Selvutvikling

Så hva er denne greia med hekser?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det er høst. Snart fylles både butikkhyller, facebook og instagram med gresskar og heksebilder, til noens glede og andres forargelse. Og da tenkte jeg det kunne vært et passende tidspunkt å si noe om heksene på også, for jeg vet mange lurer litt på hva denne greia egentlig er. Hva er denne fascinasjonen for hekser? Er ikke det bare en barnslig jentegreie?

Nei.

Jeg kan ikke gi deg en fullstendig redegjørelse, i alle fall ikke i dette blogginnlegget. Men jeg kan gi deg en liten fasett av helheten, en liten linje i et nettverk av mange.

La oss først gå tilbake i vår egen historie. Først skal vi innom steinalderen en liten tur. Vi vet naturlig nok ikke så mye om kulturen på den tida, men noe har vi funnet, i tillegg til spydspisser og slike ting. Kvinnestatuetter. Over store deler av Europa finnes det statuetter og figurer som ligner hverandre og som følger et bestemt mønster. Jeg har skrevet litt om dette før, men kort fortalt: arkeologen Marja Gimbutas har en teori om at disse figurene representerer en Modergudinne, en gudinne over liv, død og gjenfødsel. Og fordi hun er så utbredt, kan vi også slutte at vi hadde en gudinnekultur – selv om det også skal sies at de lærde strides. Men OK. Ha dette som et mulig bakteppe for det neste du leser.

Vi skal videre.

Vi skal frem til vikingtida, til en verden de fleste bare forbinder med kule sverd og storslagne skip. Hollywood har satt sitt preg på hvordan vi tenker om denne tida, og det er mye som mangler før vi kan si vi forstår den helt fullstendig, men en del tekster og funn finnes. Og det som er mest relevant for dette blogginnlegget, er volven.

Volven var en høyt respektert kvinne i vikingsamfunnet. Hun var en omreisende sannsigerske, og hun ble tatt særdeles godt i mot på storgardene når hun kom. De serverte henne hjerter av forskjellige dyr til middag, og de ga henne selveste høysetet når hun skulle utføre arbeidet sitt. Hun var dessuten trollkyndig, og mestret seidr. Hun var sjaman. En som kunne påvirke verden med sin magi. Ingen mann kunne ta hennes posisjon. Gjorde han det, ble han sett på som ergi – umannlig. Seidr og spådom var en kvinnes domene.

I mytologien ser vi også kvinnedominansen: Frøya er seidens gudinne. Hun var den første volven, og det var faktisk hun som i sin tid lærte Odin seid.

Videre ble alle menneskers skjebne styrt av nornene Urd, Verdandi og Skuld – det som var, det som er, og det som skal bli. Nornene var, som du sikkert allerede har gjettet, også kvinner. Dermed har vi faktisk et åndelig univers hvor kvinner regjerer over alle menns skjebner – og de kan styre det ved hjelp av trolldom, i en verden hvor ingen mann kan røre virkemidlene uten å samtidig risikere å miste all sin ære og status. Ta et par sekunder og la det synke litt inn. For en verden det må ha vært!

Vi skal hoppe litt fremover i tid.

Vi er på 1600-tallet. Norge har blitt kristnet, vi er ute av den mørke middelalderen, den brutale vikingtida er over, vi er Opplyste Mennesker, og kvinnenes rolle…. er ganske greit utslettet. Vi kan få lov å lage mat, oppdra unger og skape vakre hjem med broderiene våre, men det er på en måte det. I vår del av verden er kvinner nå berøvet nesten enhver form for påvirkningskraft. Om hun har status på noen måte på dette tidspunktet, så er det gjennom hennes fars eller manns blodslinje. Om hun viser noen tegn til å utøve tradisjonell feminin spiritualitet? Da risikerer hun å dø på bålet.

For volvene er borte. Isteden pågår heksebrenningene. Av det vi har dokumentert i Norge, ble ca 770 mennesker formelt anklaget i rettssystemet mellom år 1560 – 1700. Av disse ble ca 300 sjeler dømt til døden. Over 250 av dem var kvinner.

Noe dramatisk har åpenbart skjedd i løpet av disse århundrene. Kvinnens verden er faktisk ikke til å kjenne igjen. Hennes spiritualitet, som hun tidligere høstet så stor anerkjennelse og respekt for, er nå en dødssynd.

(Jeg drømmer om den dagen noen lager en TV-serie om dette. For det nyeste smykket ditt er ikke så jævla interessant, Ragnar.)

Vi tar et hopp frem i tid igjen. Vi er i nåtiden. Det kan se ut som vi har fått tilbake verdigheten, men har vi egentlig det? Verden har utviklet seg på mannens premisser siden sist vi fikk ha innflytelse. Vi kan være prester og holde kirkelige sakramenter, men det er nå for Faderen, Sønnen og Den hellige ånd og ikke nornene. Vi kan ha maktposisjoner, men bare på mannens premisser i et system han skapte.

Og hvis kongeparets feminine og førstefødte barn står frem med sine spirituelle tanker? Da er det visst bare å finne frem fyrstikkene igjen så fort som mulig. Dronning blir hun i alle fall ikke, hun er født før de bestemte seg for at kvinner kunne regjere i Norge.

Vi tror det er normalt. Vi tror det er dette tenkende og intelligente mennesker liksom skal gjøre, fordi opplysning og gudene vet hva (mens gudinnene rister på hodet). Men sannheten er at den verden du ser, er en blek skygge av hva den engang var og hva den kunne vært for kvinner. Vi kommer fra samfunn og styreformer hvor kvinnelig intuisjon og åndelighet var regnet for å være verdifull og nødvendig av alle.

Lignende historier finnes andre steder i Europa også. I Egypt hadde de mektige prestinner, som forsvant med kristningen. Og i Irland har de nå tent Brigids flamme i Kildare igjen, slik de keltiske prestinnene holdt liv i den tidligere.

Se det for deg. Ta det inn over deg et lite øyeblikk. Se for deg en verden hvor det fortsatt finnes gudinnetempler, prestinner og kvinnelig spiritualitet som eksisterer på helt egne premisser, uavhengig av hva en mannlig gud måtte tenke om sin egen fortreffelighet.

Og så skjønner du kanskje litt mer av bakgrunnen for hvorfor heksene ser ut til å få en stadig sterkere renessanse også. Det er ikke bare småpikedrømmer om magi og enhjørninger. Det er også et dypt primalbrøl med krav om egenverd på egne premisser.

Fordi.

Det å være heks? Det å la seg selv være en direkte etterkommer av volvene? Det er å ta en maktposisjon i sitt eget liv. Det er å gi seg selv en posisjon som ingen mann kan gi, i en verden han dessuten ser ut til å ha ødelagt i løpet av sin regjeringstid.

Er du klar for å tenne stearinlyset på Halloween?

2 kommentarer

 • Linn // FruBever

  Jeg er klar til å tenne lys Halloween og alle andre kvelder. Det er noe av det beste med høsten, er levende lys. Høsten er fin årstid.

  Takk for lærdom om hekser. Må innrømme at jeg ikke akkurat kan mye om tema. Telles det at jeg blir kalt en heks av mannen innimellom? ?

  God høst til deg, skogfrue ?

  • Skogfrue

   Høsten er deilig, og jeg gleder meg mest av alt til kvelder med levende lys. Du kan jo spørre mannen din neste gang om han mener du styrer skjebnen hans, haha. God høst! 🙂

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