eteriske oljer doterra

10 ting du trenger å vite om eteriske oljer fra doTERRA

Eteriske oljer fra doTERRA blir stadig mer populært, og med god grunn. Dette er gode, rene oljer som gir deg kvalitet for pengene, og mange har blitt veldig glade i dem. Selv har jeg brukt dem i flere år, og går aldri tilbake til de merkene jeg brukte før. Eteriske oljer har faktisk blitt en stor del av min naturlige livsstil!

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er en væske eller en olje som utvinnes av urter, planter, barnåler, blader, frukt eller bær. På engelsk kalles disse oljene “essential oils”, og essential betyr da at oljen inneholder plantens essens.

På norsk kalles oljen “eterisk” fordi den blir eterisk – altså luftig – så fort du åpner korken. Duftmolekylene sprer seg jo fort ut i lufta, og noen av oljene kan du lukte på flere meters avstand om flasken ikke er skrudd igjen ordentlig. Vi snakker altså om luftige oljer på norsk!

For å utvinne denne oljen samles store mengder plantemateriale. I en flaske med sitronolje går det så mye som 50 sitroner, og en i overkant av en kilo lavendelblomster gir bare 15 ml olje. Dette gjør dermed at den eteriske oljen er enormt potent, i forhold til å tørke en håndfull urter og for eksempel drikke en kopp med urtete.

I en flaske med 15 ml olje, er det ca 280 dråper med olje. I sitroneksempelet får du oljen fra en hel sitron på bare 6 dråper.

Er eteriske oljer miljøvennlige?

Når det kommer til miljøspørsmålet, kommer det mye an på hvilket merke du velger. Når vi snakker om naturressurser, er det jo alltid en viss risiko for overutnytting og rovdrift, så det er viktig å sjekke selskapet før du kjøper produktene deres.

doTERRA legger stor vekt på bærekraft, og det betyr noen ganger at de setter restriksjoner på hvor mange eksemplarer man får lov å kjøpe av en bestemt olje. På denne måten beskytter de naturen mot overforbruk, og følger nøye med på hvordan det går der plantematerialet høstes. De velger også oljer som dyrkes eller vokser vilt der det er meningen at de skal vokse, slik at naturen får være mest mulig i fred for nedbygging og avskoging. Dette betyr at den lokale naturen styrkes istedenfor å svekkes, og det betyr at bønder får lov å leve av naturen der de bor.

Av og til høster de av invaderende arter, som for eksempel Douglas Fir på New Zealand. Dette er et tre som egentlig ikke hører til der og er i ferd med å fortrenge de hjemmehørende artene. doTERRAs produksjon av denne oljen bidrar dermed til at den lokale floraen beskyttes, og at naturen er mest mulig intakt.

Se videoen under!

Men hvordan vet vi at oljene er rene?

Glad du spurte! Under hver flaske finner du et nummer. Dette nummeret kan du taste inn på Source to You (der du ser feltet for Quality ID), og så får du en full testrapport om hva oljen inneholder og hvor mye.

eteriske oljer doterra

Der inne kan du også lese mye mer om hvordan doTERRA jobber for å gi oss rene og bærekraftige produkter, samtidig som de tar vare på bønder og lokalmiljø der plantene vokser.

Hva kan jeg bruke eteriske oljer til?

Det er flere måter du kan bruke eteriske måter på, men det vanlige er å dele dem opp i tre hovedkategorier:

 • Aromatisk
 • Topikalt (altså på huden)
 • Innvortes

Aromatisk bruk av eteriske oljer

eteriske oljer doterra

En veldig vanlig måte å bruke eteriske oljer på, er å bruke dem i en diffuser som på bildet over. Dette er kort forklart en liten lampe som du fyller med vann og eteriske oljer, og som så sender en dampstråle opp i luften når du skrur den på. I denne dampen er også de eteriske oljene, som sprer seg utover i rommet.

Diffuseren skaper dermed en god stemning i rommet, og du kan velge oljer etter humør og behov. Mange bruker diffuseren aromaterapeutisk for å støtte arbeid med egne følelser og energi. Det er jo aldri feil med en frisk og oppløftende olje om du føler deg litt matt og sliten – eller omvendt, en beroligende olje om du er litt for stressa.

Topikal bruk av eteriske oljer

Mange eteriske oljer fra doTERRA kan brukes på huden, enten rene eller tynnet ut i for eksempel kokosolje. Det er dog viktig at du vet hvilke oljer som er trygge å bruke og når du kan bruke dem, så kontakt en oljeveileder om du er i tvil!

