ebøker
Livsstil,  Selvutvikling

16 ebøker som garantert vil inspirere deg til en grønnere livsstil

En av 2020-tallets største velsignelser er at bøker har lært å fly. Kjøper du dem som ebøker, er de jo i hånda di på tre sekunder – istedenfor at du fysisk må kjøpe dem i butikken eller vente i flere uker på frakt. Miljøvennlig er det også – bare tenk så mye ressurser du sparer!

Du kan lese ebøker på nær sagt hvilken innretning som helst. Et nettbrett holder om du ikke har et eget dedikert lesebrett. Dermed kan du ha med deg hele biblioteket ditt i veska, noe som også er en utrolig fin fordel om man er glad i å lese.

Og ikke sant det er mye bedre å lese god litteratur enn å scrolle fjernt i vei på Facebook? Tenk så mange interessante ebøker du kunne lest isteden!

I dag har jeg tatt meg en runde på Tanum for å sjekke hvilke grønne, inspirerende og tankevekkende ebøker som finnes der på norsk. Du kan laste dem ned med en gang – det er magien med ebøker! Dessuten er de litt billigere enn printversjonen, så både du og planeten sparer på digital lektyre.

1. Grønnere familie, av Marie L. Kleve

«Svarene på hvordan du og familien din kan leve mest mulig miljøvennlig i hverdagen» lover bokomtalen.

Her kan du med andre ord finne konkrete tips du kan bruke hjemme, og hva som faktisk funker til tross for motstridende råd om hva som er miljøvennlig.

KJØP EBOK

2. Jordnært, av Anette Bastviken og Susanne Bastviken

Søstrene Bastviken fra podcasten Radical Broccoli mener det skal være både gøy og enkelt å være miljøvennlig, og i denne eboken gir de deg sine beste tips i skriftelig format.

KJØP EBOK

3. Livet uten plast, av Anneliese Bunk og Nadine Schubert

Egentlig er det skremmende hvor mye plast vi har rundt oss. Til og med honningen din har med all sannsynlighet mikroplast i seg, og det vil liksom ingen ende ta.

Denne eboken forteller deg hvordan du kan minimere din egen plastbruk, og gir deg miljøvennlige hverdagstips.

KJØP EBOK

4. Trærnes hemmelige liv, av Peter Wohlleben

Jeg lover deg at du aldri kommer til å se skogen helt på den samme måten igjen om du leser denne boka.

Trærne er nemlig ikke enkeltstående enheter, men de kommuniserer med hverandre ved hjelp av sitt eget kommunikasjonsnett under bakken. Det er helt fantastisk, og du burde lese denne eboken fordi det er fint å utvide sin forståelse av naturen.

KJØP EBOK

5. Den ville hagen, av Dave Goulson

Dette er ebok om kunsten å redde verden i egen hage, og du får gode råd om hvordan du legger til rette for de livsviktige insektene og småkrypene – selv om du kanskje bare har en bitteliten hageflekk å redde verden på.

I tillegg får du oppskrifter på alt fra pai til hyllevin, så kanskje redder du litt deg selv i samme slengen!

KJØP EBOK

6. Verden på vippepunktet, av Dag O. Hessen

Hvor ille kan det bli?

Om du vil ha en liten realitetsorientering som er basert på forskning og ikke skremselspropaganda fra aviser som vil ha klikk på overskriftene, må du kjøpe denne eboken.

For vi må gjøre noe. Og vi bør gjøre det relativt raskt nå.

KJØP EBOK

7. Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming, av Per Espen Stoknes

Om du også sliter med å forstå hvorfor det ser ut til å bli desto vanskeligere å nå gjennom til folk desto mer vi vet om hvor ille det faktisk er, så er dette en ebok som vil belyse saken for deg.

Økopsykologen Stoknes gir oss fem grunnleggende psykologiske mekanismer som er i spill, og gir oss noen nye og konstruktive strategier å jobbe ut fra.

KJØP EBOK

8. Huset brenner, av Beata Ernman, Malena Ernman, Greta Thunberg og Svante Thunberg

Om en familie og et klima i krise – dette er boken om Greta Thunberg. Her får du følge henne fra den spede begynnelse til å bli det hun er i dag.

Boken er skrevet av Malena Ernmann, som er Gretas mor.

KJØP EBOK

9. På naturens skuldre, av Anne Svedrup – Thygeson

Dette er en bok som stort sett lar klimaspørsmålet ligge, men som isteden tar opp naturkrisen som også pågår. Vi er i et samspill med naturen om vi vil eller ikke, og om vi roter det til, roter vi også med vårt eget livsgrunnlag.

Les denne eboken om du vil få en bedre forståelse av dette samspillet!

KJØP EBOK

10. Til naturen, av Henry D. Thoreau

Dette er to klassiske tekster om naturen og det å leve i harmoni med den, og du burde absolutt lese den om du er interessert i de mer filosofiske aspektene av naturlig livsstil.

Er du kritisk til vår tids levesett, er denne boka absolutt helt grunnleggende lesning. Dette er den grønne eboken av alle ebøker.

KJØP EBOK

11. Det er nok nå, av Linn Stalsberg

Nyliberalismen er en utfordring, og denne eboka forteller deg hvordan og hvorfor.

Vi finner ikke løsningen på et kollektivt problem ved å stadig hylle individualismen over alt annet, og det er grenser for hvor langt selvutvikling kan ta oss. Det er nok nå, sier forfatteren.

KJØP EBOK

12. Håp, av Petter Gulli

Sliten av alle dårlige prognoser og samfunnskritikk? Her har du litt motgift i form av «en praktisk guide for klimaoptimister».

La den dårlige samvittigheten ligge, sier forfatteren, og gjør de enkle og fornuftige tingene, så kommer du langt. For det finnes håp.

KJØP EBOK

13. En menneskeskapt virkelighet, av Ingerid S. Straume

Dette er en ebok for deg som er opptatt av skole og utdanning sammen med miljøspørsmålet.

Det er rett og slett en liten innføring i økopedagogikk, og eboken er full av ideer til hvordan skolen og utdanningssystemet kan ruste elevene for fremtiden og skape en annen virkelighet for oss alle.

KJØP EBOK

14. En hyllest til sauen, av Anna Blix

Om landbruk er din interesse, er det denne eboken du må lese.

Den handler ikke uventet om sauen, og hva den kan bidra med i dette landet. Det kan faktisk hende den kan være med å redde oss fra befolkningsvekst og klimaendringer, der Norge ellers ville grodd igjen.

KJØP EBOK

15. Smarte planter, av Stefano Mancuso og Alessandra Viola

Kulturelle fordommer og menneskelig arroganse forhindrer oss fra å faktisk forstå naturen, sier forfatterne. De mener at planteriket egentlig er mye mer intelligent og bevisst enn hva vi har klart å pusle sammen så langt.

Om «plantenevrobiologi» er et ord som fascinerer deg, må du lese denne eboken!

KJØP EBOK

16. Hvem er villest i landet her?, av Ragnhild Sollund, Guri Larsen og Morten Tønnessen

Hørt om spesiesisme før? Det er som rasisme, bare at det skiller mellom arter og ikke raser. Og det er grunnpremisset for denne eboken: vi har av en eller annen grunn fått for oss at vi som er av menneskearten er mer verdt enn andre dyrearter.

Boka sier at vi står på sviktende moralsk grunnlag, og at vi må endre måten vi tenker på.

KJØP EBOK