hjemmeferie 2020 tips
Hjem og interiør

Aktivitetstips for en kul hjemmeferie

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Sommerferien i år blir en ferie vi kommer til å huske. Coronasituasjonen har jo stengt langt på vei de fleste landegrenser, flyene står på bakken, og mange har heller ikke råd til en dyr norgesferie. Hjemmeferie ser ut til å stå på planen i år, for ganske mange av oss. Det kan bli en av de fineste feriene du noen gang har hatt, om du lar det bli det. Nå skal du få et godt tips til hjemmeferie i 2020!

Utforsk lokalhistorien!

Denne hjemmeferien er en gylden anledning til å studere lokalhistorien der du bor. Alt de ikke rakk å lære verken deg eller ungene på skolen, ligger jo aldeles åpent for deg nå! Men du må kjenne historiene først. Derfor er mitt første tips å sende en melding til biblioteket og be de finne frem noen av de gamle historiene og sagnene fra der du bor. Se også etter lokale forfattere som har skrevet noe om stedet i gamle dager – ofte finner du mange skatter i disse tekstene.

Et eksempel herfra er sagnet om Tinnemannen. Etter å ha lest meg opp på både den faktiske historien og sagnet, var det lett å finne de viktigste stedene i historien. Og det var fint å ta med meg datteren min og vise henne de forskjellige stedene mens jeg fortalte om dramaet som utspant seg her på 1700-tallet. Det ga henne litt ekstra lokalkunnskap i tillegg til eventyret.

Vi bega oss ut på dette minieventyret i bil forrige påske, men det vil faktisk være en fin og passe lang sykkeltur på en ellers overskya og kjedelig dag. Med andre ord: En fin aktivitet for en hjemmeferie!

Bonustips: Dette blir enda litt mer interessant om du kjenner slektshistorien din. Da kommer ofte de mer personlige historiene frem.

Appen Hidden: Perfekt for en eventyrlig hjemmeferie

En annet tips til en interessant hjemmeferie, er å laste ned appen Hidden. Den har ikke blitt oppdatert på en stund, og ble vel egentlig aldri helt ferdig, men den er likevel full av spennende og viktig informasjon som inspirerer til utforskning av lokalområdet. Et must på hjemmeferie!

Du finner HiddenGoogle Play for Android, og på App Store for iPhone.

Når du åpner appen, får du se et kart. På dette kartet er det merket av hvor severdighetene er, hvor arkeologiske funn har blitt gjort, og hvor sagnene etter sigende fant sted.

hjemmeferie tips 2020

Så kan du zoome inn, og få flere detaljer. Forskjellige ikoner merker forskjellige typer severdigheter. Severdigheter er merket med den fine treknutede krøllen, mens sagn er merket med det magiske spørsmålstegnet. Noen steder får du sagnet servert «gratis», men andre steder må du faktisk dra nær nok for å få låst dem opp.

hjemmeferie tips 2020

Jeg sitter bare en liten kilometer fra det nederste av dette spørsmålstegnet akkurat nå, men jeg må faktisk ut en tur hvis jeg skal få lese resten!

Elsker forresten hvordan de minner oss på å vise turvett i naturen. Det trenger vi virkelig denne sommeren.

Denne appen gir deg muligheten til å lære svært mye om stedet du bor på, og jeg elsker den mytologiske følelsen den gir! Ikke bare får jeg være turist på eget hjemsted, men jeg får besøke andre tider også!

Gjør et kulturminnesøk!

Appen Hidden er aldeles utmerket når du vil utforske lokalområdet litt, og gir deg en god vinkling på eventyrene. Men vil du ha flere tips og litt dypere informasjon om det arkeologiske aspektet, kan du gå grundigere til verks ved å benytte deg av Riksantikvarens kulturminnesøk. Klikk deg inn på kartet du ser på høyre side av søkeboksen på toppen av siden der inne, så får du en visuell oversikt over alt du kan forske på i nærområdet.

hjemmeferie tips 2020

Som du ser, er nesten ikke grenser for muligheter her i området. Ikke alt er like interessant, men mye av det er jo gull for hjemmeferien!

I fjor fant jeg for eksempel ut at det finnes vikinggraver i boligfeltet på andre siden av veien her. Who knew?

Og hvem i all verden bygger boligfelt på en vikinggrav??

Hvordan det en gang var

Alt dette kan gi litt inspirasjon til regnværsdagene også. Jeg liker å drømme meg tilbake til fortiden, og se for meg hvordan dette stedet så ut for 1000 år siden. Skogene og fjellene var antagelig de samme, men uten boligfelt, flyplass og europavei.

Dette kan man gjøre mer ut av med ungene. Se for dere verden uten så mange mennesker. Se for dere en kjerrevei istedenfor motorveien, prøv å se etter hvilke trær som fortsatt vokser i kanten på boligfeltet for å finne ut hvordan skogen så ut akkurat der dere bor nå, se på bilder av hvordan de gamle husene pleide å se ut… Og så kan det tegnes, formes, fortelles og drømmes!

Husker du å ta bilder på de forskjellige stedene dere besøker, så kan du printe dem ut og lage et fint minnealbum også.

God hjemmeferie!

Psst! Få med deg denne gratis eboken! 🥰

This will close in 20 seconds