Andre måter å bruke oljene topikalt på, er ved å tilsette dem i badesalt, bodylotioner eller massasjeblandinger. På denne måten får du aromaterapieffekten av oljene, samtidig som de også vil trekke inn huden din.

Innvortes bruk av eteriske oljer

eteriske oljer doterra

Det er flere måter du kan bruke eteriske oljer fra doTERRA innvortes på. Men merk deg to ting helt til å begynne med: Jeg snakker for det første bare om doTERRAs oljer, som vi vet er helt rene. For det andre er det ikke alle eteriske oljer som er trygge å innta i det hele tatt, så snakk med en oljeveileder om du er det minste i tvil!

Noen oljer kan drikkes rene i vann, selv om det er litt diskusjoner rundt det. For å være helt på den sikre siden, kan du kjøpe tomme, vegetabilske kapsler og dryppe noen dråper i en slik før du svelger den. På denne måten beskytter du munn og spiserør mot potensielt sterke oljer.

Eteriske oljer kan også brukes i smoothier, desserter og i matlaging. Der du kan bruke urter eller frukt, kan du vanligvis også bruke eteriske oljer.

Du kan dessuten kjøpe ferdige softgels fra doTERRA, hvor oljene kommer i myke kapsler som du kan ta som kosttilskudd.

Eteriske oljer som rengjøringsmiddel

I tillegg til å bruke oljer aromatisk, topikalt og innvortes, kan spesielt sitrusoljene brukes i rengjøring. De inneholder nemlig limonene, som fungerer som en super fettoppløser. Dette gjør at de inntørkede flekkene på stekeovnen løser seg lett opp, og at du faktisk kan erstatte mange av de mer miljøskadelige rengjøringsmidlene du kanskje har i skapet fra før.

Sitronolje er også en helt ypperlig flekkfjerner, og kan brukes på flekker på klærne.

Furuoljene gir deg en bonus i form av at de lukter som om du har vasket ned hele huset med grønnsåpe, og noen av de mest intense oljene kan godt dryppes ned i kjøkkenvasken for å gi den en frisk duft.

Yoga, meditasjon og eteriske oljer

Eteriske oljer har for mange en positiv effekt på følelseslivet, og mange opplever at oljene hjelper dem å sentrere seg bedre. Derfor er de også velegnet til bruk i en yogapraksis. Faktisk vil du finne at mange av de som jobber med eteriske oljer også er yogalærere – meg selv inkludert!

doTERRA har blant annet designet sin egen yogakolleksjon med tre fantastiske oljer til bruk i nettopp en yogapraksis, og de har også spesielle oljeblandinger designet for emosjonelt arbeid. Uansett om du ønsker å jorde deg bedre, løfte vibrasjonene, finne balansen eller tilgi deg selv eller andre for tidligere feil, finner du en olje som passer.

Hvordan kan jeg skaffe meg eteriske oljer fra doTERRA?

Det er fire måter du kan skaffe deg oljene på:

 1. Du kan finne en forhandler som har dem i butikk
 2. Du kan bestille dem på internett uten å bli medlem (Customer)
 3. Du kan kjøpe et medlemskap som grossistkunde selv (Wholesale Customer)
 4. Du kan kjøpe en startpakke selv og bli oljeveileder (Wellness Advocate)
 5. Du kan bestille en startpakke fra nettbutikken min og la meg fikse alt for deg

I butikk

Du finner normalt ikke eteriske oljer fra doTERRA i noen butikker, men unntak finnes. Enkelte yogastudioer selger eteriske oljer i resepsjonen, og jeg har selv noen stående der jeg underviser. Kanskje du har har flaks og finner noen der du bor!

Dette er dog den minst økonomiske måten å kjøpe oljer på, fordi du da må betale full utsalgspris for produktene.

Bestille på internett uten å bli medlem (Customer)

Om du føler du ikke er helt klar for medlemskap enda og bare vil teste noen oljer før du eventuelt melder deg inn, kan du bestille eteriske oljer fra doTERRA direkte. Du blir da en helt vanlig kunde, som om du ville bestilt fra en vanlig nettbutikk.

Jeg forklarer deg hvordan du kan bestille eteriske oljer selv her.

Ulempen med dette alternativet, er kostnadene. Selve frakten er ganske dyr, så du kommer til å få mye mer igjen for pengene dine om du går for en løsning med innkjøpspris.

