vannkefir
Matoppskrifter

Vannkefir og hvorfor du burde lage det

Jeg skal gå rett på sak denne gangen: Du har ødelagt tarmfloraen din! Alle de gangene du tok antibiotika opp gjennom hele barndommen og hele ditt voksne liv? Hver eneste gang har du forstyrret noe der inne. For tenk over det litt. Bio betyr liv. Anti betyr… vel, det skjønner du sikkert selv. Og tarmsystemet ditt syder av liv. Eller, kanskje ikke så mye som det skulle lenger.

Ikke nok med det. Maten du spiser er ganske klein, med tanke på å tilføre nytt liv til tarmfloraen. Vi spiser masse hel- og halvfabrikata og tomme karbohydrater som verken gir oss eller bakteriene stort med næring. Maten din kommer vanligvis ikke rett fra jorda lenger, og om den gjør, så er den sprayet med insektmidler (som helt sikkert ikke gjør underverker for tarmfloraen) og pasteurisert (bakterie-drept) til det ugjenkjennelige. Hvis du har brukt tannkremen Colgate Total, før den ble tatt av markedet? Da har du hatt bakteriedrepende midler i munnen din et par ganger om dagen i tillegg.

Inne i tarmsystemet ditt er det – eller skulle ha vært – et rikt mangfold av bakteriestammer som først og fremst hjelper deg med å holde sykdommer direkte på avstand (fordi snille bakterier dreper slemme), men det viser seg også at det faktisk kan være tarmfloraen som styrer hele immunforsvaret ditt. Hva som skjer i magen din styrer hvordan de hvite blodcellene fungerer også andre steder i kroppen. Du har et helt økosystem inni deg. Hvis magen din er i ubalanse – og det skjer om du ikke tilfører flere snille bakterier enn slemme, eller hvis du kaster en atombombe ned der i form av bredspektrum antibiotika – så kan du ha skapt et kjempeproblem for deg selv. Ikke nok med at du vil stå i fare for å pådra deg flere infeksjoner, men immunforsvaret kan visstnok også bli så fucka opp av det at det begynner å overreagere i form av allergier og autoimmune sykdommer.

Vi vil jo ikke dette. Men i dagens samfunn har vi i grunnen ikke noe valg, om vi ikke tar grep selv. De gode bakteriene kommer ikke av seg selv, om du ikke har et kosthold basert på økologiske grønnsaker og råmelk rett fra bonden.

Det finnes selvsagt både pre- og probiotika du kan kjøpe for å styrke tarmfloraen. Yoghurt med tilsatt bakteriekultur, for eksempel. Eller dyrere saker i kapselform. Og det kan være svært nyttig hvis du ikke kunne unngå antibiotikaen og trenger å bygge deg skikkelig opp igjen etterpå. Selv måtte jeg gjennom tre strake antibiotikakurer i vinter på grunn av en langvarig betennelse i en tannspissrot, og da føler jeg at det er verdt å investere i et relativt dyrt produkt for å få boostet alt skikkelig godt igjen etterpå, raskt og effektivt.

Men det finnes mye billigere måter man kan gjøre det på, om du ikke er i akutt tarmflorakrise akkurat nå. Min favoritt så langt er å lage vannkefir. Det blir som en supersunn og frisk brus du kan lage hjemme, som også inneholder massevis av de snille, gode bakteriene du så sårt trenger å tilføre kroppen din.

Det første du trenger, er ca 2 ss vannkefirkorn. Jeg var heldig og fikk mine gratis fra en bekjent her i nærheten, da de hun kjøpte hadde vokst og formert seg. Disse sakene er nemlig levende bakteriekulturer, som vil vokse bittelitt for hver gang du gir dem mat. Tar du vare på dem, har du plutselig flere enn du kjøpte – min bakteriekultur har tredoblet seg nå i løpet av sommeren, til tross for at de har tilbrakt mye av den i dvale i kjøleskapet. Du finner folk på facebook som gir bort om du søker litt, eller du kan bestille det selv på Life.

Så trenger du økologiske rosiner og rørsukker.

Vannkefirkornene legger du i et stort Norgesglass eller lignende, og så fyller du opp med vann fra springen. Tilsett 4-5 spiseskjeer med rørsukker og en håndfull rosiner, og rør rundt. På toppen legger du en tykk skive økologisk sitron (finner du ikke økologisk, så skjærer du av skallet først).

Norgesglasset lar du bare stå i et døgn eller to på kjøkkenbenken din. Etterhvert vil du se at rosinene begynner å danse rundt i kullsyren som dannes, og det bobler godt inni der. Dette er vannkefirkornene som spiser opp sukkeret. Hvor lenge du bør la det stå, avhenger dermed av hvor søtt du vil ha det (og hvor varmt det er på benken), så smak litt innimellom, før du siler av. Desto lenger det står, desto surere blir det, så pass på å ta det mens det er passe søtt for deg. Nå har du ren vannkefir, som du enten kan drikke som den er med en gang, eller du kan etterfermentere og på den måten tilsette smak og mer kullsyre. Det gjør du ved å legge oppi litt frukt eller bær – kirsebær gir en syrlig og frisk smak, mens mango gir en søtere en… du tar tegninga. Her er det bare å eksperimentere og finne ut hva du liker best! Selv liker jeg en relativt søt vannkefir etterfermentert på kirsebær. Det blir en frisk og fin og rosa sommerdrikk! 🙂

Et døgn til eller så med etterfermentering, så kan du sile av frukt/bær også og tømme vannkefiren over på flasker. Jeg bruker ofte smoothieflaskene fra Froosh. De er på 7,5 dl, og de har stor flaskehals, noe som gjør dem lette å rengjøre i tillegg til at du fort kan poppe oppi et bær eller to for en ekstra frisk smak. Eller sitronskiver. Eller isbiter!

Flaskene står på kjøkkenbenken i et døgns tid for å lage litt mer kullsyre, og så setter du dem i kjøleskapet. Vannkefirkornene kan du bare sette i gang igjen med en gang, eller du kan ha dem over på et lite glass med lokk, fylle på litt vann og sukker, og sette dem i kjøleskapet frem til du trenger dem igjen. Bare husk å gi dem litt sukker innimellom, så lever de godt der inne. Kulden gjør at det tar litt lenger tid for dem å spise opp sukkeret.

Det kan hende du trenger litt tilvenning på vannkefir, spesielt hvis tarmfloraen din er ute av balanse. Det blir som å sende inn en hær av gode bakterier, og hvis tarmene dine er «behind enemy lines», så kan det bli litt action om du går ut for hardt. Det er ikke farlig, men det kan være lurt å begynne forsiktig med et lite glass om dagen. Etterhvert som kroppen din tilpasser seg og de slemme bakteriene bekjempes, så kan du drikke mer av det uten å merke noe som helst.

Det kan også hende du vil merke det på matbudsjettet, det gjorde jeg. En pakke rosiner, litt rørsukker og en sitron koster jo nesten ingenting sammenlignet med å kjøpe brus!

Har du lagd vannkefir noen gang? Noen favorittsmaker?

Har du lyst til å prøve?


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

4 kommentarer