frøbomber
Naturkjærlighet,  Naturlig livsstil

Sånn lager du frøbomber!

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Endelig er det vår! Sola begynner å ta godt tak, og om ikke lenge vil naturen være full av nydelige blomster. Likevel er det sånn at naturen trenger litt hjelp noen ganger. Her har kommunen endeveltet store deler av grøftekantene fordi de bygger ny gangsti og nye rørsystemer, og de frøene som falt i bakken under avblomstringen i fjor har nok noen ekstra utfordringer i år. Derfor er jeg glad jeg allerede har frøbomber liggende, så jeg kan tre litt støttende til nå.

Hva frøbomber er?

Vel, det er egentlig tørre leirekuler med frø innpakket i seg. Når du kaster dem på bakken (eller frøbomber den!), så kaster du dermed fra deg frø og alt de trenger for å spire. Bortsett fra vann, da. Men det fikser naturen selv nå på våren.

Mine frøbomber er laget med villblomstfrø, så det er faktisk en virkelig hjelp for naturen å kaste dem ut. Dette er jo blomster som i utgangspunktet skulle vært her.

Dette trenger du for å lage frøbomber:
  • Litt leire (ca en tredjedel)
  • Litt blomsterjord (ca 2 tredjedeler)
  • Litt villblomstfrø
  • Litt vann

Bland leire og jord i en bolle sammen med litt vann, så du får en passe seig deig.

Så tilsetter du frøene, og knar dem forsiktig inn.

Av denne blandingen lager du så kuler. Om de blir for store, rekker frøene å spire før leiren tørker, så lag dem omtrent så store som cherrytomater.

Legg dem til tørk et sted hvor du har god ventilering. Snu på dem innimellom så de tørker på alle sider.

Og når våren kommer og tiden er inne, kan du frøbombe der du vil. Et godt tidspunkt er rett før det er meldt regn. Da kommer frøene i gang med spiringen før fuglene rekker å spise dem opp.

De best egnede stedene er der jorda allerede har blitt endevendt og antagelig får stå i fred en stund, eller andre steder der det ikke klippes for ofte.

Min inspirasjon for dette prosjektet var La Humla Suse!