Hvis du har tid til å vente, kan du henge med på min månedlige bestilling. Noen av de mest populære enkeltproduktene ligger i nettbutikken, så du kan bare kjøpe dem der.

Bli grossistkunde (Wholesale Customer)

Det er mulig å bli medlem i doTERRA og dermed få tilgang til de gode prisene uten å bli oljeveileder selv. Dette kalles Wholesale Customer, altså grossistkunde. Da kan du kjøpe produkter til en god pris, og du kan selge dem videre til utsalgspris, men du kan ikke bygge nettverk under deg. Det betyr at du ikke kan selge startpakker til andre.

Det er to måter å bli grossistkunde på:

 1. Du kan bestille en av startpakkene (hvor innmelding er inkludert).
 2. Du kan bestille de produktene du ellers vil, pluss Essentials Booklet + Enrollment Fee (som da er innmeldingsavgiften din).

Følg denne bruksanvisningen, og velg Wholesale Customer når du registrerer deg!

Bli oljeveileder (Wellness Advocate)

For å få full anledning til å hjelpe andre i gang med sin naturlige livstil, trenger du å bli oljeveileder selv. Du må altså velge Wellness Advocate når du registrerer deg.

Utover det, gjør du som over:

 1. Bestill en de ferdige av startpakkene, eller
 2. Bestill de produktene du vil ha

Startpakkene og link til din egenkomponerte bestilling ligger i nettbutikken min. Bare følg lenkene derfra til doTERRAs egen butikk.

Etter 8-10 dagers tid kan du hente pakken din på nærmeste poststed, og du har din egen oljekonto på plass. Denne kan du bruke så mye eller så lite du vil – det er ingen kjøpeplikt, og du behøver heller ikke selge noe som helst om du ikke føler deg kallet til det.

Men hva er mest økonomisk?

Helt uten tvil: Det er de ferdige startpakkene som er det mest økonomiske alternativet. Her er prisen pr olje lavere enn hvis du skal kjøpe hvert enkelt produkt senere, og du sparer masse penger – selv med forhandlerrabatten. I tillegg er innmeldingsavgiften inkludert i disse.

De mest vanlige startpakkene er Family Essentials Kit (også kalt familiepakken) og Basic Essentials Kit (basispakken). Følg linkene, så får du vite mer om dem!

Men om situasjonen din er sånn at du ikke kan bruke så mye penger på en gang, er kanskje den beste løsningen å velge noen få oljer til å begynne med.

Jeg anbefaler at du da starter med Intro Kit, som består av de mest vanlige eteriske oljene: Peppermynte, sitron og lavendel.

doterra intro kit

Hva skjer når jeg har bestilt en startpakke?

Når du har bestilt og betalt en startpakke, vil du få noen emailer fra doTERRA. De bekrefter kjøpet og gir deg viktig informasjon, og senere får du også en email om at ordren din er pakket og sendt.

Ca 8-10 dager etter at du har betalt, får du en hentemelding og kan hente pakken der du har nærmeste post i butikk. Så er det bare å kose seg!

Kontoen din er nå betalt for et år, og du kan bestille så mye eller så lite du vil i denne perioden. Etter et år med inaktivitet, vil kontoen din bare slettes. Det er ingen kjøpeplikt på noen måte.

Om du bestiller noe nytt et år senere, betaler du samtidig ny kontingent for et års medlemskap til. Men som takk får du en gratis peppermynteolje, sånn at du i realiteten får medlemskapet gratis etter det første året.

Hvordan kan jeg få veiledning?

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal gjøre med sine nye oljer, så jeg anbefaler at du holder kontakten etter at du har fått pakken din. Det kan du gjøre ved å melde deg inn i teamgruppen vår. Gruppen heter Nordic Wellness Tribe, og du finner den på Facebook. Noen av oss som er medlemmer der har holdt på med eteriske oljer fra doTERRA i flere år. Du er hjertelig velkommen til oss!

Ellers: Ikke nøl med å kontakte meg om du har spørsmål. Jeg hjelper deg også gjerne om du er usikker på hvordan du kommer i gang. Du får tak i meg på post@skogfrue.no!

Så, hva venter du på? Bestill startpakken din med eteriske oljer i dag, så er du klar til å begynne om en drøy ukes tid! Vi gleder oss skikkelig til å hjelpe deg i gang med din naturlige livsstil!