leve bærekraftig i 2020?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Hei, mine kjære wildlings! Det er et nytt år – faktisk et helt nytt tiår! – og det bringer med seg uendelig mange muligheter for å skape nye vaner og et bedre liv for seg selv og dem vi har rundt oss. Mange av dere lurer på hvordan dere kan leve bærekraftig i det nye året, og her får dere noen tips til hvordan dere kan gjøre det.

#1. Bruk opp det du har først

Jeg skjønner deg veldig godt hvis du har lyst til å kaste ut alt du har og begynne helt på nytt med blanke ark, men når det kommer til hvordan du kan leve mer bærekraftig, så virker det mot sin hensikt. Bruk opp det du har først, og legg heller en plan for hvordan du kan investere i mer bærekraftige ting når du trenger dem.

#2. Bytt ut plasten

Du har antagelig kjøkkenet og badet fullt av plast – det er vanskelig å unngå i våre dager. Ta deg en tur ut og se hvordan du ligger an når du er ferdig med å lese dette blogginnlegget. Har du plastbokser, plastflasker og plastfolie overalt? There you go. Begynn å lete etter glasskrukker isteden. Se etter zero waste-produkter når du har brukt opp det som er i flaskene dine. En såpebar er for eksempel pakket inn i papir, mens en håndsåpe er pakket inn i plast.

#3. Se på transportmulighetene

Har du bil? Da kan du se etter mulighetene til å parkere den litt oftere. Du kan begynne å være mer bevisst på å leve mer bærekraftig også når det kommer til hvor ofte du starter den opp. Kan du gjøre unna en ukeshandel istedenfor å kjøre til og fra butikken hver dag? Kan du sykle eller ta bussen isteden? Jeg vet at ikke alle (meg selv inkludert) har tilgang på det helt perfekte kollektivtilbudet, men vi kan ofte justere litt på hvordan vi planlegger uka. Bare ta bilen når det er helt nødvendig.

#4. Se på kostholdet ditt

Trenger du bli veganer? Neida. Men du kan alltid bli mer bevisst på hva du spiser, og gjøre små, gode valg i hverdagen. Spiser du mer enn du trenger, for eksempel? Spiser du nok? Finn ut hvor mye kroppen din faktisk trenger og hold deg til det, så har du din egen helse i bærekraftig modus. Deretter kan du se på kvaliteten på hva du spiser. Velg økologisk eller viltfanget der du kan, og spis ellers så mye grønnsaker, frukt og bær du klarer. Da er du på god vei mot et bærekraftig kosthold.

#5. Har du mye du ikke trenger?

Vi lever i et forbrukersamfunn, og mange av oss har mye mer enn vi trenger. Dette er også et viktig element når det kommer til hvordan leve bærekraftig. Om du går gjennom bokhylla, klesskapet, sminkeskuffen og kjøkkenskapet, så finner du helt sikkert en haug med ting du ikke har brukt på en stund. Legg en plan for det. Selg det unna på ebay, eller gi det bort til fretex. På denne måten blir du mer bevisst på eget forbruk, og du finner ut hva du faktisk ikke trenger lenger.

#6. Bli bevisst på egne shoppingvaner

Når du har ryddet opp i det du har, har du også mer oversikt over hva du trenger. Har du et klart bilde av hvordan garderoben din faktisk ser ut, ser du også fortere hvilke plagg du faktisk kommer til å bruke om du først kjøper dem. Dette er en kjempefordel! Et annet tips jeg leste en gang for mange år siden, var dette: Når du går i klesbutikkene, så ikke kjøp klær på den første runda. Gå gjennom kjøpesenteret og dann deg et bilde av alt. Så setter du deg ned og tar en kopp kaffe og slapper av litt. De klærne du fortsatt husker at du ville ha, er de du kan gå tilbake og vurdere en gang til. Har du glemt dem mens du drakk kaffe, så var de antagelig ikke så viktige.

#7. Les på lappene

Dette gjelder både klær og andre ting: Les bakpå og se hva de inneholder. Mikroplast er et kjempeproblem, og vi trenger å bli mer bevisst på hva vi slipper ut. Mange av klærne som henger i butikkene er fulle av plast, og hver gang du vasker dem, vil du skylle mikroplast ut i naturen. Klær du sjelden vasker (ytterjakker, skjerf og så videre) kan du slippe unna med, men klær som er tett på kroppen og vaskes ofte, bør være av naturmaterialer. Styr unna akryl og nylon, og gå for lin, ull og bomull (aller helst merket bærekraftig / sustainable) isteden. Du finner bærekraftige klær i disse butikkene.

#8. Lån først, kjøp siden

Er det noe du trenger for bare en liten periode? Lån det, så slipper du å ha det liggende resten av tida. Liker du å lese eller se film? Dra på biblioteket og lån bøker og DVDer der istedenfor å bare kjøpe dem med en gang. Da vet du nemlig om investeringen vil være verdt det etterpå. Om boka viser seg å være en favoritt, kan du kjøpe den etter å ha lest nok i den til å vite at du faktisk vil ha den i hylla på permanent basis!

#9. Samarbeid med andre

Ingen kan klare alt alene, og bærekraft handler også om samarbeid. Har du en liten flekk i hagen din? Snakk med andre som bor i nærheten, og avtal hva dere kan dyrke. Om noen har mange agurker, kan de byttes hos noen som har mange squasher. Naboen med alle ripsbuskene kan bytte med eplene i hagen din, og så videre. Gå sammen og se hva dere kan få til!

#10. Fokuser på opplevelser fremfor ting

Det beste mottoet for et bærekraftig liv, er livskvalitet over forbruk. Mer tid er et nøkkelord. Mer tid sammen med folk du er glad i. Mer tid til å nyte livet, istedenfor å stresse hit og dit. Mer tid til å kose deg med kaffekoppen, mer tid til å lese den boka, til å gjøre yoga, gå tur i skogen og generelt gjøre de tingene som er bra for deg mens du er tilstede i ditt eget liv.

LES OGSÅ: 10 TIPS FOR ET MER MILJØVENNLIG HJEM

Psst! Få med deg denne gratis eboken! 🥰

This will close in 20 seconds